Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Czy jest może na forum osoba, która studiuje, studiowała, zamierza studiować lub zna kogoś, kto studiował, studiuje lub zamierza studiować jednocześnie lub jeden po drugim wyżej wymienione dwa kierunki - lekarski i lek-dent? Ciekawi mnie, jak to wygląda od technicznej strony - czy przepisują jakieś przedmioty, a jeśli tak, to ile? Czy w ogóle ma to sens? Jakie jest teraz obowiązujące prawo dotyczące podejmowania kolejnego kierunku studiów?

Zapraszam do dyskusji :)

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 24.6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• OskarK.Komisarek
    OskarK.Komisarek

Ja od października zamierzam wystartować z lekiem. Generalnie przez skondensowanie studiów jest trudniej połączyć jedno z drugim ale do wykonania.   Faktycznie w idealnym położeniu są ludzie po stom

• Ja bym wolala te seriale niz kolejne zajecia, ale powodzenia zycze i tak

• Dla ciekawskich mija miesiąc od rozpoczęcia drugiego kierunku, jest Chu**** ale stabilnie, do przodu

Napisano

Kiedyś nie było problemu- po zrobionym lekarski dorabiało się przedmioty kierunkowe ze lek-dent, z tego co słyszałem teraz jest ciężej i nie przepisują wszystkich wydawałoby się tożsamych przedmiotów.

Droga odwrotna - mamy na roku chłopaka który ukończył lek-dent, pracuje jako dentysta i robi lekarski (wszystkie przedmioty od 3/4 roku wzwyż).

Napisano

A ja mam koleżankę, która robi jednocześnie stomę i lekarski. Nie pamiętam jak to w jej przypadku wyglądało - czy równolegle zaczęła te studia, czy też wpierw studiowała zębologię, a potem wskoczyła na lekarski.

Ale z tego co obserwuję, to nie ma większych problemów z pogodzeniem zajęć na dwóch kierunkach. Zasadniczo, to uczy się tylko na zajęcia ze stomy, bo tam wymagają czegokolwiek, w przeciwieństwie do zajęć na lekarskim ; )

To, czy trudniej jest na stomie czy na WueLu, to nieco inny temat, ale niejednokrotnie spotkałem się z opiniami, zarówno z Wroca jak i Lublina, że na stomie jest jednak ciężej...

Napisano

kolega studiuje naraz (najpierw zaczął lekarski, na 3 chyba roku stomę) i wydaje mi się, że część przedmiotów mu przepisali. Gorzej jest w drugą stronę, bo zawsze się mówi, że stoma to ma bardziej po łebkach te "lekarskie" zajęcia typu dermatologia (co chyba jest prawdą i akurat niczym dziwnym).

Napisano

Problem dotknął ostatnio szczególnie osób, które wiązały przyszłość z chirurgią szczękowo-twarzową. Była sytuacja, że osoby będące na ostatnim roku stomatologii zostali "wycyckani" przez twórców specjalizacji, bo wstecznie wprowadzono nowe zasady, że jedynie po medycynie można być takowym chirurgiem. Zmusiło to część kolegów do przebycia drogi medycznej.

Napisano

Na którym roku medycyny najlepiej zacząć stomatologię jako drugi kierunek, żeby skończyć je oba w tym samym czasie? Bo rozumiem, że jak zacznę np. na 3. roku, to nie będzie ona trwała 5 lat, bo większość przedmiotów będę miał przepisanych.

Napisano

Współczuję ludziom, którzy chcą być chirurgami szczękowo-twarzowymi i to po stomie. Co się musi dziać w tych głowach? Czy to ich wybór czy jakaś mentalna niewola? Może jakiś głos w głowie ich pcha ku temu?

• 2 weeks later...
Napisano
  • Autor

Medix, wlasnie nie wiem, czy mozna zrobic to jakos szybciej, na zasadzie indywidualnego rozkladu zajec. Musialby sie wypowiedziec ktos zorientowany w temacie.

Tez mnie interesuje mysl berbelka.

Napisano

Co tu rozwijać? Droga nudna, ciężka, żmudna i donikąd... Jak już chce się komuś ciężko i długo w medycynie pracować to ma tyle innych lepszych opcji... nie wiem po co się pchać w szczękówkę...