Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie książki ze studiów przydadzą się po studiach?

Featured Replies

Napisano

Witam starszych kolegów. Zaczynając studia medyczne, to co mnie uderzyło na wstępie to ceny wszelakich podręczników. Masakra - 500 - 1000% droższe niż miałem w liceum. Pewno część podręczników będę musiał i tak zakupić, ale moje plany kolekcji wszystkich już legły w gruzach... No i nasuwa mi sie pytanie, zadane w temacie - jaki książki używane na studiach przydadzą się po studiach, jako lekarzom? Czyli, jakie podręczniki warto kupić, a jakie wystarczy wypożyczyć?

Napisano

Z opinii kumpla lekarza to prawie żaden. Zależy co chcesz dalej robić. Chcesz być chirurgiem to podręcznik anatomii i noszczyk, chcesz być internistą to szczeklik itd. Pozostałe zakupione książki leżą i kurz zbierają.

Jeśli jednak chcesz zakupić jakies książki, może pomyśl bardziej o stażu i Lekarskim Egzaminie Państwowym/Końcowym. Tu jest lista podręczników polecanych -> http://cem.edu.pl/pel_podreczniki.html. Oczywiście nie przerażaj sie ilością - z każdego działu wystarczy po jednym "preferowanym" np. Ginekologia -- Bremborowicz, Interna - Szczeklik, Chirurgia - Noszczyk itd.

Generalnie są to podręczniki z lat klinicznych tzn >2roku, więc na razie kase może zwinwestuj w co innego i wybierz się do biblioteki ;)

Napisano

Ja myślę, ze Bochenki i Atlasy Sobotty bardzo ładnie na półce wyglądają ;)

Do porządnej książki z Farmakologii też warto czasem zajrzeć.

• 3 weeks later...
Napisano

Podręczniki i atlasy do anatomii czasami się jednak przydają. U nas na oddziale jest np. stary Sinielnikov przyniesiony przez ex-ex-ordynatora i ma wśród rezydentów spore wzięcie.

Napisano

na oddziałach z tego co widziałem to zawsze są jakieś książki, więc no problem.

Faktycznie chyba wszystko zależy kim chce się być potem - ja sobie zostawiłem na razie Robbinsa, Szczeklika. Do farmy to wg mnie tylko i wyłącznie farmindeks ma później jakąś użyteczność, zakładając że ogólne rzeczy o lekach się umie. Inna spraw książki do LEPu.

Napisano

Podręczniki i atlasy do anatomii czasami się jednak przydają. U nas na oddziale jest np. stary Sinielnikov przyniesiony przez ex-ex-ordynatora i ma wśród rezydentów spore wzięcie.

Ale to chyba na chirurgii?

Szczeklika uważam, że trzeba mieć. Chociaż nie przeczytałam go jeszcze w całości, to jednak wielokrotnie, niekoniecznie w internistycznych wątpliwościach się przydaje. Anatomii bym nie kupowała, no chyba, że myśli się o chirurgii. Jej atlasów natomiast, cóż... ja lubię mieć na półkach książki więc mam, aczkolwiek nie zaglądałam tam od 5 lat.

Za to, co może ciekawe, kilka razy już przydała mi się dermatologia :) bo to ktoś znajomy przychodzi i coś pokazuje, ktoś o czymś opowiada... a wykwity skórne to sprawa częsta.

Napisano
Ale to chyba na chirurgii?

Anesty. Na chirurgii u nas nie mają z tego co widziałem (maja za to dużo sprośnych książek z kawałami ;) ).

Napisano

na chirurgii widziałem że mają atlasy różniste, na innych póki co raczej nie. Wg mnie akurat książki i atlasy własne do anatomii się potem nie przydadzą, chyba że ktoś lubi. Ale Szczeklik, Farmindeks już każdemu.

Nina - też sobie zostawiłem Jabłońską do dermatologii właśnie z tego samego powodu co Ty ;-)