Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stomatolog -> lekarz?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam prosty problem - od lat byłem stomatologiem, ale w listopadzie doznałem trwałego uszkodzenia nerwu promieniowego w prawej ręce - co praktycznie uniemożliwia mi pracę w zawodzie.

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zostania zwykłym lekarzem (nie stomatologiem) w trybie szybszym niż ukończenie pełnych 6 lat medycyny.

Może istnieje taka możliwość poza granicami kraju?

Napisano

Sądzę, że zrekrutowanie się na studia na wydziale lekarskim, po skończonym Pańskim kierunku skutkowałoby rozpoczęciem studiów na któryś kolejny rok. Mylę się? Wiem, że koledzy, którzy kończyli dent, a teraz robią jeszcze lek, na pewno mają okrojony program, nie wiem tylko od którego roku zaczynają.

Napisano

Najlepiej takich informacji zasięgnąć w dziekanacie uczelni, która Cię interesuje. Wszystko zależy jak oni do tego podejdą.
W każdym razie powodzenia!

Napisano

W normalnych, że tak to ujmę, warunkach ludzie będący na którymś tam roku stomatologii zaczynają lekarski od zera ale w Pana przypadku może warto wybrać się na rozmowę z dziekanem lekarskiego, który podejdzie do sytuacji indywidulanie i zaproponuje jakieś inne rozwiązanie niż całe 6 lat?

Napisano

Pracowałem w rekrutacji na mojej uczelni (Umed Łódź). Niestety nie ma takiej możliwości, żeby Pan teraz zaczął studia od innego niż pierwszy roku. Można napisać egzaminy wstępne (osoby ze starą maturą) i ewentualnie zacząć od nowa studia lekarskie. Myślę  że na innych uczelniach też tak jest.

Napisano

Myślę, że warto uderzyć do macierzystej uczelni, a pod dostaniu się napisać podanie o ITS i podreptać do wykładowców czy zgodziliby się na przepisanie części przedmiotów. Raczej nie skróci to toku studiów, ale zawsze mniej zbędnej pracy.

Napisano

Ale naprawdę, wyobrażacie to sobie, że dojrzały człowiek teraz będzie znowu studiował przez 6 lat i kolejne lata robił specjalizację, a z czego się będzie utrzymywał? No nie brzmi to optymistycznie... może rzeczywiście uda się coś ugrać podczas indywidualnej rozmowy z dziekanem wydziału lekarskiego macierzystej uczelni.

Napisano
Chyba będzie się trzeba wziąć za uczciwą robotę.

na kasie w biedronce najlepiej, prawda?