Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świetny wynik LEK pierwszych absolwentów medycyny UWM Olsztyn - szukamy źródeł sukcesu

Featured Replies

Napisano

Jak donosi regionalna gazeta, absolwenci Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, którzy zdawali Lekarski Egzamin Końcowy w tym roku po raz pierwszy w historii (wydział powstał 7 lat temu) osiągnęli znakomity wynik. Wysoki poziom zdawalności (drugie miejsce w kraju z Gdańskiem) i faktyczne wyniki punktowe (na czwartym miejscu, tuż za prestiżowym podium 1.Warszawa/2.Poznań/3.Kraków) to ogromny sukces samych absolwentów, jak i "debiutującej" uczelni, ale też wielkie zaskoczenie.

Nie jest tajemnicą, że LEK, jako test rządzi się swoimi prawami i nie odzwierciedla rzeczywistej wartości i jakości wykształcenia medycznego, ale ma swój prestiż i przede wszystkim daje przepustkę do lekarskiej kariery.

W czym tkwi sekret dobrych wyników edukacji?

Czy to jedynie suma zdolności poszczególnych młodych lekarzy z Warmii i Mazur (było ich tylko 49-cioro) czy jakość i sposób kształcenia, którą zaproponował nowo utworzony Wydział po prostu jest lepszy? Wartość dodana za świeżość i nowatorstwo czy przypadek?

Jesteśmy ciekawi opinii zarówno samych absolwentów, jak i całego medycznego grona...

"(...) Różnice między poszczególnymi uczelniami nie są duże. Najlepszy WUM może się pochwalić średnią 139,14 pkt, UWM - 137,50 pkt, a najsłabszy w zestawieniu - Wydział Wojskowo-Lekarski na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi - 128,64 pkt. - Osiągnęliśmy rewelacyjny wynik - cieszy się prof. Jerzy Gielecki, prodziekan ds. kształcenia na wydziale medycznym UWM. - Mamy czwarte miejsce spośród wszystkich 15 wydziałów lekarskich w kraju i także czwarte, gdy wziąć pod uwagę 12 uczelni medycznych w Polsce.

Cieszy się też z tego, że nie zdały tylko dwie osoby. - Jeśli chodzi o zdawalność, mamy drugie miejsce w Polsce zaraz po Gdańsku. To cieszy, tym bardziej że jesteśmy w tym zestawieniu beniaminkiem i był to pierwszy rocznik naszego kierunku - dodaje prodziekan.

Na dodatek absolwenci osiągnęli całkiem dobre wyniki indywidualne. W Olsztynie między najsłabszym a najlepszym absolwentem była duża różnica, ale nie przepaść, jak gdzie indziej. Najwięcej punktów na UWM to 166, a najmniej 107, podczas gdy na pozostałych uczelniach najgorsi mieli mniej niż 90 pkt. Wybitnie nie poszedł egzamin jednemu ze studentów z Białegostoku, który dostał zaledwie 53 pkt. Prodziekan Gielecki: - Sądzę, że to trochę jak z wypiekami. Trzymaliśmy się ściśle przepisu, nie stosowaliśmy żadnych ułatwień i stąd świetny efekt końcowy naszych absolwentów. Trzeba też się ukłonić innym wydziałom UWM, że otrzymaliśmy od nich wsparcie finansowe.

Nie da się jednak ukryć, że olsztyńskim studentom łatwiej było osiągnąć dobry średni wynik. A to dlatego, że egzamin zdawało zdecydowanie mniej osób niż na innych uczelniach. Do testu przystąpiło tylko 49 absolwentów, podczas gdy na pozostałych kilka razy więcej, najwięcej w Warszawie - 399."

A tu: cały artykuł >>>

Napisano

a skąd mają te statystyki? Przecież CEM jeszcze ich nie udostępnił na stronie internetowej?

edit:

udostępnili tylko trzeba odświeżyć podstronę "Wyniki" po tym jak się na nią wejdzie. Ach te nowoczesne rozwiązania informatyczne w CEM :D

• 3 weeks later...
Napisano

i tak wszyscy przyjadą do Warszawy po rezydenturę...

Napisano

haha pewnie kolejki będą :D

• 4 weeks later...
Napisano

A z czego korzystacie w przygotowywaniu się do LEK-u?? Ja niedawno znalazłem portal QSMedic z Białegostoku, całkiem niezły ;)

Napisano

i tak wszyscy przyjadą do Warszawy po rezydenturę...

Niech jadą, więcej miejsca dla mnie będzie i mojego rocznika :P

A z czego korzystacie w przygotowywaniu się do LEK-u?? Ja niedawno znalazłem portal QSMedic z Białegostoku, całkiem niezły ;)

Ja raczej będę się uczyć z książek polecanych, mam też slajdy ze zdaj LEKko ostatniego. Plus pytania z lat poprzednich. Na razie LEKu nie zdawałam, to nie wiem, jakie będą tego efekty :D