Napisano 2 Marzec 201313 l comment_26233 Zastanawia mnie przypadek pacjentki z opasującym bólem brzucha, wymiotami (od 2 tygodni), stolce prawidłowe,wyniki badań laboratoryjnych są prawidłowe, a usg jamy brzusznej jeszcze nie wykonano. jeśli nie jest to zapalenie trzustki - co innego może dać objawy takiego bólu brzucha i jakie powinno być w tej sytuacji dalsze postępowanie? będę bardzo wdzięczna za pomoc przy przanalizowaniu tego przypadku,k. Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l Autor comment_26243 moze jednak ktos pomoze? bo temat szeroki, nie wiem na czym sie skupic... Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l comment_26244 kolka nerkowa, bóle czynnościowe, półpasiec, bóle czynnościowe i wiele wiele innych.... Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l Autor comment_26245 kolka nerkowa, bóle czynnościowe, półpasiec, bóle czynnościowe i wiele wiele innych.... owszem, tylko chcę się skupić na tych najbardziej prawdopodobnych... Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l comment_26247 gastritis, ileitis, wrzody, pęknięcie śledziony... jak nic nie wiadomo o pacjentce - nawet wieku tej "pacjentki" nie podałaś... Gdzie jest ból? Czy jest stały? Czy ma gorączkę? Nic. Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l Autor comment_26248 gastritis, ileitis, wrzody, pęknięcie śledziony... jak nic nie wiadomo o pacjentce - nawet wieku tej "pacjentki" nie podałaś... Gdzie jest ból? Czy jest stały? Czy ma gorączkę? Nic. pacjentka, rocznik 59. sama niewiele o niej wiem, a muszę na kanwie tego "niewiele" coś wymyślić: ból obejmuje cale nadbrzusze, budzi pacjentke w nocy, organiczyla spozywanie posilkow z jego powodu. co do gorączki - nie wiem (to nie ja zbierałam wywiad, dosc szczatkowy). oporow patologicznych - brak, objawow otrzewnowych równiez... a! i przeczytalam ze jakis czas temu miala w usg stwierdzone powiekszenie sledziony, ale CZEMU? nie mam pojecia... z tym ze pekniecie sledziony dawaloby bardziej gwaltowne objawy...chodzi mi o jakis plan postepowania na ktorym moglabym sie oprzec Zgłoszenie
Napisano 2 Marzec 201313 l comment_26249 Ja proponuję zacząć od podstaw, czyli od badania podmiotowego i przedmiotowego. Zgłoszenie
Napisano 3 Marzec 201313 l comment_26253 a ja proponuję zajrzeć wpierw do Szczeklika, bo przyczyn takich zgrubnie opisanych dolegliwości może być multum począwszy od patologii brzusznych typowo, poprzez choroby kręgosłupa, neurologiczne aż do czynnościowych. Zgłoszenie
Napisano 3 Marzec 201313 l comment_26254 A co to jest opasujący ból? Nie spotkałem takiego określenia. Zgłoszenie
Napisano 3 Marzec 201313 l comment_26255 najczęstsze są rzeczy najczęstsze. ostatnio widziałem pacjenta z silnym bólem zamostkowym i bólem w nadbrzuszu, który leżał skulony na łóżku a przyczyną jego dolegliwości nie było pęknięcie przełyku ani zapalenie osierdzia tylko... kolka nerkowa Zgłoszenie