Napisano 26 Październik 201114 l comment_4460 Ile razy studenci medycyny będący teraz na 6 roku będą mogli podejść do lekarskiego egzaminu PAŃSTWOWEGO? Wychodzi na to, że tylko RAZ. Zgodnie z ustawą, która wchodzi w życie od roku akademickiego 2012/13 LEP zamienia się w LEK (lekarski egzamin końcowy). Zatem wszyscy studenci po stażu włącznie z tymi, którzy będą odbywali staż podyplomowy w przyszłym roku ostatni raz będą mieli sposobność poznać LEP w sesji jesiennej (wrzesień) 2012 roku. Na czym będzie polegać zmiana w LEKu w porównaniu z odchodzącym w przeszłość LEPem? Podstawową różnicą, jest to, że może go zdawać student, który nie ma jeszcze dyplomu (dotyczy przyszłorocznych adeptów). Odsyłam zainteresowanych do zbioru ćwiczebnego i artykułu: 1. LEKenium - testy z LEKu 2. http://www.gazetalek...01110/n20111008 Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201114 l comment_4988 A ja mam pytanie jak będzie wyglądało kwalifikowanie na miejsca specjalizacyjne? Będą się liczyć punkty z LEKu czy średnia??? Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201114 l comment_4999 z tego, co mówił facet na konferencji dotyczącej tych zmian, wywnioskowałam, że punkty z LEKu, tak jak dotąd się liczyły punkty z LEPu. W ogóle poza nazwą chyba niewiele w sumie ma się zmienić (chociażby forma ma być ta sama) - za 4te i każde następne podejście trzeba zapłacić, a testy z poprzednich lat mają nie być tak ogólnie dostępne. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201114 l comment_5009 W ogóle poza nazwą chyba niewiele w sumie ma się zmienić Wnioskując z tego, co jest napisane w artykułach podlinkowanych przez Newmana,tak własnie będzie. Zapewne wynik z ostatniego LEPu będzie równoważny z wynikami z LEKu, więc praktycznie przy rekrutacji na rezydenturę nie powinno to być dla nas problemem. Przynajmniej mam taką nadzieję Zgłoszenie