Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co do nauki szycia chirurgicznego?

Featured Replies

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 56.9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Zapytaj czy na oddziale na pewno potrzebują wszystkich ... Osobiście polecam raczej opcję z kupowaniem samych igieł - nie ma po co wydawać na sterylną igłę z nicią do nauki, kiedy w cenie takiego z

• Na początku nie potrzebujesz dużo sprzętu. Najlepiej do nauki zakupić sobie: Imadło Pincetę chirurgiczną Skalpel (dostępne są ostrza na plastikowych rączkach – na początek super!) Nici chirurgic

• WojtekPiotrowicz
    WojtekPiotrowicz

Dopiszę, bo widzę, że nikt o tym jeszcze nie wspomniał. Musisz zdecydować, który typ imadła lepiej Ci "pasuje". Są dwa: Hegara i Mathieu Poza tym najlepiej mieć oba rodzaje pęset, bo deli

Posted Images

Napisano

szkoda kasy wg mnie - jak się uczyłem na 2 roku to bez problemu mi wypożyczyły pielęgniarki 1 zestaw do domu plus kilka nici gratis.

• 5 months later...
Napisano

Cześć! A ja słyszałam, że można uczyć się szyć zwykłą igłą, ale trzymaną przez kombinerki :D Myślicie, że takie wprawki na coś się przydadzą? :)

Napisano
Cześć! A ja słyszałam, że można uczyć się szyć zwykłą igłą, ale trzymaną przez kombinerki :D Myślicie, że takie wprawki na coś się przydadzą? :)

wg mnie nie, ponieważ:

1. Igła do szycia chirurgicznego jest zgięta w łuk, a zwykła jest prosta, co jest diametralną różnicą

2. Imadło ma "blokadę" w dolnej części dzięki czemu igła nie wylatuje z uchwytu, poza tym trzeba nabrać wprawy w obsłudze tego, by móc płynnie otwierać i zamykać imadło. Kombinerki oczywiście tego nie mają.

3. Inny jest chwyt w kombinerkach i inny w imadle, które ma (w typie Hegar) uszka jak w nożyczkach, przez co palce inaczej się układają (kciuk i palec serdeczny w uszkach)

4. Imadło zazwyczaj jest dłuższe od kombinerek i ma inny czubek (inna powierzchnia, przekrój) co też zmienia sposób obsługi :P

jak dla mnie kombinerki i zwykła igła mają się nijak do imadła i igły chirurgicznej, więc lepiej zainwestować kilkanaście złotych w sprzęt przeznaczony do szycia niż się bawić w jakies kombinerki :)

Napisano

a nie lepiej wkręcić się na jakiś SOR albo izbę przyjęć i poćwiczyć na nurach? :)

Napisano

heh do tej pory nie znam tych nazw imadeł, a szwów na zywych (wcale nie nurach ;-) założylem przez ost 5 lat spokojnie kilkaset. Zdecydowanie lepszy SOR chir. i chętny chirurg niż choćby całe zaplecze książek, własnych narzędzi i świńskich czy innych narządów nijak majacych się do żywego człowieka i jego tkanek.

Napisano
Zastanawiam się jak to jest z leworęcznością u chirurgów. Może ktoś to przybliżyć? 

nie widzę problemu

• 1 month later...