Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunek - Medycyna

Featured Replies

Napisano

Witajcie ;)

Nie chciałbym, żeby ten post został źle odebrany, więc postaram się opisać co i jak.

Chodziłem do szkoły, jak wszyscy. Zdałem podstawówkę, gimnazjum, technikum.

Zależało mi oczywiście na tym, żeby mięc maturę, więc i ją miałem zamiar zdać, jednak wtedy nie myślałem o żadnych dodatkowych przedmiotach.

Zdałem więc wyłącznie obowiązkową maturę z myślą, że nie będę studiował, a pójdę od razu do pracy.

No i mi się totalnie odmieniło...

Wiecie, pracowałem. Tyle że jakoś się nie spełniałem. To nie było to, co chciałem w życiu robić...

I od jakiegoś czasu mnie naszło. Medycyna zawsze gdzieś tam mnie pociągała, ale wydawała mi się taka "odległa", dla mnie nierealna.

No i jestem w kropce... Bo chciałbym właśnie choć trochę pójść w tym kierunku.

O studiach mogę pomarzyć, nie będę lekarzem, nie dam rady sam przygotować się do rozszerzonej biologii i tak dalej.... Tak więc to odpada.

Uśmiech z twarzy mi zniknął, ale wtedy natrafiłem na szkoły policealne. Zainteresowały mnie takie opcje:

- Technik elektroradiologii,

- Technik farmacji,

- Ratownik medyczny.

Najbardziej chciałbym pójść na RM. Jednak tu znowu - tylko i wyłącznie studia.

Także mam do wyboru elektroradiologię albo farmację. Nie ukrywam, że to pierwsze przyciąga mnie chyba bardziej. Tyle że w internecie wyczytałem, że technik farmacji jest korzystniejszy, ze względu na ewnetualne zatrudnienie i zarobki. Co o tym sądzicie?

Czy jako technik elektroradiologii miałbym realne szanse na potencjalną późniejszą pracę?

Czy jest on w miarę ważną osobą? Chciałbym pomagać w jakiś sposób ludziom, wiecie, nie być tylko "kimś" od przesuwania sprzętu czy włączania guzików.

Mam nadzieję, że mój post nie wyda Wam się głupi. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, pójść choć trochę w tym kierunku.

Jestem dość młody - 22 lata, więc życie przede mną, jednak chciałbym pójść "drogą medycyny" :)

Za wszelkie odpowiedzi - dziękuję :)

Napisano

To nie jest głupie :) każdy kierunek medyczny ma coś w sobie.. ja chciałem iść na ratownika medycznego jak jeszcze był na studium 2 letnim, ale jakoś czysta medycyna mnie pochłonęła :)

Technik elektroradiologii,

- Technik farmacji,

Oba super, pytanie, co Cię bardziej pociąga ;)

Napisano
  • Autor

Super, dziękuję za odpowiedź:)

Czy Waszym zdaniem po takiej szkole policealnej miałbym potem rzeczywiście jakieś szanse na znalezienie pracy, czy to bardziej taki "dyplom" do szuflady?

Napisano

Jako technik radiologii mógłbyś pracować w pracowniach rentgenodiagnostyki jako człowiek obsługujący sprzęt a w starszych pracowniach również osoba od pracy w ciemni. Jako technik farmacji mógłbyś pracować w aptece jako sprzedawca albo przygotowywać leki recepturowe.

A co robi ratownik medyczny po szkole policealnej, niestety nie mam pojęcia...

Napisano
  • Autor

Z tego co wiem, ratownika medycznego po licealnej już nie ma, trzeba pójść na studia.

Co do likwidacji technika farmacji, hmm, nie wiem.

Dzwoniłem do szkoły o tę elektroradiologię. Jeśli jutro przyniósłbym wszystkie dokumenty, to mógłbym jeszcze dołączyć prawdopodobnie, tyle że będę musiał nadrobić miesiąc. Może się uda :)

Napisano

technik farmacji zlikwidowany zostanie w 2015 r.

• 2 weeks later...
Napisano

Potwierdzam, ratownik medyczny to już studia :)