Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pierwszego stetoskopu

Featured Replies

Napisano

Jest sklep z artykułami medycznymi na skrzyżowaniu Sienkiewicza i Wyszyńskiego. Nie wiem czy akurat mają jakiś duży wybór stetoskopów ale sprawdzić można.

/Ja dostałem stetoskop od jakiejś firmy farmaceutycznej. MedTech. Jest ładny i wydaje mi się że ładnie słychać. Zobaczymy czy za jakiś czas też tak będę uważał ;)

Jak Ci się to udało?

• Odpowiedzi 112
  • Wyświetleń 130.1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja od 4 lat korzystam ze stetoskopu za 24 zł. Na zajęciach słyszę zwykle więcej niż moi koledzy. Nie stetoskop się liczy a to co masz między oliwkami. Dawać 300 zł za lepszą jakość osłuchiwania? J

• nie no ciśnieniomierzowy to chyba faktycznie przesada - ale też da się nim osłuchać płuca i serce. Czy można za jego pomocą zróżnicować niedomykalność zastawki pnia płucnego ze stenozą zastawki trójdz

• rytualny ważki temat studentów medycyny przed III rokiem A JAKI STETOSKOP??? Odpowiedź może być tylko jedna: bylejaki. Najważniejszy i tak jest kolor i miękkie oliwki. Kupcie sobie Littma

Posted Images

Napisano

Osobiście na praktykach śmigam z Riesterem tristar duplex z czema głowicami ;)

Ostatnio w oko wpadły mi stetoskopy z podwójnym przewodem słuchawkowym.

Są one może cięższe od tych z pojedynczym ale tony,szmery i puki są imo mocniejsze i wyraźniejsze.

rozumiem że na 1 roku miałeś okazję wiele szmerów wysłuchać ;>

Napisano

Sanatana, od groma było tych przedstawicieli farmaceutycznych u mnie na praktykach w POZ;)

Napisano

Są one może cięższe od tych z pojedynczym ale tony,szmery i puki są imo mocniejsze i wyraźniejsze.

Jak się jest na praktyce na oddziale chorób naczyń to owszem. Dziennie tak ze 3-4 szmery się trafiają.

Jakby się zastanowić więcej jest tych osłuchiwań ze szmerami niż tymi z czystymi tonami. :>

Napisano

Sanatana, od groma było tych przedstawicieli farmaceutycznych u mnie na praktykach w POZ;)

kurcze, fajnie Ci. I co, po prostu podchodzili do Ciebie i wciskali Ci stetoskop? W zamian za co? Przecież oni zawsze chcą czegoś w zamian. Ciekawi mnie to bardzo, bo pierwsze słyszę (widzę)!

Napisano

Jak się jest na praktyce na oddziale chorób naczyń to owszem. Dziennie tak ze 3-4 szmery się trafiają.

Jakby się zastanowić więcej jest tych osłuchiwań ze szmerami niż tymi z czystymi tonami. :>

Chyba nie zrozumiałeś o czym Kaamil mówił ;)

kurcze, fajnie Ci. I co, po prostu podchodzili do Ciebie i wciskali Ci stetoskop? W zamian za co? Przecież oni zawsze chcą czegoś w zamian. Ciekawi mnie to bardzo, bo pierwsze słyszę (widzę)!

"A pani doktor, mam tutaj taki a taki lek, ble, ble, ble; no i tutaj pani naklejki dam, notesik, karteczki, pierdułeczki; o, nawet długopis mam dla pana studenta. A może pani doktor stetoskop potrzebuje bo przypadkiem mam? A może panu studentowi dam? A dam."

Dziadostwa może nie wciskają lekarzom, więc może być dobrym stetoskopem ;)

Napisano

Naprawdę fajnie Ci się trafiło, myślałam, że to głównie o karteczki i nalepeczki chodzi, a tu proszę, można zgarnąć coś fajnego nawet dla siebie ;) szkoda, że u mnie nie było tak milusio.

Napisano
Napisano

Zajrzyj na oficjalną stronę MDFu i poczytaj jakieś opinie. Niewiele ich jest, ale jedną pamiętam. Ktoś pisał apropos tego MDFa za około 60 zł, że lipa niesamowita. Wszystkie trzaski przy ruszaniu kablem słychać i ogólnie jest badziewiowaty. Podobno firma zarabia głównie dlatego, że podpisała kontrakt z dr. Housem.

• 2 months later...
Napisano

Mylę, że Littmany są to dobre stetoskop, ale przereklamowane. Ja używam SPIRIT i nie widzę różnicy. Jest naprawdę eksluzywny i doskonale przenosi dzwięki, a cenowo dużo korzystniejszy.

Warto zwrócić uwagę na takie rzeczy:

• 1, czt 2 przewody - najlepsze są 2 zintegrowane w jednym przewodzie
  • membrama - są np. jednogłowicowe-wieloczęstotliwociowe albo dwógłowicowe (lejek+membrama) - wg uznania
  • oliwki - muszą być duże i miękkie
  • wygląd ogólny - ważne jest, jak wygląda na szyi :)