Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepszy czas na dzieci?

Featured Replies

Napisano
Najlepszy czas na dzieci dla lekarza?

Dla faceta? Po 40.

Dla kobiety? Nigdy.

pomimo ścierania się w innym wątku, w tym muszę się absolutnie zgodzić z powyższym postem.

Napisano

Ja aż tak bym brutalnie nie oceniał chodź to jeden z aspektów przemawiających za emigracją

pieniądze zarabia się takie, które utrudniają wiązanie koniec z końcem przy dziecku.

Na stażu może tak , ale później ?

Później

- ma się czas i zarabia się tak by żyć normalnie

- zapewnia się dobrobyt ale ma się mało czasu

Ja jak wspominam kolegów dzieci lekarzy to czasem narzekali na brak (ale nie bardziej niż np dzieci kierowców zawodowych czy pielęgniarek ) a później pasował im taki układ że w domu przeważnie 1 rodzic

A za to mieli zawsze fajne rzeczy , kursy i obozy językowe , rozwijali pasje , zwiedzali świat

Mieli motorowery , motocykle samochody 

Wszystko zależy od tego ile się chce zarobić ( ja się nie bierze każdej możliwego dyżuru to można się w domu na przemian ) inaczej wygląda dzień rodzica pracującego głownie w poradni  a inaczej np specjalisty medycyny ratunkowej 

Ewentualna prywatna praktyka pozwala na elastyczny grafik pracy

Kontrakt pozwala na odłożenie pieniędzy a następnie po najęciu zastępcy dowolny urlop - trochę abstrakcja ale teoretycznie możliwe

A problemem są kwestię formalne 

W innych zawodach za goły etat dostanie się często mniej 

A dla ojca - skąd ta 40 ? Jesli to nie on bierze urlop to w czym problem

Napisano
Najlepszy czas na dzieci dla lekarza?

Dla faceta? Po 40.

Dla kobiety? Nigdy.

Nigdy?To straszne. Znam przykłady, które są dowodem na to, że jednak można mieć dzieci i to nawet kilkoro:). On lekarz i ona (specjalizacja z doktoratem) plus pięcioro pociech. Podobno wystarczy mieć dobrze wszystko rozpisane w terminarzu ;)

Zasłyszana "recepta" na dwójkę : jedno na stażu lub sam początek spec. a drugie po specjalizacji. 

Z pewnością dla kobiety najlepiej przed 30stką i z przerwą 2-3 lata.

Doświadczenia w tej materii jeszcze nie posiadam ;)  

Napisano
Edita:

Po za tym do zrobienia dziecka potrzebna jest płeć przeciwna, a to może być największy problem ; D

O to to to :D Człowiek beztrosko kończy studia, a tu się okazuje, że teraz to już tylko w targecie z odzysku trza przebierać ;)

Napisano
Zasłyszana "recepta" na dwójkę : jedno na stażu lub sam początek spec. a drugie po specjalizacji.

To chyba najlepsza opcja - nie ma nic gorszego gdy człowiek uczący się do PESu ma na głowie 2-3 latka. 5-6 latkowi można już wytłumaczyć, że mama/tata się uczy do egzaminu, z młodszym nie da rady.

Napisano

Co do urodzenia dziecka na stażu - czy osoba nadzorująca staż może mieć jakieś 'ale' co do tego, że stażystka jest w ciąży? Czy ciąża nie jest potencjalnie narażona na 'szpitalne brudy' tj. bakterie itp? Pytam, bo kompletnie nie mam informacji na ten temat i mam nadzieję, że ktoś mi to rozjaśni :-)

Napisano
Co do urodzenia dziecka na stażu - czy osoba nadzorująca staż może mieć jakieś 'ale' co do tego, że stażystka jest w ciąży? Czy ciąża nie jest potencjalnie narażona na 'szpitalne brudy' tj. bakterie itp? Pytam, bo kompletnie nie mam informacji na ten temat i mam nadzieję, że ktoś mi to rozjaśni :smile:

Koleżanka, która jest ze mną teraz na stażu rodzi niebawem i z tego co wiem to nie ma żadnego problemu :) A na "brudy" to tak samo i później będziesz narażona, poza tym jednak profilaktyka powinna Cię chronić :)

Napisano

patrząc po dziewczynach na roku najlepszy czas to wakacje między stażem a końcem studiów by dziecko urodzić, iść na macierzyński i zacząć staż od marca normalnie. Potem dla dziewczyny może być gorzej znacznie.

A co do przypadków dzieci na studiach - a akademiku para miała dziecko, które z nimi mieszkało, niańczone przez połowę piętra i jakoś skończyli studia, zostali lekarzami i dziecko poszło do przedszkola od razu jak byli na stażu, więc się da.

Sam znam przypadek, gdzie dziewczyna urodziła dziecko po 1 roku, matka wychowywała przez jakiś czas u siebie, potem zabrali do mieszkania na studiach i oni skończyli studia, a dziecko za rok poszło do zerówki. Super sprawa, zwłaszcza że każdy woli mieć jednak z oczywistych względów młodych rodziców.

Napisano

Dziecko zawsze można sobie zrobić i jakoś to będzie. Ale w temacie jest pytanie o najlepszy czas...

Napisano
Co do urodzenia dziecka na stażu - czy osoba nadzorująca staż może mieć jakieś 'ale' co do tego, że stażystka jest w ciąży? Czy ciąża nie jest potencjalnie narażona na 'szpitalne brudy' tj. bakterie itp? Pytam, bo kompletnie nie mam informacji na ten temat i mam nadzieję, że ktoś mi to rozjaśni :smile:

Opiekun stażu nie może mieć "ale" do ciąży stażystki, ponieważ istnieje coś takiego jak prawo pracy, które gwarantuje kobiecie ciężarnej różne przywileje. Z powodu ciąży można przerwać staż w dowolnym momencie, wznawiając go bez żadnych konsekwencji po urodzeniu dziecka. Nic nie przepada, niczego nie trzeba powtarzać. Koleżanki stażystki-ciężarówki układają sobie program tak, żeby np. na początku ciąży omijać szpital szerokim łukiem, a pod koniec biorą bardziej wyluzowane oddziały.