Napisano 15 Październik 201114 l comment_4146 Kilka kwiatków, które poznałem: Histologia, rok II, prof. Zieliński na egzaminie koleżanki: - co to jest czarne matrix mitochondrialne i do czego służy? (odpowiedzi do tej pory nie znam, znane mi o tym podręczniki milczą jak zaklęte) Endokrynologia, rok IV, prof. Komorowski na moim egzaminie: - połączyć histopatologię tarczycy w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa i wolu guzowatym do przewidywanych wyników USG tarczycy w tych chorobach Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4171 Myślę, że gdyby było krwawienie z odbytu, żaden facet nie pomyślałby "mam miesiączkę". ŻADEN! Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4172 Mess mógłbyś się zdziwić i to bardzo Pacjenci myślą sobie baaaardzo różne, dziwne rzeczy. Zgłoszenie
Napisano 16 Październik 201114 l comment_4211 Chyba myślę po kobiecemu. Miesiączka = krwawienie z wewnątrz. Z penisa więc? Pytanie czy to krwiomocz czy tak sobie cieknie. Nasuwa mi się schistosomatoza, ale już mi się kończą pomysły. Zgłoszenie
Napisano 18 Październik 201114 l comment_4282 Na moim roku furorę zrobiło pytanie o objawy osłuchowe w hydropneumopericardium. Przeszukaliśmy kupę podręczników, żeby znaleźć na to odpowiedź. Tak jak przy zatorze powietrznym t. płucnej szmer młyńskiego koła - ciagły, głośny, bebenkowy szmer tworzony przez zablokowanie odpływu krwii z prawej komory, tylko że tutaj wywołany przelewaniem się płynu w worku osierdziowym zgodnie z biciem serca. Zgłoszenie
Napisano 1 Grudzień 201114 l comment_18913 ustny egzamin z anatomii, koleżanka losuje pytanie o część piersiową aorty. pierwsze pytanie pana profesora - jaki jest jej stosunek otrzewnowy? Zgłoszenie