Napisano 31 Październik 201114 l comment_4584 Jak wiadomo firmy farmaceutyczne często robią nam wodę z mózgu oferując produkty o wątpliwej skuteczności. Najczęściej liczba prezentów wręczanych przez przedstawicieli jest odwrotnie proporcjonalna do ilości wiarygodnych badań udowadniających ich skuteczność. Jakie znacie leki z tej grupy? Moje typy Leki na poprawę krążenia mózgowego (Piracetam itp.) - wtłaczane tonami w pacjentów po udarach na niektórych oddziałach neurologicznych... Wśród leków hipotensyjnych Indapamid - mistrz nieskuteczności w obniżaniu ciśnienia za to doskonały w wypłukiwaniu elektrolitów (rekord sodu 99 mmol/l) Zgłoszenie
Napisano 31 Październik 201114 l comment_4586 Ode mnie: - nootropy /piracetam, leki zwiększające przepływ mózgowy - winpocetyna, cynarizyna/ - leki flebotropowe /diosmina - w dużych dawkach niby tam odrobinę pomaga, ale średnio w to wierzę, wyciągi z kasztanowców /escyna/, hespertyna i jej pochodne flawonoidy/ - fenspiryd /eurespal/ - bronchodylatator rzekomo - witamina C , wapno w alergiach, przeziębieniach - różne immunostymulanty /aloes, prinozyna/ - leki w ChZS typu kolageny różne, siarczany chondroityny, glukozaminy, wyciągi z awokado etc. Tyle mi przychodzi na szybko na myśl. Co do idapamidu - podaj proszę źródło - w połączeniach choćby z sartanami są to połączenia o udowodnionej skuteczności. Zgłoszenie
Napisano 31 Październik 201114 l comment_4587 Leki na poprawę krążenia mózgowego (Piracetam itp.) - wtłaczane tonami w pacjentów po udarach na niektórych oddziałach neurologicznych... Podanie piracetamu w dużej dawce (12g iv) w świeżym udarze mózgu ma jak najbardziej sens. Zapisywanie tabletek dziadkom po udarze coby im się pamięć poprawiła to już placebo. Do listy dorzuciłbym jeszcze Essentiale Forte i Bioparox. Zgłoszenie
Napisano 31 Październik 201114 l Autor comment_4589 Podanie piracetamu w dużej dawce (12g iv) w świeżym udarze mózgu ma jak najbardziej sens. Zapisywanie tabletek dziadkom po udarze coby im się pamięć poprawiła to już placebo. Nam na neurologii mówili, że te wszystkie nootropy to placebo i nie ma żadnych naukowych dowodów na ich skuteczność. Jeśli chodzi o indapamid to nie mam źródeł (co nie znaczy że nie istnieją) - po prostu obserwacje moje i wielu znajomych lekarzy na to wskazują. Triada nieuregulowane NT, hiponatremia i Indapamid pośród przyjmowania leków jest bardzo często spotykana. Temat na ciekawe badanie - może ktoś ma doktorat do napisania? xD Zgłoszenie
Napisano 31 Październik 201114 l comment_4590 Dla mnie sztandarowym lekiem z takiej grupy (choć z tego co wiem, nie można używać tutaj formalnie słowa "lek") jest Oscilococcinum i temu podobne... Zgłoszenie
Napisano 1 Listopad 201114 l comment_4591 Nam na neurologii mówili, że te wszystkie nootropy to placebo i nie ma żadnych naukowych dowodów na ich skuteczność. Są badania, z których np. wynika, że w grupie gdzie stosowano piracetam było statystycznie więcej chorych, którym cofnęła się afazja. Piracetam jest też stosowany też w przypadku późnych dyskinez. choć z tego co wiem, nie można używać tutaj formalnie słowa "lek" W polskim prawie nie ma definicji słowa lek, w ustawie jest tylko mowa o produkcie leczniczym. Leki homeopatyczne są zaliczane do tej kategorii. Częśc lekarzy stosuje homeopatię i uważa ją za skuteczną mimo negatywnej opinii NRL. Zgłoszenie
Napisano 1 Listopad 201114 l comment_4592 Częśc lekarzy stosuje homeopatię i uważa ją za skuteczną mimo negatywnej opinii NRL. Zdaję sobie z tego sprawę, choć jestem niezmiernie ciekawy, w jaki sposób chcieliby oni merytorycznie wytłumaczyć, że ten lek faktycznie jest skuteczny, nie opierając się na placebo. Zgłoszenie
Napisano 1 Listopad 201114 l comment_4594 Jeśli chodzi o indapamid to nie mam źródeł (co nie znaczy że nie istnieją) - po prostu obserwacje moje i wielu znajomych lekarzy na to wskazują. Triada nieuregulowane NT, hiponatremia i Indapamid pośród przyjmowania leków jest bardzo często spotykana. Temat na ciekawe badanie - może ktoś ma doktorat do napisania? xD Sporo na szybko znalazłem w pubmedzie publikacji które jednoznacznie (próby z randomizacją) potwierdzają skuteczność indapamidu, więc w to wierzę i tego leku bym w tej grupie nie umieścił stanowczo. Inna sprawa że chorzy różnie reagują bądź nie na te same nawet leki. Natomiast sam profil działań indapamidu zwłaszcza u osób z cukrzycą wydaje się bardzo pozytywny,. Co do piracetamu to prócz dużej dawki jeszcze ważniejszy jest czas padania. Zgłoszenie
Napisano 2 Listopad 201114 l comment_4613 heheh wielu studentów myśli ze piracetam wyciśnie z ich mózgów więcej podczas sesji ... zamiast sie uczyć wyszukują takich tandet i myślą, że jak wezmą 1 tabl ( 400mg ) na noc przed examem to zdadzą, ... Mi nie wieżą, no trudno - ich kasa ... Zgłoszenie
Napisano 3 Listopad 201114 l comment_4629 do listy koniecznie dodałbym jeszcze leki hepatortropowe /hepatil, Essentiale etc./ za wyj. sylimaryny /sylimarolu/, który też wątroby cudownie nie uzdrowi. Zgłoszenie