Napisano 25 Wrzesień 201114 l comment_3524 W załączniku wzór historii choroby do uzupełnienia - wzór zawiera przykładowe pytania jakie można zadać zbierając wywiad, oraz pola w które zebrane informacje się wpisuje. Jest to wzór który ma pomóc w zadaniu podstawowych pytań, niemniej nie zawiera pytań bardziej szczegółowych, oraz innych koniecznych w danej sytuacji które już należy zadać we własnym zakresie. Pozdrawiam!wzor_hist_choroby.pdf Zgłoszenie
Napisano 20 Marzec 201213 l comment_21496 Bardzo dobrze zebrane, w sumie zawsze robiłem to na tzw. czuja. Teraz będę to wypełniał z grubsza, dzięki Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21680 Hm. Jak dla mnie bardzo udziwniony wzór historii choroby, poza tym połowy w nim nie ma. Badanie podmiotowe i przedmiotowe zbiera się na podstawie Orłowskiego. Kropka. Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21681 jumpingdoe - możesz wrzucić w takim razie wzór z Orłowskiego? Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21682 jumpingdoe - może nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jako student V roku, badanie podmiotowe i przedmiotowe z Orłowskiego już dawno musiałem upgrade'ować, bo jest wybitnie szczątkowe (szczególnie badanie podmiotowe). Zgłoszenie
Napisano 3 Kwiecień 201213 l comment_21689 hmm, mi się nie podoba - układ może być nawet, ale rozpoznanie wstępne stawia się raczej po badaniu podmiotowym i przedmiotowym, a nie przed. Nie wiem czemu znalazło się pytanie o kawę, a nie znalazły się pytania o dolegliwości o które MUSI być spytany chory przyjmowany do szpitala (typu objawy ogólne, objawy ze strony układu krążenia - wydolność fizyczna, dolegliwości stenokardialne, kołatania serca, obrzęki etc.) - wypadałoby to zawrzeć, a nie posobny pkt o kawie, której "zło" wpływu na nasze zdrowie dawno zostało obalone. Poza tym cała nomenklatura określona przez prof. Orłowskiego, nie ma tu odzwierciedlenia (temperaturę to ma rzecz, a nie człowiek - cytując z ćwiczeń z 3 roku etc.). Co kto lubi, gdzie jest jaki zwyczaj, bo od tego głównie zalezy sposób pisania historii choroby. Zgłoszenie
Napisano 3 Kwiecień 201213 l comment_21698 Badanie podmiotowe i przedmiotowe zbiera się na podstawie Orłowskiego. Kropka. Badanie podmiotowe i przedmiotowe przeprowadza się tak, żeby postawić rozpoznanie. hmm, mi się nie podoba - układ może być nawet, ale rozpoznanie wstępne stawia się raczej po badaniu podmiotowym i przedmiotowym, a nie przed. W większości polskich druków rozpoznanie wstępne jest zaraz po danych personalnych i stąd pewnie taki układ. Zgłoszenie
Napisano 15 Kwiecień 201213 l comment_21807 jumpingdoe - może nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jako student V roku, badanie podmiotowe i przedmiotowe z Orłowskiego już dawno musiałem upgrade'ować, bo jest wybitnie szczątkowe (szczególnie badanie podmiotowe). Czy w takim razie możesz napisać czego brakuje w Orłowskim? Jestem tego bardzo bardzo ciekawa. Może przy okazji nauczę się czegoś od studenta V roku? jumpingdoe - możesz wrzucić w takim razie wzór z Orłowskiego? Polecam chomika. Badanie podmiotowe i przedmiotowe przeprowadza się tak, żeby postawić rozpoznanie. Ale przecież jedno drugiemu się nie wyklucza. I tak trzeba spytać o wszystko, a Orłowski ładnie wszystko porządkuje i niczego się nie pominie (choć Szymon Suwała twierdzi inaczej). Zgłoszenie
Napisano 19 Kwiecień 201213 l comment_21877 Ale przecież jedno drugiemu się nie wyklucza. IMHO troche jednak wyklucza Generalnie są na ryku inne książki, nowsze i zdaniem wielu lepiej napisane niż Orłowski. Zgłoszenie