Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie materiały do nauki na studia medyczne

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiele lat temu byłam na biol-chem.Zdawałam stara mature z boilogii (zdałam na 5-stare czasy) i postanowiłam  spróbowac sił na medycynę, ale nie wiem z jakich materiałów skorzystać.Prosze o pomoc. Chcę spróbować za rok, więc mam troche czasu, ale umysł juz nie jest taki młody i lotny jak kiedys. Potrzebuję  więcej czasu od innych.

Mam:

--stara z 1976 roku Biologię Villa,

Polecają niektórzy:

-Witowskiego Biologię i Chemię i repetytoria dla kandydatów na uczelnie medyczne Danowskieg-inni polecja biologie i chemie Operon.

Czy to wszytko jest potrzebne czy wybrac Witowskiego czy Danowskiego?.

Prosze o dobre rady i równiez co polecacie do nauki chemii.

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i wyrozumiałość

Napisano

NIc z tych rzeczy- sprawdź które podręczniki są obecnie obowiązujące, w miarę możliwości na podstawie któych jest układana matura.
NIC WIĘCEJ. Nawet nie myśl, żeby wyskakiwać poza program- to nie jest punktowane wcale. Wręcz przeciwnie- dasz odpowiedź na poziomie akademickim, która obiektywnie rzecz ujmując jest lepsza i prawidłowa- fajnie. Ale jak nie będzie zgodna z KLUCZEM to zero punktów.

Napisano

Dokładnie jest tak jak mowi Messer. Villego sobie w ogóle odpuść, bo tam jest za dużo. Jeśli idziesz do Bydgoszczy, to nie musisz zdawać fizyki, ale gdybyś chciała składać papiery do innego miasta, to z dużym prawdopodobieństwem będą jej wymagali. Ja udzielam korepetycji do matury i polecam Ci z biologii uczyć się z podręcznika Operonu rozszerzonego, może nie jest to najmądrzejszy podręcznik na świecie, ale spokojnie podstawy teoretyczne wystarczą na maturę. Do tego zbiór Witowskiego z biologii i trzaskać zadania, starać się wstrzelić w klucz. Bardziej zwracaj uwagę na zadania z matur, niż te wymyslane przez samego autora, bo one często są ponad poziom i są w nich błędy. Z chemii nie wiem jaki podręcznik jest najlepszy, wydaje mi się, że z Nowej Ery, bo Operon jest bardzo słaby. No i oczywiście znowu Witowski, reguła taka sama jak napisałam wcześniej. Jak już wszystko opanujesz, przed samą maturą, luty-marzec - zacznij rozwiązywać arkusze maturalne na potęgę, wszystko co tylko znajdziesz w internecie, podstawy i rozszerzenia. O ile z biologią nie powinno być problemu, to z chemii możesz potrzebować pomocy, żeby ktoś wyjaśnił trudniejsze zagadnienia - weź sobie wtedy kilka godzin korków. Jak będziesz pracować systematycznie, to powinno się udać. Powodzenia ;)

Napisano

Hypersonic, Jarosław Dymara? Przesypatyczny facet, ale jeżeli zadania w zbiorze zadań tłumaczy tak jak mi w ogólniaku to ciężko będzie z zaczajeniem ; )

Koko, jeżeli planujesz też zdawać fizykę to polecam "Fizyka wybór testów" z wydawnictwa Medyk. Pytania zamknięte, ale nie da się na nie odpowiedzieć bez rozpisania i rozwiązania zadania. Polecam gorąco, mnie osobiście świetnie przygotował do matury z fizyki.

Napisano
Koko, jeżeli planujesz też zdawać fizykę to polecam "Fizyka wybór testów" z wydawnictwa Medyk. Pytania zamknięte, ale nie da się na nie odpowiedzieć bez rozpisania i rozwiązania zadania. Polecam gorąco, mnie osobiście świetnie przygotował do matury z fizyki.

nowsze wydania (chyba od 2002 roku) mają też zadania otwarte i są 2 tomy, ale to jest za dużo zadań jak na podstawę czy tam egzaminy wstępne. Wydaje mi się jednak, że Koko celuje w uczelnie z dwoma przedmiotami ;)

Napisano
Z chemii nie wiem jaki podręcznik jest najlepszy, wydaje mi się, że z Nowej Ery, bo Operon jest bardzo słaby.

Udzielałem swego czasu korepetycji z chemii, miałem też kontakt z kilkoma osobami, które układają zadania do matur - większość opowiada się za Operonem, to z niego nawet często gęsto są wyciągane jakieś mniej lub bardziej bzdurne ryciny i wykresy do zadań maturalnych. Ja sam też uważam tą książkę za bardzo w porządku - pod warunkiem, że nie jest to jedyne źródło nauki, podstawą jest zestaw: książka + zeszyt ćwiczeń + arkusze egzaminacyjne (akurat z chemii te arkusze prawie zawsze są na jedno kopyto - co roku wymyślają coś nowego, ale i tak większość jest kropka w kropkę taka sama).

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedz. Zdawac będę biolgogie i chemię. Z chemia będzie gorzej-  przypomnieć wszystko, a tyle lat minęło i rzeczywiście korki przydadzą się.

Napisano

Ja uważam, że podręcznik do chemii z Operonu jest słaby, zarówno pod względem treści, jak i układu oraz prezentowanych tam doświadczeń. Swego czasu był tez na rynku podręcznik Pazdro+Danikiewicz do chemii i on był całkiem dobry, oczywiście pod względem przedstawienia treści i uczenia się z niego, a nie żywcem wyjmowanych obrazków czy zdań z niego (jak z operonem). Ktoś do pomocy na korki przyda się na pewno.

@Mateusz - wiemy, że koleżanka będzie zdawać egzamin wstępny, ale to nie ma większego znaczenia, bo takie egzaminy również są układane przez CKE, więc są na poziomie "nowej matury".