Napisano 8 Październik 201114 l comment_3947 Przyznam, że sam nie mam do nich zbyt dobrej pamięci. Warto więc zapisać i porównać z innymi uczelniami. Zacznę od pulmonologii i doktora Pietrasa, którego bardzo lubię i cenię. Podczas swojej prezentacji o podstawach pulmonologii często zadaje pytania: 1. Jaki kolor ma ropa? Dlaczego zielony? 2. Co znajduje się w centrum aktywnym katalazy? I jeszcze może Endokrynologia - profesor Komorowski 1. Co to jest biały Addison? 2. Jaka choroba w XVIII wieku najczęściej prowadziła do niewydolności nadnerczy? Oba przykłady z podwórka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Zgłoszenie
Napisano 9 Październik 201114 l comment_3953 Embriologia CMUJ i dr S.: Co wywołuje cyklopię u płazów? Odp: Roztwór, w którym znajdują się jony litu. Zgłoszenie
Napisano 9 Październik 201114 l comment_3965 Hehe, dobre ale może podajcie od razu odpowiedzi o jakie asystentom/profesorom chodziło Zgłoszenie
Napisano 10 Październik 201114 l comment_3967 Mnie rozwaliło pytanie na konkursie Aurea Scapula - "Ilu pracowników zakładu anatomii prawidłowej nosi brodę" Zgłoszenie
Napisano 10 Październik 201114 l comment_3975 Mnie rozwaliło pytanie na konkursie Aurea Scapula - "Ilu pracowników zakładu anatomii prawidłowej nosi brodę" Słyszałam że były też pytania w rodzaju "Ile razy trzeba zadzwonić dzwonkiem do gabinetu Pani Profesor" Zgłoszenie
Napisano 10 Październik 201114 l comment_3976 Prof. Kozubski, propedeutyka neurologii: 'Jaka jest państwa wiedza na temat paleobiologii porównawczej?' Zgłoszenie
Napisano 10 Październik 201114 l comment_3989 I jeszcze może Endokrynologia - profesor Komorowski 1. Co to jest biały Addison? 2. Jaka choroba w XVIII wieku najczęściej prowadziła do niewydolności nadnerczy? Oba przykłady z podwórka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 1. Brzmi jak ch.Addisona bez ciemnego zabarwienia skóry. Czyli niskie stężenia hormonów kory nadnerczy muszą być wtórne do zaburzeń syntezy POMC->ACTH. Patologie podwzgórza? Jaka jest prawidłowa odpowiedź? 2. Obstawiałbym TBC Zgłoszenie
Napisano 10 Październik 201114 l comment_3990 Pewien doktor opowiedział mi o swoim egzaminie z ch.zakaźnych. "Proszę bardzo- MIESIĄCZKA u MĘŻCZYZN" Co to może być? Kombinujcie- rozwiązanie jest ciekawe Zgłoszenie
Napisano 11 Październik 201114 l comment_4007 Zaliczenie z chorób zakaźnych dzieci: Co to jest swoistość, a co to jest czułość? Wydaje się proste, ale spróbujcie odpowiedzieć tak jak Doktor chciał Pozdrawiam! Zgłoszenie
Napisano 11 Październik 201114 l comment_4013 czułość - na ile procent test wykryje obecna ( badaną ) chorobę swoistość - ile procent zdrowych osób w badaniu bedzie mieć wynik ujemny ( czyli bedzie zdrowa ) Im wyższa czułość tym test wykryje więcej chorych ale nie koniecznie oznacza to ile z tym 'chorych: jest rzeczywiście chorych przykład: grupa 100 osób z czego 20 chorych - test wykrywa 50 chorych: jesli wśród nich znajdują się wszyscy prawdziwie chorzy to test ma czułość 100% mimo że pokazał też 30 fałszywych wyników Im wyższa swoistość tym test wyjdzie ujemny u zdrowych, ale nie musi wykryć wszystkich chorych: przykład hrupa 100 osób z czego 20 chorych - test wykrywa że 90 jest zdrowych ma swoistość 100% mimo że nie wykrył 10 przypadków Tyle z teorii ... Zgłoszenie