Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i mamy rewolucje! Specjalizacje modułowe

Featured Replies

Napisano
to niedobrze, mi się to nie podoba. Już wolałbym tak jak jest albo wrócić do dawnych I i II stopnia spec. No ale cóż, ciekawe jak w praktyce ten moduł będzie rozwiązywany - już widzę oddelegowywanie na 3 lata czy tym podobne w naszych warunkach

Ale co Ci się w tym nie podoba? Że gastroenterologiem czy innym specjalistą chorób wewnętrznych (a nie po prostu internistą) zostaniesz te kilka lat wcześniej niż przy obecnym systemie? 

• Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 29.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Napisano

Ja się zastanawiam, jak to będzie, przecież w rekrutacji na te szczegółowe specki (jak endokryny, gastro, pulmo itd.) będą też brali udział  specjaliści. Im będzie się pewnie liczył wynik z PESu, więc może być tak, że to oni zgarną większą część miejsc, a młodym mało z tego zostanie.

Napisano
Ja się zastanawiam, jak to będzie, przecież w rekrutacji na te szczegółowe specki (jak endokryny, gastro, pulmo itd.) będą też brali udział  specjaliści. Im będzie się pewnie liczył wynik z PESu, więc może być tak, że to oni zgarną większą część miejsc, a młodym mało z tego zostanie.

nie sądzę, spójrz sobie jak jest przeliczany wynik PESu na pkty % przy startowaniu na specjalizację, co w przypadku PESu z interny gdzie piątek co roku jest zaledwie kilka nie stanowi wielkiej konkurencji, ale też będzie wielką niesprawiedliwością.

to niedobrze, mi się to nie podoba. Już wolałbym tak jak jest albo wrócić do dawnych I i II stopnia spec. No ale cóż, ciekawe jak w praktyce ten moduł będzie rozwiązywany - już widzę oddelegowywanie na 3 lata czy tym podobne w naszych warunkach

Ale co Ci się w tym nie podoba? Że gastroenterologiem czy innym specjalistą chorób wewnętrznych (a nie po prostu internistą) zostaniesz te kilka lat wcześniej niż przy obecnym systemie? 

to że nie ma się  żadnego tytułu po odbyciu modułu (wg mnie dobrym pomysłem byłby odpowiednik dawnej "jedynki" po odbyciu modułu i zdaniu egzaminu, pod warunkiem że od nowa nie trzeba by było aplikować na moduł szczegółowy) - 2 spec. są potrzebne choćby by kiedyś kierować oddziałem, spec. jest w większości potrzebna by pracować w przychodni czy na SORze - mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. Aha i soprry, ale przy tym systemi kogoś kto będzie np. gastroenterologiem jakoś ciężko mi będzie nazwać jednocześnie, że jest internistą.

Btw. coś czuję, że będzie niezły bałagan i tysiące poprawek do tego rozporządzenia, które chyba od roku czekało na podpis.

Napisano

wydaje mi się, że najpierw będzie się robić moduł podstawowy a dopiero po nim moduł szczegółowy. Obawiam się, że częsta będzie sytuacja kiedy będzie się je robić w dwóch różnych miejscach z różnymi opiekunami. Bardzo wiele specjalizacji ma wspólne moduły podstawowe z chorób wewnętrznych oraz chirurgii więc pewnie będzie batalia żeby nie zostać wysłanym na taki moduł do jakiegoś pcimia dolnego.

Napisano

o ile takie oddelogowywanie będzie realne a nie na papierze - obecnie w spec. z kardiologii też był 2 letni "moduł" internistyczny, gdzie lekarz szkolący miał być odesłany, a tak się de facto nie dzieje i nie działa.

Napisano

w sumie teraz mamy "staże" kierunkowe. No i jest sprawa oddziałów kardiologii, które mają również akredytację do szkolenia w zakresie chorób wewnętrznych :)

chodzi mi o taką sytuację kiedy np w Wielkiej Klinice zabraknie miejsc internistycznych na moduł podstawowy dla osoby która robi tam oba moduły (niby dostała się na rezydenturę) bo zostały zajęte przez dzieci profesorów z innych Klinik które robią inne specjalizacje wymagające modułu podstawowego z interny. :) trochę to zagmatwane ale chyba wiadomo o co chodzi - teoretycznie na moduł podstawowy można zostać gdzieś "oddelegowanym".

Zacznie się znowu chodzenie, załatwianie, umawianie, błaganie itp. Nic się nie zmieni w stosunku do obecnego umawiania się na staże kierunkowe.

• 2 weeks later...
Napisano

Jedno mnie zaczęło zastanawiać - czy to rozporządzenie sprawia, że chirurgia naczyniowa i onkologiczna stają się specjalizacjami podstawowymi? Czy dalej będzie je można robić jedynie po odbyciu całej specjalizacji z chirurgii ogólnej? Bo z tego co ja zrozumiałam, to wystarczy jedynie 2-letni moduł. 

Napisano
  • Autor
Jedno mnie zaczęło zastanawiać - czy to rozporządzenie sprawia, że chirurgia naczyniowa i onkologiczna stają się specjalizacjami podstawowymi? Czy dalej będzie je można robić jedynie po odbyciu całej specjalizacji z chirurgii ogólnej? Bo z tego co ja zrozumiałam, to wystarczy jedynie 2-letni moduł. 

Też tak Sabi zrozumiałem.

Napisano

Czy po specjalizacji z interny, jeśli chciałabym się dostać na kardiologię to czy liczy mi się LEK czy np. PES? Bo odnajduję się na klinikach i kardiologia to moje marzenie ale niestety do orłów na studiach nie należę. Nie olewam studiów ale biorąc pod uwagę fakt, że na województwo są 2 miejsca na kardiologię, to nie wierzę że będę wśród tej magicznej 2 po LEK-u... I chcę wiedzieć czy jest jakaś alternatywa od powtarzania LEK-u all over again w czasie robienia interny...