Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Profesor, co prezentacji multimedialnej zrobić nie potrafi...

Featured Replies

Napisano

Kolejna próba nauki z wykładowych slajdów przelała czarę goryczy.

Czy u Was na uczelniach też jest tak, że wykładowcy nie potrafią zrobić poprawnej prezentacji multimedialnej?

U mnie do tej pory spotkałam się z jednym, którego slajdy były sensowne. U pozostałych wyglądały tragicznie wręcz.

Były nieczytelne, nieprzejrzyste, informacje nie były usystematyzowane, wiele razy powtarzała się ta sama rzecz, brak jakiejkolwiek konsekwencji w filtracji danych pod względem istotności i szczegółowości. Dodatkowo bardzo często pojawiają się zdania w języku angielskim. O ile np. podpisy na wklejonym rysunku jestem w stanie NA UPARTEGO zrozumieć (czasem ciężko jest znaleźć rysunek z polskimi podpisami – choć z drugiej strony usunąć podpisy czy zrobić rysunek własnoręcznie wcale nie jest tak trudno), to angielski jako tekst na slajdach razi mnie bardzo. Profesor nie potrafił przetłumaczyć, czy o co chodzi….?

Nie wspomnę już o braku estetyki, czy nieprzestrzeganiu podstawowych zasad redakcji tekstu – spójniki na końcu linijki czy nierówne wcięcia.

I kolejny, gigantyczny błąd – zapisywanie całego slajdu tekstem. Myślę, że nie trzeba komentować.

Podsumowując – w moich oczach dotychczasowe prezentacje wykładowców leżą i kwiczą.

Jak jest u Was? Też Was to bardzo razi, czy macie to w serdecznym poważaniu?

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 12.2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• prof. Wojnicz z histologii w Zabrzu powtarzał, że wykład jest po to, by omówić ze studentami jakiś problem/odkrycie/przypadek o których trudno samemu przeczytać w książkach czy internecie i który da s

• Osobiście nie spotkałem się jeszcze z żadną udostępnioną mi na tej uczelni prezentacją, z której uczyłbym się z przyjemnością. Brzydkie, nieczytelne, niepoukładane, a język, składnia i gramatyka na po

• Slajdy ba całe prezentacje dla ED się zdarzały, ale dawno - chyba ostatnio na biochemii. Ogółem uważam że jest dobrze (mówię o seminariach, bo na wykłady raczej nie chodzę). Na fizjologii niektózy wci

Napisano

Czy u Was na uczelniach też jest tak, że wykładowcy nie potrafią zrobić poprawnej prezentacji multimedialnej?

Pytanie tylko czy sami je przygotowują ;] Zazwyczaj czynią to asystenci i róznego rodzaju sekretarki.

I kolejny, gigantyczny błąd – zapisywanie całego slajdu tekstem. Myślę, że nie trzeba komentować.

To zależy ile tego tekstu jest. Generalnie slajd z samym tekstem nie jest błędem, chyba, że jest go cała masa, a czcionka jest tak mała, że nie widać nic.

angielski jako tekst na slajdach razi mnie bardzo.

Kwestia nauczenia się języka.

Prezentacje to i tak duży postęp - ja pamiętam jeszcze folie na rzutnikach i dyktowanie wykładu z szybkością karabinu maszynowego.

Największa wpadka jaką pamiętam (w dodatku konferencja międzynarodowa) to różowe literki na czerwonym tle ;]

Napisano
  • Autor
Kwestia nauczenia się języka.
to nie chodzi o to, czy umiem język czy nie - jak dla mnie prezentacja po polsku to po polsku, takie mieszanie języków nigdzie nie wygląda dobrze, wg mnie...
Napisano

Ja miewam niejednokrotnie wrażenie, że slajdy to przekalkowywane książki. Na niektórych seminariach przesada sięgała już takiego poziomu, że czytano nam treść slajdów, a my mieliśmy przepisywać ;)

Ja jakoś nigdy nie lubiłem przepisywać i notować, tym bardziej, że uczę się później z książki, więc na zajęciach wolę słuchać.

Napisano

Osobiście nie spotkałem się jeszcze z żadną udostępnioną mi na tej uczelni prezentacją, z której uczyłbym się z przyjemnością. Brzydkie, nieczytelne, niepoukładane, a język, składnia i gramatyka na poziomie internetowego gimnazjalisty - napinacza. I to chyba boli mnie, jako językowego gestapowca, najbardziej. Po za tym, prezentacje na seminariach to wiedza bardzo pigułkowa, skondensowana. Jakoś najprzyjemniej uczy mi się z obszernych podręczników sprzed czterdziestu laty, gdzie wszystko jest bardzo kwieciście i piękną, poprawną polszczyzną opisane : )

Napisano

Czekasz to odpowiem .

U nas w Lublinie , też występują pewne problemy

- wykładowcy/asystenci nie dzielą się prezentacjami z studentami

- jak jest slajd z ważna informacją i duża ilością tekstu to "jakby na złośc" przelatuje szybko( ja i tak nie robię/nie uczę się z notatek nigdy ale czasem chciałbym kilka slow zapisać ) , po czym slajd z 1 hasłem jest wyświetlany dłuższy czas a prowadząca osoba coś opowiada

- za dużo slajdów typu kotki/dzieci jedzące loda itd

-slajdy wycięte wprost z prezentacji dla ED

Ogólnie uważam że wykład powinien albo przedstawić wymaganą wiedzę albo zaciekawić najświeższymi badaniami , pokazać praktyczne zastosowanie wiedzy , ja bym wolał to 2 ale czasem i to 1 jest przydatne ale na ogól prezentacja nie spełnia ani jednego z tych punktów a wiec nie opowiada o niczym ciekawym a w sposób nudny prezentuje mały zakres wiedzy

Napisano

Slajdy ba całe prezentacje dla ED się zdarzały, ale dawno - chyba ostatnio na biochemii. Ogółem uważam że jest dobrze (mówię o seminariach, bo na wykłady raczej nie chodzę). Na fizjologii niektózy wciąż mieli przedpotowe foliowe rzucane na ścianę.

Coraz więcej daje prezentację, z dobrze zrobionych się fajnie uczyć (farma, interna). Zresztą wolę jak nie ma w ogóle slajdów - wtedy się na maksa muszę skupić, notuję, a potem się szybko tego nauczyć można. Przepisywanie slajdów to coś żałosnego i ze studiami raczej ne powinno mieć wiele wspólnego, raczej z podstawówką bo to jak przepisywanie z tablicy.

Niemniej jednak zgadzam się z autorką tematu, że takie coś to jest skandal.

Napisano

Prezentacja powinna być dodatkiem do zajęć, a nie ich podstawą. Powinna służyć prowadzącemu do logicznego i uporządkowanego przeprowadzenia wykładu, a dla słuchających stanowić wskazówkę, do odnalezienia się w obecnie poruszanym temacie. Nadmiar tekstu na slajdzie skutecznie w tym przeszkadza, bo ani prowadzący szybko się nie odnajdzie, ani słuchacze nie wiedzą, czy mają czytać slajd, czy słuchać.

Wkurzające jest, kiedy w prezentacji zawarte jest bardzo dużo różnych przejść i animacji, które nie znajdują swojego odzwierciedlenia w funkcji. Po co stosować przejścia dla każdego punktu z np. siedmiopunktowego slajdu, kiedy prowadzący od razu wyklika wszystkie naraz. Rozumiem, jeśli każdy z nich wyświetlony byłby i opatrzony stosownym komentarzem. Szczytem jest stosowanie dźwięków podczas zmiany slajdów. Takie dzwonki mogą być strasznie irytujące...

Często zdarza się tak, że prowadzący nie zna swojej prezentacji. Później podczas prelekcji skutkuje to skakaniem po slajdach np. pięć do przodu, dwa do tyłu itd. Wtedy to już skutecznie można się zgubić.

Generalnie, w większości prezentacji jest przerost formy nad treścią. Mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni...

Napisano

No nie wiem, nie wiem.

U nas na chemii wykłada bardzo (nie)miły bardzo starszy pan.

Były już 3 wykłady 1,5h. Ja nadal mam jedną stronę zapisaną... ;)

Taaaa, te folijki <3, love! Nie dość ,że kontrast żaden to malutkie literki.

Na szczęście tylko u jednego wykładowcy są.

A prezentacje?

Dobre były jedynie na anatomii.

Z reszty to nawet nie próbowałem się uczyć...