Napisano 27 Grudzień 201213 l comment_25001 Hej, mam takie pytanie - czy to prawda, że lekarz nie może sam sobie wypisywać recept? Zgłoszenie
Napisano 27 Grudzień 201213 l comment_25003 są recepty pro auctore dla siebie i pro familia dla członków rodziny, wstępnych i zastępnych do 1 pokolenia z tego co pamiętam. Odsyłam do szczegółów w ustawie " prawo farmaceutyczne dt. wypisywania recept lekarskich Zgłoszenie
Napisano 28 Grudzień 201213 l comment_25030 Może - jak napisał Kaamil są recepty "pro auctore" i "pro familae". Jedyne czego nie może, to wypisywać recept refundowanych, jeżeli nie ma podpisanej stosownej umowy z NFZ. A jeśli ma, to wypisując taką receptę musi prowadzić dokumentację medyczną, przestrzegając zasad refundacji poszczególnych leków. Recepty na 100% może wypisać każdy. Zgłoszenie
Napisano 5 Styczeń 201313 l comment_25109 Dziś się dowiedziałem, że wygląda to tak, że jak już masz pełne prawo wykonywania zawodu, ale nie pracujesz w żadnej przychodni, to takie recepty pro auctore i pro familiae możesz uzyskać w NFZ. Zgłoszenie
Napisano 6 Styczeń 201313 l comment_25149 a po co? jest prawo farmaceutyczne które mówi co dokładnie ma być na recepcie. przypominam, że recepta to może być świstek zwykłej kartki o odpowiednim formacie z danymi chorego, skrótem Rp. lekiem, podpisem lekarza z pieczęcią i datą i tyle. oczywiście recepta jest na 100% wtedy Osobne recepty (inny poczatek numeru recepty tego na górze) pobiera się by móc wydawać leki refundowane, tylko kto przy obecnych obostrzeniach się w to bawi nawet dla rodziny, zwłaszcza gdy z jednej strony recept p.a. i p.f. nie trzeba nigdzie ewidencjonować, a z drugiej strony leki refundowane muszą być wpisane zawsze w jakąś dokumentację. Zgłoszenie