Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spzoz w mieście powiatowym , praktyki po 1 roku

Featured Replies

Napisano

Witam ,
Ja praktyki po 1 roku (pielęgniarskie) odbywałem w moim rodzinnym mieście.
Było to na oddziale chirurgi ogólnej , nauczyłem się dawać zastrzyki(domięśniowo , podskórnie) , pobierać krew do badań , zakładać wkłucia dożylne , sporządzać kroplówki , pomiary ciśnienia , ekg , zmiana opatrunków , usuwanie szwów
Roznosiłem również leki doustne , woziłem na badania i na blok, karmiłem poprzez sondę żołądkową .
Uczestniczyłem w badaniach (USG , TC , cholangiografia, badania endoskopowe) kilka razy na tydzień byłem na bloku operacyjnym i obserwowałem ( wyrostki , pęcherzyki , amputacje palców , amputacja nogi) oraz raz asystowałem w operacji pęcherzyka żółciowego metoda laparoskopową ( haki , sterowanie kamerą , założyłem 2 szwy na otwory po trokarach )
Oprócz tego wypełnianie formularzy przy przyjęciu pacjenta na oddział

• 1 year later...
  • Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 19.3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ja bym dodał, że to powinno uczyć "wielkiego doktora" po pierwszym roku pokory i szacunku do chorych - stanie na hakach czy gapienie się na operację tego nie uczyni, zwłaszcza że na studiach nie ba

• Nie mam chyba sily wczytywac sie w cala dyskusje ale chcialem tylko dodac ze praktyki u lekarza med rodzinnej po 2. roku uwazam za niezbyt sensowne. Poniewaz sa jednak konieczne to ja bedac na nich je

Napisano

Czyli mówisz, że bardziej się opłaca iść na pielęgniarskie do szpitala małego, powiatowego, niż takiego typowo "akademickiego"?

Napisano

Sorymina, jeśli chcesz się sporo nauczyć to tak. W trakcie wakacji wszyscy się wybierają w trybie zmianowym na urlopy - jedne wraca, to drugi wyjeżdża, w ten sposób ciągle kogoś brakuje i Ty wskakujesz na to miejsce. W dużych szpitalach nie jest to takie widoczne, bo tam jest większa kadra, więc mimo, że kogoś brak, to się tego tak nie odczuwa. Oczywiście nie jest to reguła (najlepiej się wywiedzieć wcześniej odnośnie konkretnego szpitala i oddziału), ale większość moich znajomych praktyki po 1 roku przesiedziała w socjalnym czytając książkę.

Napisano

Też polecam iść do małego szpitala. Student zawsze jest tam czymś nowym i ciekawym, rzadko spotykanym. Dlatego pracownicy mają zazwyczaj pozytywne do niego nastawienie i chętnie pomagają, pokazują, uczą. Sam chodziłem po kilku oddziałach i ze spotkanych wielu lekarzy i pielęgniarek jedna trzecia miała nastawienie bardzo pozytywne i poświęcali mi swój czas, szukali mnie, żeby tylko pokazać interesującego pacjenta, ciekawe badanie, zabieg. Namawiali do zakładania wenflonów (specjalnie wyszukiwali pacjentów z ładnymi żyłami), gdy tylko trzeba było zrobić i zainstalować kroplówkę, szukali mnie wzrokiem, coby mi roboty dać : ) Na tych wszystkich spotkałem jedną osobę, która mnie wyjątkowo nie lubiła i uważała że powinienem w ogóle się tu nie pokazywać.

Dzięki temu nauczyłem się wiele: karmiłem pacjentów, zmieniałem pościel, przygotowywałem leki, kroplówki, robiłem iniekcje, wkłucia. I pielęgniarki same dawały mi robotę, nie trzeba było się dopraszać o dostęp do pacjenta.

W szpitalach dużych, akademickich, studentów jest w bród przez cały rok, przez co pracownicy mają ich zwyczajnie dość.

Napisano
  • Autor

Tak jeśli chcesz spędzić te praktyki aktywnie

Najlepiej też wybrać oddział o dużej rotacji gdzie pacjentów się ciągle leczy zabiegowo bo wtedy oglądasz operację , procedury diagnostyczne a nie tylko ich karmisz , pomagasz w higienie itd ( ani razu nie wykonywałem takich czynności )

Napisano

nie tylko ich karmisz , pomagasz w higienie itd ( ani razu nie wykonywałem takich czynności )

Chyba na tym polegają te praktyki, w końcu po pierwszym roku należy zaznajomić się z zakresem obowiązków pielęgniarek. Po pierwszym roku odbywa się praktyki pielęgniarskie.

Napisano
  • Autor

Tak wiem i jest to niezaprzeczalne ale osobiście wolałem uczyć się czynnosci bardziej przydatnych - bo jako lekarz mogę kiedyś wykonywać zastrzyki czy pobierać krew a raczej ścielić łóżek ( zadanie salowej) czy karmić/myć nie będę (zadanie pielęgniarek) nie będę a ucząc się własnie zastrzyków , kroplówek, pobierania krwi wykonuję czynności pielęgniarskie przecież

Nazwa nazwą ale chyba zamierzam być lekarzem wiec pod kontem tego powinienem trenować wiec zbyt szeroki zakres na papierze może a wręcz powinien zostać dostosowany do logicznych potrzeb

Praktyki na II roku jako lekarz Poz gdzie pacjent patrzy na Ciebie i pyta o chorobę o której nic nie wiesz są źródłem niezręcznych sytuacji sytuacji bo przecież choroby , schemat badania itd jest dopiero na 3 roku wzwyż

A by robić papierkową robotę zawszę będzie czas

Napisano

ebedziebe, my po reformie mamy już na II roku zajęcia z cyklu opukiwanie, osłuchiwanie, wywiad... Sprawdzałam mój program bydgoski.

Kurczę, teraz mam problem, bo albo pójdę do powiatowego szpitala i się sporo nauczę, ale wakacje w domu i bez chłopaka, albo zostanę w Bydgoszczy i pewnie będzie mi się nudzić na praktykach :)

Napisano

nie tylko ich karmisz , pomagasz w higienie itd ( ani razu nie wykonywałem takich czynności )

Chyba na tym polegają te praktyki, w końcu po pierwszym roku należy zaznajomić się z zakresem obowiązków pielęgniarek. Po pierwszym roku odbywa się praktyki pielęgniarskie.

ja bym dodał, że to powinno uczyć "wielkiego doktora" po pierwszym roku pokory i szacunku do chorych - stanie na hakach czy gapienie się na operację tego nie uczyni,

Praktyki na II roku jako lekarz Poz gdzie pacjent patrzy na Ciebie i pyta o chorobę o której nic nie wiesz są źródłem niezręcznych sytuacji sytuacji bo przecież choroby , schemat badania itd jest dopiero na 3 roku wzwyż

A by robić papierkową robotę zawszę będzie czas

zwłaszcza że na studiach nie bardzo uczą formalnych stron medycyny i tego jak wygląda sprawa zwolnień, refundacji, skierowań, konsultacji etc. Praktyczna wiedza z takich praktyk jest nieoceniona w życiu. U nas POZ jest rozbity na 2 i 4 rok i jest to jak niebo i ziemia.

ebedziebe, my po reformie mamy już na II roku zajęcia z cyklu opukiwanie, osłuchiwanie, wywiad... Sprawdzałam mój program bydgoski.

Kurczę, teraz mam problem, bo albo pójdę do powiatowego szpitala i się sporo nauczę, ale wakacje w domu i bez chłopaka, albo zostanę w Bydgoszczy i pewnie będzie mi się nudzić na praktykach :)

to się badanie pacjenta nazywa. To że pójdziesz do powiatowego szpitalika nie gwarantuje że wyjdziesz niewiadomo jak mądra, podobnie jak że pójdziesz do klinki i przesiedzisz nic nie robiąc. Wszystko zależy od ludzi tam pracujących i samej Ciebie. Ja nigdy nie robiłem praktyk w szpitalach powiatowych (jedynie wojewódzkie lub miejskie, raz w klinice) i nie mam poczucia że czegoś się nie nauczyłem, a wręcz przeciwnie. Więc nie ma co uogólniać.