Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

27 latek chciałby studiować medycynę - POMOCY !

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów !

piszę z prośbą o pomoc,

mam 27 lat, zdaną "nową" maturę ale niestety w momencie zdawania nie traktowałem swojego życia odpowiednio poważnie i linią 

najmniejszego oporu zdałem: J.Polski (podst) , J.Angielski (rozszrz) oraz Wos (podst) . Nadszedł moment w którym chciałbym osiągnąć coś w swoim życiu, chciałbym podjąć studia na wydziale medycyny. Zdaję sobie sprawę z tego jak ciężką pracą trzeba to okupić i pracą ale jestem w pełni zmotywowany i gotowy na to wyzwanie. Brakuje mi informacji, jako iż jestem odcięty od świata szkół wyższych i uczelni od dobrych paru lat, jak w mojej sytuacji się za to zabrać oraz jakie potrzebuje kroki podjąć.

Bardzo proszę osoby ,które mogą mi poradzić, jak w mojej sytuacji mogę dotrzeć do zdawania na taką uczelnię.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek informację i pomoc !

Pozdrawiam Serdecznie :)

Michał 

Napisano

Zdać maturę z potrzebnych przedmiotów (musisz sprawdzić na stronie interesujących Cię uczelni, co jest potrzebne) i jak będziesz miał wynik po średnio 85%, to złożyć papiery i iść na studia.

Napisano

Dokładnie - niestety prawdopodobnie za późno się obudziłeś i na tegoroczną maturę już pójść nie możesz, zatem dopiero w 2016 możesz zdawać.

Napisano

Bodajże do 7.02 można było deklarację złożyć. Następna matura za rok :)

Napisano

Do rekrutacji na kierunek lekarski bierze się w większości uczelni pod uwagę biologię rozszerzoną, chemię rozszerzoną, a niektóre dodatkowo wymagają trzeciego przedmiotu np. matematyka podstawowa. Musisz sprawdzić na stronie danej uczelni ;) Ale myślę, że biologia i chemia to must have, biorąc pod uwagę, że powinieneś posiadać wiele informacji z tych nauk idąc na studia medyczne.

• 3 weeks later...
Napisano

Mi się wydaje, że jest to jak najbardziej możliwe - sama nie zaczynałam zaraz po liceum ;) dobrze, że znasz angielski biegle, ja uczę się dodatkowo w http://www.berlitz.pl/pl/warszawa_ul_postepu/ wszystko po to, żeby się dostać na zagraniczny staż. To one dają duże szanse młodym lekarzom i samo wkuwanie anatomii nie wystarczy, po moim roku widzę ile osób chce wyjechać się podszkolić za granica, żeby potem mieć lepszy start w Polsce. 

• 2 weeks later...
Napisano

Większość uczelni na kierunek lekarski potrzebuje pkt z rozszerzonej biologii i chemii. Ale dokladnie sprawdz na stronach uczelni, ktore Cie interesuja. Termin skladania deklaracji maturalnej juz minal, takze mozesz pisac dopiero za rok. Aczkolwiek nie jestem pewny czy Cie dopuszcza, poniewaz slyszalem, ze mature mozna poprawic badz pisac dodatkowy przedmiot w ciagu 5 lat od pierwszej matury. 

Napisano

T znana i lubiana, ae nieprawdziwa plotka. Poprawiac ZDANĄ maturę można do woli.

Napisano

Jeżeli ja miałbym jeszcze raz wybierać miasto studiowania to jedynym kryterium byłoby odległość od domu rodzinnego ; )