Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyspieszenie zapamietywania - szczegolnie material "pamieciowy"

Featured Replies

Napisano

wgrać test z rozwiązaniami na smartfona?

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 23.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• hehehe a mi udało się bez prądu

• Zacznij ćwiczyć "muzgu" i nie baw się w żadne drogi na skróty, w szczególności związanych z podłączaniem sobie do głowy czegokolwiek. Prędzej sobie, tego "muzgu" usmażysz ; )

• ja czegoś tutaj nie rozumiem - masz nauczyć się słówek z języka obcego - na to nie ma innej metody, niż powtarzanie. Możesz sobie co najwyżej skojarzyć z jakimś innym językiem (ja tak robiłam na przyk

Napisano

Sposób na wkuwanie?

Powtarzanie aż do zapamiętywania ; )

Napisano
  • Autor

Tylko jak to przyspieszyc - takie "kucie" przez ciagle powtarzanie to w sumie 40h (40 dni po 1h) na tekst o dlugosci 50 wyrazow.

Napisano

Czyli oczekujesz rozwiązania skutecznego, prostego w użyciu, niewymagającego wysiłku i poświęcania czasu, a najlepiej jeszcze bez efektów ubocznych. Nie chcę Cię rozczarować, ale może być tak, że ono po prostu nie istnieje.

Też mam słabą pamięć, robię mapki myśli, schematy, zaznaczam kolorami (zauważyłam, że nie tyle czytanie zakreślonego tekstu mi pomaga, co... sam ruch ręki przy zakreślaniu. Nie umiem tego wyjaśnić), powtarzam na głos, bo dopiero na studiach dowiedziałam się, że jednak jestem tzw. "słuchowcem", staram się kojarzyć z czymś co już wiem, i nigdy nie wstaję o piątej rano, żeby się uczyć, bo i tak o tej porze nie zapamiętuję nic, największą efektywność w moim przypadku ma nauka w godzinach 18-22 (to kwestia bardzo indywidualna - mam znajomą, która ma dokładnie odwrotnie). Też nie pomagają mi wyrafinowane mnemotechniki w rodzaju łańcuszków skojarzeń czy dziwnych historyjek. Kiedyś śmiałam się ze stwierdzeń, że rozwiązywanie krzyżówek, sudoku i tym podobnych rzeczy poprawia pamięć, ale od jakiegoś czasu to robię i chyba coś w tym jest. Dosyć dziwnym, ale czasem skutecznym sposobem jest czytanie tekstu i... wymyślanie pytań, które można zadać na jego temat.

Mam też znajomą z weterynarii, która najpierw czyta cały tekst, potem zaznacza co chce zapamiętać, a potem czyta trzeci raz tylko zaznaczone i później pamięta. Na mnie akurat nie działa.

W ogóle to chyba widziałam to urządzenie o którym mówisz w jakimś programie na Discovery czy gdzieś, pokazywano jak to "spektakularnie" ludzie po założeniu tego rozwiązywali zadania polegające na przestawianiu zapałek czy łączeniu dziewięciu kropek czterema prostymi, ale mnie to jakoś nie przekonało - zadania z zapałkami były banalnie proste, a na wyjście poza schemat w przypadku kropek większość ludzi w końcu wpada i bez tego (po założeniu "cudownego urządzenia" pani i tak jeszcze dosyć długo się zastanawiała nad rozwiązaniem).

To tyle ode mnie. Nie obiecuję, że będzie działać w Twoim przypadku, bo ludzie się różnią i musisz wypracować swój sposób na to.

Pozdrawiam, odradzam elektrody i życzę powodzenia

Napisano
  • Autor

Nie napisalem że ocvzekuje czegos co bez pracy pojdzie tylko czegos co pojdzie szybciej bo 40h/50wyrazow to za wolno i taka predkosc jest nie do przyjecia.

A napisalem na forum studentow medycyny - bo z kilku zrodel wiem ze studenci medycyny maja rozne sposoby na podkrecenie predkosci nauki - a nawet podkrecenie o 100% juz skroci czas o polowe. (te "tradycyjne" metody to tak jakby chciec przewiezc 40t towaru maluchem)

Ja tez o 5 rano nie wstaje bo nie ma to sensu (bym predzej nad tym zasnal) - jak tekst jest nudny to mujsialem do powtarzac w ruchu zeby nad nim nie usnac (chodzilem po pokoju powtarzajac text z zeszytu). Na siedzaco sie nie dalo - po 10 minutach zaczynalem nad tym przysypiac.

Nawet jak pisze ten post - to w tle leci nastepny text co zadali w formie wycinka z audiobooka.

W ogolnym necie nic sensownego nie ma - albo pisza to samo albo chca kase za cos co i tak jest skopiowane z ogolengo neta albo proponuja toksyczne uzywki ktore sa nie do przyjecia.

Napisano

ja czegoś tutaj nie rozumiem - masz nauczyć się słówek z języka obcego - na to nie ma innej metody, niż powtarzanie. Możesz sobie co najwyżej skojarzyć z jakimś innym językiem (ja tak robiłam na przykład na łacinie). Oczywiście, jeśli nie będziesz utrwalał nowego połączenia w mózgu, to ta wiedza zaniknie, i tak jest ze wszystkim. Każdy ma jakąś indywidualną metodę wypracowaną na zapamiętywanie i sugerowanie się tym, że studenci medycyny mają najlepsze techniki jest dość naiwne. Napisz na forum prawników, oni też od czasu do czasu muszą wkuć ogromną partię materiału. Albo do filologów - na pierwszych 3 latach mają co roku potężne egzaminy ze słownictwa. Nie sądzę jednak, żeby czyjakolwiek odpowiedź Cię zadowoliła.

Napisano

I bardzo dobrze Ania mówi, powtarzać, powtarzać i powtarzać ;) A za jakiś czas, jak już język lepiej poznasz to i pewnie słówka będą lepiej wchodzić. Jak masz dobrą wyobraźnie to możesz jeszcze spróbować robić jakieś skojarzenia słówko - przedmiot. Ale to trzeba by pokombinować jak tu doszukać się analogii;)

Napisano
  • Autor

to dlaczego to jest takie woooooolne? ze po ponad 40 powtorzeniach na drugi dzien po slowku nie ma sladu?

Znalazlem nastepne materialy w sieci - prawdopodobnie jest to instrukcja od fabrycznego urzadzenia do stymulacji.

Nie znam na tyle angielskiego zeby to przetlumaczyc - a nie znam zadnego neurologa ktory by znal tDCS - w Polsce jest to malo znane, za granica podobno jest to w uzyciu w placowkach medycznych. Na ta chwile nie mam urzadzenia - w schemacie z poprzedniego linku jest zle dobrany regulator pradu - przy 1mA ten regulator (LM317) nie jest stabilny.

http://www.trans-cranial.com/howitworks

http://www.trans-cranial.com/local/manuals/10_20_pos_man_v1_0_pdf.pdf

http://www.trans-cranial.com/local/manuals/tdcs_1ch_man_v1_3_a_pdf.pdf

http://www.trans-cranial.com/local/manuals/cortical_functions_ref_v1_0_pdf.pdf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.