Napisano 4 Luty 201313 l comment_25857 Czytałam i zasłyszałam kiedyś, że istotna jest średnia ze studiów, bo na jej podstawie mogą przyjmować lub też nie przyjmować absolwentów medycyny na staż (nie wiem jak jest ze specjalizacją, czy też jeszcze zwracają na to uwagę, czy liczy się tylko LEP/LEK). Czy to prawda? Jak to obecnie wygląda? Czy osoba ze średnią poniżej 4,0 w ogóle ma szanse na dobre miejsce na staż? Czy mogą nie przyjąć takiej osoby nigdzie? Zapraszam do dyskusji zwłaszcza tegorocznych stażystów. I byłoby miło, gdyby zgłaszali się nie tylko sami piątkowicze. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25860 Średnia ocen ze studiów faktycznie ma wpływ na otrzymanie miejsca na stażu, ale na dobrą sprawę, jest to różne w zależności od województwa. I z tego co widzę, jest szansa na otrzymanie miejsca w dobrym szpitalu przy nie najlepszych ocenach - nie mówię może o sytuacji, gdzie dana osoba otrzymywała ze wszystkich przedmiotów 2 poprawione na 3, ale przy średnich ocenach daje radę Ba, średnia ze studiów ma też wpływ na otrzymane miejsca specjalizacyjne, ale tylko w przypadku wyczerpania się możliwości kwalifikacji na wyższych poziomach (punkty z LEK). Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l Autor comment_25863 Ba, średnia ze studiów ma też wpływ na otrzymane miejsca specjalizacyjne, ale tylko w przypadku wyczerpania się możliwości kwalifikacji na wyższych poziomach (punkty z LEK). czyli jak rozumiem nie zdarza się to często...? Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25864 w W-wie od średniej zależy przydział do m-ca stażowego i jest to główny wyznacznik razem z meldunkiem, no ale tu osób aplikujących o staż jest strasznie dużo też z ościennych województw. Średnia ma też znaczenie w rekrutacji na studia doktoranckie. BTW. piszcie jak u was się liczy średnią, bo sa uczelnie gdzie uwaga nie wlicza się dwój do średniej więc fajnie potem się można porównywać. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25865 Ja bym się nie przejmował ocenami We Wrocławiu 2 lata temu chyba bylo więcej chętnych na staż do wojskowego niż miejsc i wtedy faktycznie miały one jakieś znaczenie.W tym roku chyba przyjęto wszystkich - bardzo proszę o poprawienie mnie jakby co. Jeśli chodzi o specjalizacje, to nigdy nie słyszałem aby oceny ze studiów miały wpływ na rekrutacje, ale skoro Szymon mówi, że w którejś kolejności mogą zaważyć to może i tak. Pytanie moje tylko jest takie... czy składając wniosek o rozpoczęcie specjalizacji pokazuje się suplement do dyplomu? To z niego dopiero można odczytać dokładną średnią - na dyplomie widnieje zaokrąglenie do 0,5 i to nie wiem czy nawet nie jest tak, że jak masz np 4,11 to i tak masz ponad dobry. Zaraz zapewne ktoś potwierdzi Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25866 Kaamil, wydaje mi się, że u nas jest tak jak piszesz (choć chyba jesteśmy ostatnim rocznikiem liczonym w ten sposób, Operacja "Sukces" ma inaczej), do średniej liczą się tylko egzaminy i CHYBA dwóje nie są liczone. Dlatego średnią uważam za mało obiektywny wskaźnik jakości uczelni. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l Autor comment_25868 No właśnie ja nie wiem jak to jest we Wrocławiu liczone (czy biorą pod uwagę dwójki czy nie), ale chodzi mi o to, czy jak ktoś będzie miał nawet po zaokrągleniu średnią 3.0 albo 3.5, to czy to nie blokuje możliwości dalszego kształcenia? Mama zawsze mówiła, że nie uczymy się dla ocen, ale chyba na medycynie przestaje to obowiązywać :< Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25869 Nie blokuje :) Mama dobrze mówi Co nie zmienia faktu, że trzeba się uczyć dla dobra swoich pacjentów i siebie! Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l Autor comment_25877 Nie blokuje :) Mama dobrze mówi Co nie zmienia faktu, że trzeba się uczyć dla dobra swoich pacjentów i siebie! no wiem, ale co zrobić, jak się człowiek uczy i uczy, a tu dają test i wszystko zależy od tego, czy wstrzelisz się w klucz jak na maturze?! :< Tylko się człowiek smuci, że tyle się uczył, a tu dupowata ocena. A o dziwo, ustne czy opisowe idą lepiej. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201313 l comment_25878 Ocenami się nie przejmuj. Na studiach twoja wiedza jest jedynie jednym z czynników wpływających na ocenę. Na razie tylko w Warszawie wszyscy histeryzują żeby się na staż dostać do "dobrego" (każdy ma o tym własne wyobrażenie) szpitala. Ja jestem dobry i np. zameldowałem u siebie koleżankę, która przyjechała z małego miasteczka. Ma wyższą średnią ode mnie, ale się tym nie przejmuję To co Mateusz pisał - uczysz się dla swoich pacjentów, żeby potem radzić sobie w pracy a nie dla ocen. Niestety, jak już wspominałem na tym forum wielokrotnie - studia nie uczą rzeczy przydatnych i nie ułatwiają nam potem pracy. Zgłoszenie