Napisano 15 Czerwiec 201213 l comment_22905 W moim szpitalu raz na kwartał można po prostu zrobić 5 płatnych dyżurów w miesiącu. Po prostu idziesz na dyżur, dostajesz pieczątkę i oddajesz do kadr. Te 1800 z końcówką to nie jest dużo, ale jak na to, że na stażu naprawdę nie robi się zbyt wiele, to myślę, że nie powinniśmy narzekać Zgłoszenie
Napisano 29 Sierpień 201213 l comment_23438 Cóż może wyjawię tajemnicę poliszynela, tym, którzy chcieliby ponarzekać jak to mało będą zarabiać na stażu za tak ciężką pracę... Jak Wam się nie będzie chciało, to taka jest prawda, nic nie będziecie robić. Albo tyle, co jako studenci na praktykach. 12 i do domu, dyżury podbite, a na niektórych oddziałach to podbiją obecność "awansem". Zgłoszenie
Napisano 30 Sierpień 201213 l comment_23460 to zależy, w coraz większej liczbie szpitali lekarze już mają karty czipowe jak w fabrykach - wtedy jak sobie bedziesz wychodził o 12 to dostaniesz jakieś 500 zł i do widzenia. Nikogo to nie interesuje. Poza tym jak jest staż jak należy, to stażysta ma co rpozez parę godzin robić, stad nie wybiera się przypadkiem m-ca stażowego. Zgłoszenie
Napisano 26 Styczeń 201313 l comment_25490 Nie sądzę, nie miałoby to raczej sensu IMHO. Moim zdaniem ma to całkiem spory sens. Wiadomo, że MZ w 2018 roku musi zapewnić troche więcej miejsc na specjalizacje, wtedy będą mogli powiedzieć: "Oskarżenia młodych lekarzy o małą liczbę miejsc specjalizacyjnych są bezpodstawne, daliśmy 2/3/4 razy więcej miejsc niż rok temu". A szpitale z gumy nie są. Żeby dać więcej jedego roku, treba dać mniej w latach poprzednich. Przynajmniej gdybym był ministrem zdrowia to bym tak zrobił. patrząc na ilość miejsc rezydenckich przyznawanych co roku wydaje mi się, że MZ już zaczęło gromadzić dla was miejsca, a nie wykorzysta akurat nasz rocznik ku temu (wtedy nie byłoby już z czego zabierać). A zresztą, jakie to ma znaczenie, skoro rezydentury dostanie 10%-20% absolwentów, a reszta i tak musi sobie radzić inaczej. Co do rezygnacji ze stażu dla aktualnego 2 roku - po co? Staż wydaje się być dobrym pomysłem na poznanie szerszego spektrum mozliwości specjalizacyjnych, których nie da się na studiach poznać z powodu beznadziejnego organizowania czasu i zajęć studentom. A, no i wypłata, może i marna, ale dla młodego człowieka po studiach 1800zł za kolejny rok de facto nauki jest chyba dobrą opcją? Każdy by się cieszył z pierwszej wypłaty jak głupi. Zgłoszenie
Napisano 26 Styczeń 201313 l comment_25492 A, no i wypłata, może i marna, ale dla młodego człowieka po studiach 1800zł za kolejny rok de facto nauki jest chyba dobrą opcją? Każdy by się cieszył z pierwszej wypłaty jak głupi. Ja tam może dziwny jestem, ale mi do ekscytacji taką kasą daleko. Te 1800 zł (a właściwie chyba 1900 z hakiem), to za 48 godzinny tydzień pracy. Tymczasem np. nauczyciele dostali podwyżke we wrześniu ubiegłego roku. I np. nauczyciel stażysta zarabia 2717,59 zł (brutto). A ile oni tygodniowo godzin pracują na etat? 18/19? No, ale u sąsiada trawa zawsze bardziej zielona, a kto chciałby pracować np. w gimnazjum. Zgłoszenie
Napisano 26 Styczeń 201313 l comment_25494 to nie jest ekscytacja "taką kasą", tylko głupią pierwszą wypłatą. Nie wiem w jakiej jesteś sytuacji materialnej, ale dla mnie 1800 zł (juz gdzieś na tym forum pisano, że netto to wychodzi raczej tyle) to jest naprawdę dobra kasa jak na początek, żeby się spokojnie utrzymać, uniezależnić się od rodziców zupełnie i nawet jeszcze zostanie, jak umiesz dobrze gospodarować pieniędzmi. A co do 48h tygodnia pracy na stażu - gdzie tak jest napisane? Słyszałam o miejscach, gdzie nie robi się praktycznie nic. offtop: nie mogę tez uwierzyć w takie zarobki nauczycieli-stazystów. Zgłoszenie
Napisano 26 Styczeń 201313 l comment_25496 A co do 48h tygodnia pracy na stażu - gdzie tak jest napisane? Słyszałam o miejscach, gdzie nie robi się praktycznie nic. No teoretycznie 7 h 35 min dziennie + dyzur 10 h 5 min, to wychodzi 48 godzin. Wcześniej pisałaś, że staż jest po to żeby się czegoś nauczyć, ale oczywiście można iść do szpitala klinicznego i wychodzić z pracy o 10, bo lekarzy jest więcej niż pacjentów. Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25508 rozumiem, że bywasz bardzo często w różnych klinikach, skoro tak świetnie jesteś poinformowany? Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25514 to nie jest ekscytacja "taką kasą", tylko głupią pierwszą wypłatą. Nie wiem w jakiej jesteś sytuacji materialnej, ale dla mnie 1800 zł (juz gdzieś na tym forum pisano, że netto to wychodzi raczej tyle) to jest naprawdę dobra kasa jak na początek, żeby się spokojnie utrzymać, uniezależnić się od rodziców zupełnie i nawet jeszcze zostanie, jak umiesz dobrze gospodarować pieniędzmi. Jak chcesz dalej żyć jak studentka to nawet niezła kasa, ale jak chcesz żyć jak człowiek.. wynajmiesz mieszkanie to już nie masz za co jeść, więc dalej mieszkasz na stancji... Masz 26 lat, w tym czasie Twoi znajomi po zawodówce i po mgr mają już rodziny, mieszkania.. a Ty dalej dziadujesz jako studentka. Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25515 trzeba się pomęczyć 12 lat ale potem można pracować na tych 3 etatach i kupić dom pod warszawą, porshe, merca i spokojnie umrzeć na zawał w wieku 50 lat fajny spadek dla rodziny - nawet nie wiedzą od kogo bo nie widują cię w ogóle Zgłoszenie