Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom pierwszej pomocy na medycynie?

Featured Replies

Napisano
Na SUM wybudowali Centrum Dydaktyki i Symulacji Medyczny za kosmiczne pieniądze.

Faktem jest, że wyposażaone na światowym poziomie, zajęcia z pierwszej pomocy byłby niesamowite.

No właśnie, "byłyby" ponieważ centrum to tylko taka wizytówka rektora który używa jej do celów autopromocji.

Zajęcia mieliśmy raz i zostaliśmy po nim oprowadzeni jak biedne dzieci z afryki :wink:

Prawdziwe zaj z pierwszej pomocy na SUM można scharakteryzować jednym zdaniem 1 fantom 25 studentów 30min praktycznych zajęć.

Bo to Centrum nie dla Ciebie i Tobie podobnych tylko dla zagranicznych studentów, którzy kładą na stół prawdziwe pieniądze i za to wymagają, a jak nie to pójdą gdzie indziej i wtedy rektor bez pieniędzy. A polaczki i tak przyjdą i tak, chociażby mieli się uczyć w barakach.

Ja tam nie widziałem jeszcze zagranicznych studentów, no ale na 6 roku mamy tam stosunkowo mało zajęć. Te zajęcia, które tam mieliśmy (ginekologia, noworodki, anestezjologia, rodzinna) były naprawdę świetne, wyposażenie super, możliwości też. Potem się ogląda film ze swoich poczynań, więc można wyłapać jakieś błędy. Jeśli aktualny 1-2 rok będzie tam miał więcej zajęć, to naprawdę fajnie :) no a jak mieliście tam jedne zajęcia Damian, to może to zgłoście na jakiejś radzie wydziału, my zgłosiliśmy i dostaliśmy, więc da się :)

• Odpowiedzi 32
  • Wyświetleń 14.8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• to jest temat, który mnie bardzo drażni, bo o ile teoria się na niektórych przedmiotach powtarza (my np. mieliśmy jeszcze raz na propedeutyce chirurgii), to praktyka była cały raz, na pierwszej pomocy

• oho, nawet u nas we Wrocławiu, na bardzo kiepsko zorganizowanym przedmiocie pierwszej pomocy intubowaliśmy fantomy, ale jesteśmy PRO

Napisano

do tej pory zajęcia z resuscytacji (BLS i/lub ALS) mieliśmy:

na 1 roku (I pomoc - jeden dzień),

5 roku - jeden dzień podczas zajęć z kardiologii (fantom, defibrylacja, intubacja, wentylacja przez ambu itp.)

6 roku - dwa dni podczas zajęć z anestezjologii (symulacje medyczne, kurs ILS, scenariusze, wprowadzenie do znieczulenia)

Już niedługo czeka nas medycyna ratunkowa.

Oprócz tego byłem na fakultecie z ALS w kardiologii na 5 roku - robiliśmy tam wszystko to co na kardiologii tylko było więcej czasu. :)

Napisano
Ja tam nie widziałem jeszcze zagranicznych studentów, no ale na 6 roku mamy tam stosunkowo mało zajęć. Te zajęcia, które tam mieliśmy (ginekologia, noworodki, anestezjologia, rodzinna) były naprawdę świetne, wyposażenie super, możliwości też. Potem się ogląda film ze swoich poczynań, więc można wyłapać jakieś błędy. Jeśli aktualny 1-2 rok będzie tam miał więcej zajęć, to naprawdę fajnie :) no a jak mieliście tam jedne zajęcia Damian, to może to zgłoście na jakiejś radzie wydziału, my zgłosiliśmy i dostaliśmy, więc da się :)

Problem leży po stronie dziekanatu. Oczywista sprawa - nie da się ułożyć tak planu żeby mieć zajęcia w CDISM ;-)

Żyję z nadzieją, że na późniejszych latach może uda nam się załapać tam na zajęcia.

Napisano

Z Zabrza do Katowic jest kawał drogi, więc może to dobrze, że nie musicie tam jeździć aż tyle :P

Napisano

Problem leży po stronie dziekanatu. Oczywista sprawa - nie da się ułożyć tak planu żeby mieć zajęcia w CDISM :wink:

Żyję z nadzieją, że na późniejszych latach może uda nam się załapać tam na zajęcia.

Biorąc pod uwagę, że zjeżdżają się tam wszystkie możliwe wydziały naszej uczelni i że sale są zajmowane np przez pierwszy rok na zajęcia z etyki albo psychologii, to nie dziwne, że się nie da ułożyć. SaNataANa - jakby centrum było w Zabrzu uwierz - jeździłbym :)

Napisano

Widziałam to centrum w tv, pokazywali kiedyś w jakichś wiadomościach, że teraz anatomii się uczy na interaktywnym stole, a nie na prawdziwych zwłokach :D Moim zdaniem tam powinno się odbywać jak najwięcej zajęć klinicznych (mam na myśli od 3 roku w górę), jeśli macie fantomy do dyspozycji, a robienie tam etyki czy psychologii trochę mija się z celem.

Napisano

Ten stół nie jest taki super jak go opisywali, robiliśmy na nim wkłucia centralne :P

Jeszcze wracając do tematu pierwszej pomocy - na 5 roku na zajęciach z medycyny ratunkowej mieliśmy JEDNE ćwiczenia z BLS i ALS, ale pamiętam, że nie wypuścili nas, dopóki KAŻDY nie zrobił tego dobrze. Jak już ktoś wspomniał, mieliśmy to też na medycynie rodzinnej. No i była też ta pierwsza pomoc z elementami pielęgniarstwa na 2 roku. A no i jeszcze jedna kwestia, która nam się nasunęła po zajęciach w Centrum - można się uczyć tych algorytmów w teorii bardzo dużo, ale jak przychodzi co do czego to człowiek poprostu nie ma pojęcia jak się zachować. Dawali nam w tym Centrum scenariusze przenajróżniejszych wstrząsów i nagłych sytuacji i na nic się nie zdaje superwyuczona znajomość sekwencji BLS/ALS - przynajmniej za pierwszym razem. Im więcej razy to tam ćwiczyliśmy tym lepiej nam to szło. Więc nie ma innej możliwości jak tylko truć dupę władzom, żeby więcej tego typu zajęć było na studiach - nas już to nie obejmie, ale młodszych może tak.

• 2 weeks later...
Napisano

Wczoraj oglądałem informacje w TV, w których było mówione, że jeśli coś wybudowane jest za pieniądze Unii to nie można za to płacić, to w takim miejscu nie może być ksera, które przynosiłoby dochód, ba! nawet automatów do kawy tam nie może być.

W takim wypadku, jeśli nasze centrum dydaktyki i s(t)ymulacji jest za kasę z Unii, to nawet moi znajomi z grupy, którzy są na płatnych nie powinni mieć możliwości tam wejść na zajęcia, bo płacą. Tym bardziej zagraniczni.

Oczywiście wszystko zależy od wysokości dotacji, bo jeśli chce się na tym zarabiać jakąś tam ilość pieniędzy, to wtedy dotacja jest odpowiednio mniejsza :)

Napisano

A to prawda, żadnego sklepiku czy głupiego automatu z kawą tam nie ma, no ale w sumie są dookoła w budynkach uczelni. Też właśnie słyszałem coś takiego, że studenci niestacjonarni i zagraniczni nie mogą korzystać z tych unijnych bajerów.

Napisano

W naszym CKD (tej części otwartej) jest tak samo, nawet pytaliśmy gościa z bufetu w sąsiednim instytucie stomy, czy by nie chciał tam zrobić drugiego, to przywołał właśnie to, że z powodu datków unijnych na budowę nie może tam nic przynoszącego kasę postawić. Jedyny plus, że i obszerny parking naokoło musi na razie być darmowy ;)