Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praktyki płatne?!

Featured Replies

Napisano

Niedawno odwiedziłem stronę www radomskiego szpitala i bardzo się zdziwiłem, bo za godzinę praktyk pobierają opłatę w wysokości ok. 5 zł. Twierdzą, że to opłata za "udostępnienie oddziału i zorganizowanie praktyk studenckich".

Kiedy zadzwoniłem do pani z dyrekcji i zapytałem kto płaci (bo może to pomyłka i to szpital płaci studentom xD) odpowiedziała, że uczelnia, która deleguje osobę na praktyki musi zapłacić (sam student nie może) oraz wystawić stosowne skierowanie. Co więcej wymaga to podpisania stosownej umowy między uniwesytetem i szpitalem. Nie słyszałem, żeby WUM wystawiał jakieś skierowania na praktyki a już tym bardziej za nie płacił. Może inne uczelnie tak robią...

Mam wrażenie, że od czasu wprowadzenia takiej polityki nie zagościł tam żaden student.

Co sądzicie o takich sposobach zniechęcania? Jak dla mnie sami sobie szkodzą.

Napisano
  • Autor

hmmm czy ja wiem?! chyba będę musiał zadzwonić do jakiegoś dziekanatu czy innego rektoratu i się zapytać bo to ciekawa sprawa. Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem, żeby szpitale dostawały za to jakieś pieniądze.

Moja koleżanka musiała przynieść na praktyki pielęgniarskie dwie paczki rękawiczek lateksowych bo oddziałowa stwierdziła że szpital nie ma zamiaru dokładać do jej zabaw ./

Napisano

Szpital tłumaczy się tym, że student generuje koszty, które ktoś musi opłacić ;]

Napisano
  • Autor

Za to niedouczony lekarz to same oszczędności xD Jeśli pracuje na etacie to odpowiada do trzykrotności miesięcznych zarobków. Resztę odszkodowania płaci szpital.

Napisano

W moim szpitalu wołają ode mnie 100zł za miesiąc praktyk (nie wiem na co się powołują, nie wnikałam w szczegóły tylko zmieniłam szpital), podobno nie tylko w moim. Aczkolwiek to trochę inna sytuacja niż opisywana przez Ciebie.

Napisano

Pytanie za 100 pkt- jakie koszty? Herbatę ze wspólnej szafki w socjalnym? (Aczkolwiek nie jestem pasożytem, kupiłam paczkę i dołożyłam).

Napisano

Niedawno odwiedziłem stronę www radomskiego szpitala i bardzo się zdziwiłem, bo za godzinę praktyk pobierają opłatę w wysokości ok. 5 zł. Twierdzą, że to opłata za "udostępnienie oddziału i zorganizowanie praktyk studenckich".

Kiedy zadzwoniłem do pani z dyrekcji i zapytałem kto płaci (bo może to pomyłka i to szpital płaci studentom xD) odpowiedziała, że uczelnia, która deleguje osobę na praktyki musi zapłacić (sam student nie może) oraz wystawić stosowne skierowanie. Co więcej wymaga to podpisania stosownej umowy między uniwesytetem i szpitalem. Nie słyszałem, żeby WUM wystawiał jakieś skierowania na praktyki a już tym bardziej za nie płacił. Może inne uczelnie tak robią...

Mam wrażenie, że od czasu wprowadzenia takiej polityki nie zagościł tam żaden student.

skądinąd znam ten szpital, choć sam tam praktyk nigdy nie robiłem i nie mam zamiaru nawet, ale wcale nie narzeka na brak studentów, bo ludzie nie mają alternatywy. Drugi radomski szpital pobiera podobne opłaty, co zresztą jest niezgodne z prawem, ale ponieważ praktyki są OBOWIĄZKOWE i nie tylko na lekarskim ale i na pielęgniarstwie i innych kierunkach pokrewnych to ludzie wolą płacić i być na m=cu, niż jeździć nie wiadomo gdzie. Osobiście uważam to za skandal. Sam mógłbym im te 100 zł za 4 tyg. zapłacić pod warunkiem, że dostanę 100% pewność że zostanę wszystkiego nauczony i nie bedę się nudzić, w co wątpię.

Napisano
  • Autor

Byłem też w tym drugim radomskim szpitalu i też zażądali ode mnie 100 zł. Co więcej, pani w sekretariacie powiedziała, że mają już do końca lipca zajęte...

Świat się kończy. Przez dwa tygodnie/miesiąc zachrzaniać za darmo i jeszcze do tego dopłacać?!

Napisano

robiłem praktyki z RSS na Tochtermanna z pediatrii i nic nie płaciłem, wszystko odbyło się na drodze ja - pani ordynator i było pożytecznie i sympatycznie.