Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 49
  • Wyświetleń 67.5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• dużo filozofować - w końcu proktolog to lekarz od-bytu

• chyba się trochę czepiacie. Patryk R użył tego sformułowania (choć może trochę na wyrost) w kontekście stania nad stołem. "Trzymacza haków" tak samo bolą plecy jak tego kto jest operatorem

Posted Images

Napisano

Na ogólną raczej nie, chociaż jak dadzą jedno miejsce, to może być bitwa ;)

Napisano

Na ogólną raczej nie, chociaż jak dadzą jedno miejsce, to może być bitwa ;)

a dają?! :o To chyba tylko w tych wiosennych sesjach ;)

• 7 months later...
Napisano

Z tego co słyszałam to jest straszny niedobór chirurgów i jest plan, żeby dodać tę specjalizację do grupy deficytowych. Patrząc po ilości miejsc rezydenckich, zapewnionych w październikowym rozdaniu, chyba faktycznie coś jest na rzeczy, bo w Wielkopolsce rzucili aż 23 miejsca o.o

• 2 weeks later...
Napisano

Według mnie chirurgia jest znacznie mniej medyczna niż inne specjalizacje. To bardziej taka inżynieria anatomii czy coś :)

• 2 months later...
Napisano

Podobnie chyba myyślę w tym zakresie.

• 2 weeks later...
Napisano

Co nie zmienia faktu, że to bardzo ważna część medycyny, gdzie bardzo liczy się doświadczenie, i prawie nie ma, tak jak w internie, algorytmów dla debili "co zrobić w razie"- często trzeba samemu sobie radzić z problemami i wymyślać coś co będzie działać, na poczekaniu.
Z tego co obserwuje to ogólna wymaga często dużo lepszej koordynacji, sprawności i wzroku (uwaga! wzrok bardzo ważny!) niż nie jedna węższa zabiegówka.
Plus jest taki że widzi się pd razu efekt swojej pracy, minus taki że pacjenci mają wyższe mniemanie o lekarzach zabiegowcach niż niezabiegowcach, i na prowincji chirurdzy pełnią funkcję lekarzy dosłownie od wszystkiego, co ma swoje wady.

• 4 months later...
Napisano

Hej. Mnie też bardzo interesuje ta specjalizacja i nigdzie indziej się aktualnie nie widzę, no może jeszcze prócz gineksow. Tyle że ile razy pytany na zajęciach o specke mówię ze chirurgia tyle razy mówią mi ze mało chętnych bo nikt nie chce ciężko tyrac za żadne pieniądze. Ktoś wie jak to w końcu jest z tą specjalizacja pod kątem finansowym?

Napisano

No właśnie mnie to też zaskoczyło, że jest tak mało chętnych na chirurgię , bo jak jeszcze byłam dzieciakiem i roiłam sobie o studiach medycznych, to wydawało mi się, że tam właśnie jest najtrudniej się dostać, bo to takie "prestiżowe" i" wzniosłe", ech...