Napisano 28 Wrzesień 201114 l comment_3569 Zawsze ciekawiło mnie, jaki typ prac najbardziej interesuje studentów medycyny Czy są to "case report"? A może jednak poeksperymentalne opisy patogenezy pewnych objawów/chorób? Czy też może jeszcze inne typy publikacji? Mnie zdecydowanie najbardziej ciekawią "case report" - jakby nie patrzeć, pozwalają one spojrzeć na medycynę pod nieco szerszym kątem, uświadamiając że wiedza podręcznikowa musi być weryfikowana i nie brana "na ślepo" (podobnie jak niektóre algorytmy, które choć przydatne, potrafią niekiedy zaburzyć proces diagnostyczny - rzadko się to zdarza, ale jednak zdarza). Zgłoszenie
Napisano 28 Wrzesień 201114 l comment_3602 Mi również "case report'y" najbardziej przypadły do gusty na konferencjach studenckich. Szczególnie że sa to zwykle wybrane te najciekawsze "kejsy". Choć również wartymi uwagi i ciekawymi pracami są opisy metod leczniczych/procedur (dużo z nich można się nauczyć); a także prezentacje nowatorskich sposobów/sprzętów medycznych. Niemniej te ostatnie już raczej nie występują na konf studenckich a ogólnych bądź stricte lekarskich, a szkoda. Zgłoszenie
Napisano 17 Styczeń 201214 l comment_19723 zgadzam się, że opisy merod leczenia są najciekawsze. szkoda, że nie na wszystkie konferencja można się tak po prostu dostać Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20072 lubię prace które podsumowują zagadnienia, mam na myśli takie w których ktoś zadał sobie trud przeczytania całej literatury dot. zagadnienia a w swojej pracy przedstawia płynące wnioski Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20105 -metaanalizy, bo oszczędzają mój czas -nowe metody leczenia, badania - mega wciąga to, bo owszem często jest wiele niewiadomych, ale z tego za parę lat rodzą się ciekawe rzeczy, np.: jak zaczynałam studia testowano rekombinowany czynnik VII, teraz już jest na większości oddziałów zabiegowych. Pamiętam jak wtedy wydawało mi się to dalekie... Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20106 Channah, możesz w dwóch słowach napisać co to "metaanaliza"? Dzięki Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20121 Krotko mowiac szukasz artykułów na dany temat w bazach danych i robisz analize statystyczną wyników z tych badań. Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20124 a ja najbardziej lubię artykuły z których jasno wynika że stosowane przez ogromną większość lekarzy od lat metody nie są bardziej skuteczne niż placebo to chyba nie jest homogenna, łatwa do zdefiniowania grupa, ale za to bardzo ciekawa. Zgłoszenie
Napisano 25 Styczeń 201214 l comment_20149 jak zaczynałam studia testowano rekombinowany czynnik VII, teraz już jest na większości oddziałów zabiegowych. Pamiętam jak wtedy wydawało mi się to dalekie... mysmy to miedzy innymi testowali w leczeniu hemofilii powikłanej inhibitorem. A jedna z ciekawszych prac, które czytałem to przypadek kobiety, która miała oba chromosomy X z mutacją charakterystyczną dla hemofilii i pełen profil objawów. Praca ciekawa m.in.l dlatego, że takie przypadki wystepują z częstościa 3:miliard. Zgłoszenie