Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Czy mógłby mi ktoś doradzić z jakiej książki najlepiej uczyć sie EKG? Dzieki!

Napisano

Moge polecić dwie książki z których korzystałem, a które kiedyś mi zostały polecone i dzięki którym spokojnie egzamin zdałem :)

• EKG - Sztuka interpretacji - Garcia, Holtz - REWELACYJNA książka która bardzo dokładnie uczy interpretacji EKG. To co ją wyróżnia od innych to to że uczy myśleć, zwracać uwagę na pewne fakty, a do tego są w niej świetne porównania np. dwóch garbów załamka do bodaj wielbłąda, dzieki czemu szybko się wszystko zapamiętuje

• Elektrokardiografia dla lekarza praktyka - Tomasik, Windak, Skalska, Kocemba, Kulczycka-Życzkowska - świetne KOMPENDIUM, gdzie bez zbędnego owijania w bawełnę są przedstawione wszystkie najważniejsze elementy EKG. Krótki wstęp, po czym kilka działów a w kazdym z nich problem np. blok jakiejś odnogi, przykład graficzny i cechy które go wyróżniają w punktach.

Jeśli ktoś chce w przyszłości dobrze opanować EKG to polecam powyższe pozycje. Pierwsza uczy myśleć i brać na logikę, a druga do powtórek i szybkiego przypomnienia sobie poszczególnych schorzeń etc.

Napisano

EKG dla lekarza praktyka jest bdb pozycją, polecam, są tam podstawy, opis jak po kolei czytać itd. Korzystałam jeszcze z EKG jasno i zrozumiale, które jednak mam wrażenie, że wbrew nazwie nadaje się bardziej dla osób, które już w przeszłości czytały coś prostszego na ten temat.

Napisano

Polecam Elektrokardiografia dla lekarza praktyka (czy to ta sama pozycja, którą poleca Members - nie wiem) Tomasik, Windak, Skalska - wyd. Vesalius. Krótko i zwięźle, a na końcu testy oraz przykładowe EKG do własnej interpretacji.

Napisano

EKG - Sztuka interpretacji - Garcia, Holtz - nawet sobie kupiłem, chyba na rynku jest najlepsza, ale wg mnie nie jest rewelacyjna, bo:

- dużo lania wody - wstęp fizjologiczny wg mnie zbyt lakoniczny, ale trzeba to dobrze pojąć, by EKG zrozumieć, a nie wykuć parę kształtów i kryteriów

- rozdrabnianie się nad rzeczami prostymi i w sumie nie aż tak istotnymi np. nad osią serca (sposoby jej liczenia prezentowanie kompletnie od czapy)

- bardzo mała / nic na temat ważnych arytmii i ich różnicowania

- trochę dziecinna oprawa całości, książka ciężka wagowo, czyta się ją w poziomie co czasem przeszkadza

- plusem jest bardzo dobrze ujęty temat zawału m. serca i niedokrwienia

- plusem jest b. dużo realnych EKG, ale nie są one omówione kompletnie od deski do deski, co w samonauce przeszkadza, bo jest jakaś nieprawidłowość w zapisie, a nie ma jej omówionej w tekście

Elektrokardiografia dla lekarza praktyka - Tomasik, Windak, Skalska, Kocemba, Kulczycka-Życzkowska

- jako kompendium ok, do nauki tak na początku też, ale to tylko podstawy. Niektóre kryteria - zwłaszcza przy przerostach już nieaktualne są.

Generalnie wg mnie najlepiej wkuć wszystkie kryteria, ktoś niech wytłumaczy ogólne zasady, kolejność by nic nie pomijać i analizować dziesiątki i setki kompletnych zapisów w całości - wtedy się wszystko pięknie utrwala. W necie jest sporo takich stron (po angielsku), gdzie można sobie to b.dobrze wyćwiczyć. Osobiście to najbardziej polecam.

• 1 month later...
Napisano

Dobrze napisane i najbardziej aktualnie jest w "Kardiologia Polska. Standardy rozpoznań EKG tom 68, Supl. IV/2010" wyd. Via Medica

• 3 weeks later...
Napisano

W necie jest sporo takich stron (po angielsku), gdzie można sobie to b.dobrze wyćwiczyć. Osobiście to najbardziej polecam.

Cześć, możesz jakieś polecić? :)

Napisano

wpisz sobie w google ecg tests/ ecg quiz / ecg test for medicine students / ecg for cardiologists - przejrzyj sobie wszystkie strony i na pewno znajdziesz ta która najabardziej Ci podpasuje.

• 8 months later...
Napisano

a gdzie jest najlepiej opisana elektrofizjologia?

i miał ktoś z Was może kontakt z nowym "Podręcznikiem elektrokardiografii" Dąbrowskich?

• 2 weeks later...