Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pierwszego stetoskopu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem studentem leku rozpoczynającym właśnie 3 rok. Zaopatrzyłem się w stetoskop littmann lightweight II. I tu pojawia się pytanie, czy to dobry wybór? Dopiero gdy go otrzymałem, zobaczyłem że jest to stetoskop pielęgniarski. Jak duża różnica jest między pielęgniarskim a innymi stetoskopami? Czy powinnienem go zwrócić i wymienić na inny?

• Odpowiedzi 112
  • Wyświetleń 130.1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja od 4 lat korzystam ze stetoskopu za 24 zł. Na zajęciach słyszę zwykle więcej niż moi koledzy. Nie stetoskop się liczy a to co masz między oliwkami. Dawać 300 zł za lepszą jakość osłuchiwania? J

• nie no ciśnieniomierzowy to chyba faktycznie przesada - ale też da się nim osłuchać płuca i serce. Czy można za jego pomocą zróżnicować niedomykalność zastawki pnia płucnego ze stenozą zastawki trójdz

• rytualny ważki temat studentów medycyny przed III rokiem A JAKI STETOSKOP??? Odpowiedź może być tylko jedna: bylejaki. Najważniejszy i tak jest kolor i miękkie oliwki. Kupcie sobie Littma

Posted Images

Napisano

powinieneś mieć stetoskop z membraną i z lejkiem, czyli wg mnie powinieneś go wymienić. Nie ma znaczenia czy masz stetoskop Littmanna za 3 stówy czy Rapaporta za mniej niż stówkę - ważne, czy wiesz czego szukać i czego wysłuchiwać. Ja mam MDFa za 130 zł i jestem zadowolona, jedyne co to jest cięższy niż Littmann.

Napisano

O ile się nie mylę to stetoskop pielęgniarski jest jednostronny, lekarski ma zarówno membranę jak i lejek. Oba się w badaniu przydają, więc polecam się w takowy zaopatrzeć.

Napisano

Niestety lepiej wymienic. Moze na Classic II? Dobry na poczatek. 

Jesli juz jestesmy przy stetoskopach to korzystal ktos kiedys z jakiegos modelu  Welch Allyn?

Napisano

ja nigdy w życiu żadnego lejka nie używałem i jakoś przeżyłem.

Pacio - nie wywalaj kolejnych kilku stów na nowy stetoskop - ten który masz wystarczy Ci do końca studiów bez problemów. No chyba że boisz się, że koledzy będą się z Ciebie śmiać bo oni mają lśniące Littmany master czy jakoś tak. :)\

Jeśli masz ambicje różnicowania wad zastawkowych to idź do koła kardiologicznego i zacznij robić Echo - jest z tego potem niezła kasa. A o ile się nie mylę NFZ nie płaci ani grosza za rozpoznanie wady słuchawką. Tak samo pacjenci w prywatnym gabinecie.

Napisano

No chyba że boisz się, że koledzy będą się z Ciebie śmiać

Koledzy ja koledzy ale byłem świadkiem jak asystent patrzył z dezaprobatą i sugerował zakup czegoś właściwego ...

Napisano

To niech da kasę. Ja nigdy nie spotkałem sie z takim przypadkiem a przez całe studia używałem produktu firmy noname za bodajże 30zl kupionego w sklepie zielarskim. Jak asystent bedzie chciał sie wyżyć na studencie to zawsze znajdzie powód.

Napisano

Ja oczywiście że jestem oburzony ale z uwagi na to , że nie dotyczyło to mnie bezpośrednio a działo się gdzieś obok to nie wnikałem

Ale chodziło chyba nie o markę a o typ pielęgniarski/ciśnieniomierzowy  

Napisano

nie no ciśnieniomierzowy to chyba faktycznie przesada - ale też da się nim osłuchać płuca i serce. Czy można za jego pomocą zróżnicować niedomykalność zastawki pnia płucnego ze stenozą zastawki trójdzielnej? tego nie wiem ale ja i tak bym tego nie potrafił zrobić - nawet littmannem super-duper-master XII z wbudowanym odtwarzaczem mp3 :)

Napisano

Kocie, u nas parę razy asystentka na internie kazała użyć lejka, bo podobno lepiej słychać. Ja osłuchiwałem, i lejkiem, i membraną i różnicy specjalnej nie wysłuchałem. Może mam gumowe ucho. Z drugiej strony, jakoś nie mam większych problemów z użytkowaniem słuchawek od ciśnieniomierza. Słychać w miarę wyraźnie i głośno, tylko trzeba go nieruchomo trzymać, bo nawet spacer muchy po przewodzie wywołuje mnóstwo "fenomenów".

Ja też spotkałem się z sytuacją, gdy prowadzący sugerował kupno innego stetoskopu, ale nie pamiętam do czego się konkretnie przyczepiła.

Kot, ten Twój "noname" to stetoskop lekarski czy do ciśnieniomierza? Osobiście nie spotkałem żadnego internistycznego poniżej 60 złotych.