Napisano 9 Wrzesień 201114 l comment_3256 Na rynku jest niestety niewiele pozycji książkowych w których jest dobrze i jasno wyjaśnione: jak nauczyć się szycia chirurgicznego. Mowa tu szczególnie o szyciu skóry, z którą na praktykach czy zaraz po studiach medyk się spotyka Osobiście polecam dwie pozycje: „Podstawy szycia chirurgicznego” M.Trybus wyd. Medycyna Praktyczna – cieniutka i zwięzła książeczka, a przy tym konkretnie i jasno opisująca podstawy tzn. rodzaje szwów, wiązań, jakie nici używać do czego itp. polecam szczególnie na poczatek. „Podstawowy kurs chirurgii skóry” A.Bieniek W.Baran wyd. Uraban&Partner – obszerna książka o chirurgi skóry, w której oprócz tego co w powyższej książce jest również dużo praktycznych ćwiczeń np. jak postępować w przypadku poszczególnych ran, ubytków skóry, jak ją modelować itp. Polecam do dalszych ćwiczeń! Zgłoszenie
Napisano 8 Październik 201114 l comment_3942 Fajne te książeczki są i taki pig foot training warto sobie zorganizować, żeby mieć ogólne pojęcie. Głównie po to, zeby wiedzieć jak dany szew się zakłada i przynajmniej wiedzieć jak się za to zabrać. W internecie jest też sporo takich poradników- więc jeśli ktoś nie ma kasy na kolejna książkę- mozna w google znaleźć niemal wszystko co potrzebne. Jednak nic nie zastąpi prawdziwej rany do zszycia i kogoś z doświadczeniem, kto będzie nad tym stał i mniej lub bardziej dosadnie udzielał wskazówek (gęściej/rzadziej , dociągnij/ nie sciskaj tak mocno etc) Zgłoszenie
Napisano 17 Październik 201114 l comment_4248 wg mnie książka zbędna, nauczyć szyć się można tylko to robiąc - wpierw może być i nóżka świńska, ale ma grubą skórę i się cięzko szyję - ludzką dużo łatwiej, a wcale podstawowe szwy trudne nie są. Zgłoszenie
Napisano 17 Październik 201114 l comment_4250 wg mnie książka zbędna, nauczyć szyć się można tylko to robiąc - wpierw może być i nóżka świńska, ale ma grubą skórę i się cięzko szyję - ludzką dużo łatwiej, a wcale podstawowe szwy trudne nie są. To prawda, że nie nauczysz się bez praktyki, ale od czegoś trzeba zacząć. Choćby po to, żeby mieć jako takie pojęcie i zobaczyć jak narzędzia leżą w dłoni. Ja zacząłem od nóżki świńskiej, a później przy zabiegu na bezczela zapytałem czy mogę szyć.... To było 3 lata temu..jak ten czas leci Zresztą nadal uważam, że ważniejsze od nauki szycia skóry jest opanowanie wiązania chirurgicznego. I dla większości trudniejsze- zamknąć skórę potrafią, ale krwawiącego naczynia już nie. Zgłoszenie
Napisano 9 Grudzień 201312 l comment_28563 Dzięki za te tytuły. Muszę sie za nimi rozejrzeć. Zgłoszenie
Napisano 13 Grudzień 201312 l comment_28603 „Podstawowy kurs chirurgii skóry” A.Bieniek W.Baran wyd. Uraban&Partner Mam na półce i polecam! Wszystko wyjaśnione krok po kroku, najlepsza książka do nauki szycia na początek Zgłoszenie