Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Czemu nie chcesz się uczyć matematyki? : (

Przecież to taki fajny przedmiot jest.

• Odpowiedzi 32
  • Wyświetleń 40.2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Z tabeli jasno wynika, że nigdzie fizyka nie jest niezbędna, także nie musisz się tym martwić. Widzę też, że różnica w godzinach jest większa niż przypuszczałem. Z taką siatką poszedłbym na biol-chem

• Jakbym wzięła biol-chem zwykły. Jak w trzeciej klasie stwierdzisz, że koniecznie chcesz iść na taki kierunek i taką uczelnię, że matma rozszerzona będzie niezbędna, to sobie kupisz książkę, zbiór zada

• ja Ci gwarantuję, że we Wrocławiu nie uświadczysz przelicznika i w ogóle jest fajniej niż w Krakowie, na Śląsku i gdzie tam jeszcze chcesz!

Napisano
  • Autor

Czemu nie chcesz się uczyć matematyki? : (

Przecież to taki fajny przedmiot jest.

Och, ani trochę nie śmiem w to wątpić ani tym bardziej rezygnować z nauki matematyki! Sam pisałeś, że zdarza się, iż rozszerzenie wcale nie wiąże się z nauką, tak też podstawa nie zawsze idzie w parze z olewaniem danego przedmiotu. :) 

Tu bardziej chodzi mi o to, że skoro rozszerzenie nie daje mi później przy rekrutacji jakiegoś turbo combo, to nie zawracam sobie nim głowy i zostaję przy podstawie wciąż solidnie i systematycznie się ucząc. Nawet przez myśl by mi nie przeszła rozłąka z matematyką! :D 

Napisano

Zależy, gdzie chcesz składać, np. do Krakowa z podstawową matematyka nawet nie ma co myśleć ;) Ale większość uczelni nie chce.

A na maturę dasz radę się nauczyć sama. Kwestia ogarnięcia teorii trochę (wzory masz na karcie) i zrobienia zadań. Arkuszy i jakiegoś zbiorku pod maturę. Nie potrzeba do tego dziesięciu godzin tygodniowo.

Napisano
  • Autor

Zależy, gdzie chcesz składać, np. do Krakowa z podstawową matematyka nawet nie ma co myśleć ;) Ale większość uczelni nie chce.

A na maturę dasz radę się nauczyć sama. Kwestia ogarnięcia teorii trochę (wzory masz na karcie) i zrobienia zadań. Arkuszy i jakiegoś zbiorku pod maturę. Nie potrzeba do tego dziesięciu godzin tygodniowo.

Zdaję sobie z tego sprawę. Krakowa trochę szkoda, bo tutaj mam najbliżej, ale szczerze powiedziawszy to nawet mnie jakoś tam nie ciągnie. ;)  Moje pierwsze typy to: Wrocław, ŚUM, Bydgoszcz, Warszawa. 

Czy jest jakikolwiek, nawet najmniejszy cień szansy, że w ciągu tych trzech lat coś się zmieni i uczelnie jednak będą w większości wymagały rozszerzonej matematyki? Na ile to prawdopodobne? :) 

Napisano

Jak n razie tylko Łódź zmieniła na tyle znacząco, że nie trzeba zdawać biologii i chemii, ale co roku coś tam przemieniają, raz trzeba matematykę rozszerzoną, raz podstawową, raz jakiś przelicznik, a raz fizyka.

Napisano
  • Autor

Jak n razie tylko Łódź zmieniła na tyle znacząco, że nie trzeba zdawać biologii i chemii, ale co roku coś tam przemieniają, raz trzeba matematykę rozszerzoną, raz podstawową, raz jakiś przelicznik, a raz fizyka.

Hmm, no to głupio. Czy tak się zdarza również na innych uczelniach? Jednak, mimo wszystko, chyba biol-chem. (Wybacz, rys! :) ) Z ewentualną rozszerzoną matematyką na maturze powinno mi się udać indywidualnie, bez rozszerzenia w szkole, więc raczej nie będę sobie nią niepotrzebnie zawracała głowę. No i szkoda Krakowa, ale dla niego samego nie będę się męczyła trzy lata z trzecim rozszerzeniem. (A nuż CMUJ poprosi o podstawową matematykę! :D

Napisano

Trzeba po prostu sprawdzić kryteria na danej uczelni przed rekrutacją na dany rok.

Napisano

ja Ci gwarantuję, że we Wrocławiu nie uświadczysz przelicznika i w ogóle jest fajniej niż w Krakowie, na Śląsku i gdzie tam jeszcze chcesz!