Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26413 Opinie na temat tej substancji bardzo podzielone Z 1 strony skuteczny lek przeciwzapalny,wg niektórych badań zmniejszając ryzyko niektórych nowotworów np trzustki, w małych dawkach działa kardioprotekcyjnie Z drugiej strony może sprzyjać powstawaniu wrzodów , krwotocznego zapalenia żołądka itd Czy jako lekarze przepisujecie pacjentom, lub stosujecie w samoleczeniu ? Ja zauważyłem np. na sobie pozytywny wpływ dlatego też kiedy łapie mnie przeziębienie stosuje od 0.5 do 1 g raz dziennie (na noc) Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26415 Czy jako lekarze przepisujecie pacjentom, lub stosujecie w samoleczeniu ? Mam pacjentów poradnianych, którzy przyjmują ASA w ramach prewencji migreny i twierdzą, że działa świetnie więc nie przestawiam ich na inne leczenie. Problemu z wrzodami nie ma - stosujemy preparat łączony z esomeprazolem. Sam nie używam, jestem wielkim fanem Pyralginy co stanowi pewien mały problem logistyczny, na szczęście udało mi się go już rozwiązać. Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26416 Sam nie używam, jestem wielkim fanem Pyralginy co stanowi pewien mały problem logistyczny, na szczęście udało mi się go już rozwiązać. jaki problem? Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26420 jest dostępna tylko w Polsce, Indiach, Rosji i Kazachstanie. We wszystkich cywilizowanych krajach została wycofana bo wywołuje aplazję szpiku. Podobno w populacyjnych polskich badaniach nie potwierdziła się ta jej cecha. Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26428 Co do Pyralginy to podobno także reakcje anafilaktyczne występują w polskiej populacji bardzo rzadko w stosunku do populacji światowej i jest to jeden z powodów utrzymywania jej na rynkuj;) Nie wiem ile w tym prawdy, nie mniej, ja też wolę Pyralginę od innych NLPZów. A ASA na kaca jest niezastąpiony Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26429 A ASA na kaca jest niezastąpiony Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : ) Ale głównie używam w razie gorączki. Działa na mnie zdecydowanie lepiej niż np. paracetamol, którego działania p. gorączkowego ani ja, ani mój termometr nie odczuwają. Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26430 Co do Pyralginy to podobno także reakcje anafilaktyczne występują w polskiej populacji bardzo rzadko w stosunku do populacji światowej i jest to jeden z powodów utrzymywania jej na rynkuj;) Nie wiem ile w tym prawdy, nie mniej, ja też wolę Pyralginę od innych NLPZów. A ASA na kaca jest niezastąpiony pyralgina nie ma działania p/zapalenego i podobnie jak paracetamol nie jest NLPZ. A co do ASA - nie stosuje, z domu rodzinnego również już dawno znikła. Lek ten jak i nas uczą, jak i z wielu przykładów choćby z dyżurów chirurgicznych powoduje niewspólmiernie wiele dzialań n/poż wobec swojej słabej w porównaniu z innymi lekimi z tej grupy siły działania. ASA w dawkach kardiologicznych w prewencji pierwotnej i wtórnej zawału serca i udaru mózgu, ASA w leczeniu bólów głowy ale już w chemioprofilaktyce ca j. grubego wytyczne nie zalecają mimo że były prace sugerujące że zmniejsza ryzyko nowotworzenia. Co do pyralginy również mam osobiste dobre doświadczenia, ale i tak zgodnie z tym jak mnie i nauczono i co stosuje najbezpieczniejszy jest DOBRZE dawkowany ibuprofen względnie na przemian z paracetamolem również w adekwatnej dawce, a nie żadne aspiryny. A ASA na kaca jest niezastąpiony Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : ) w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi. Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201312 l comment_26434 A ASA na kaca jest niezastąpiony Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : ) w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi. W mechaniźmie p/bólowym. Po prostu. Paracetamolu nigdy nie biorę, bo w połączeniu z alkoholem jest toksyczny, pyralgina też się z etanolem kłóci o wiele bardziej niż ASA. Kaamil, Pyralgina ma działanie p/zapalne tylko, że dość słabe w porównaniu do innych popularnych NLPZów. I pierwszy raz slyszę, że nie jest NLPZem... Z ciekawości po Twoim poście zajrzalam do podręcznika i do Pharmindexu i wszędzie figuruje jako NLPZet. Zgłoszenie
Napisano 19 Marzec 201312 l comment_26447 Metamizol and paracetamol are difficult to classify as both agents are characterized by poor or lack of anti-inflammatory effects, are weak COX-1 and COX-2 inhibitors, hence cannot be classified as NSAIDs; unfortunately, such a factual mistake can still be found in some reports or even textbooks of pharmacology http://anestezjologia.net/en/articles/item/10063/safety_of_metamizol_and_paracetamol_for_acute_pain_treatment Jak widać nie tylko mnie dziwi, że na farmakologii gdzieś w Polsce nie mówi się o faktycznej pozycji metamizolu czyli pyralginy jako nieopioidowego leku p/bólowego, którego faktyczny mechanizm działania wciąż budzi kontrowersje. Nawet na polskiej wikipedii widzę jest nieścisłość. A ASA na kaca jest niezastąpiony Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : ) w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi. W mechaniźmie p/bólowym. Po prostu. Paracetamolu nigdy nie biorę, bo w połączeniu z alkoholem jest toksyczny, pyralgina też się z etanolem kłóci o wiele bardziej niż ASA. to jeśli mechanizm p/bólowy to czemu nie ibuprofen silniejszy i bezpieczniejszy? osobiście martwi mnie taka opinia o ASA wśród medyków. Zgłoszenie
Napisano 19 Marzec 201312 l Autor comment_26448 Paracetamol subiektywnie slabiej zmniejsza ból w porównaniu porównaniu do ibuprofenu, aczkolwiek asa lepiej radzi sobie z przeziebieniem względem ibu . Ale są to moje odczucia . Sądzę też że szkodliwość asa jest trochę deminizowana i w sporadycznie przyjmowaniu jest bezpiecznym środkiem Zgłoszenie