Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Która uczelnia medyczna w PL najlepsza?

67 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która wg Ciebie uczelnia medyczna w Polsce jest najlepsza?

• UJ Kraków
      13%
      11
    • AM Wrocław
      15%
      13
    • SUM Katowice
      5%
      5
    • SUM Katowice (oddział Zabrze)
      7%
      6
    • UM Lublin
      8%
      7
    • UM Łódź
      14%
      12
    • UM Białystok
      3%
      3
    • UM Gdańsk
      3%
      3
    • UM Szczecin
      3%
      3
    • UM Warmińsko-Mazurski Olsztyn
      3%
      3
    • UM Bydgoszcz
      4%
      4
    • UM Warszawa
      4%
      4
    • UM Poznań
      11%
      10

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

• Odpowiedzi 30
  • Wyświetleń 23.1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pozwolę sobie po kolei odnieść się do Twojej wypowiedzi: Wierz mi - gdybyś poznał je nieco lepiej, zauważyłbyś jego niewątpliwe uroki. Niewątpliwie jest to specyficzne miasto - młode, stworzo

• pozdrawiam serdecznie

• np niemcy choćby bardzo chwalą polskie uczelnie, byłem na praktykach - spotkałem wielu polskich lekarzy tam sie specjalizujących, którzy nie mieli problemu z rywalizoawniem o bardziej lukratywne miejs

Napisano

Ponieważ Łódź to syfiaste miasto, a UM to ruina oraz nepotyzm i feudalne stosunki w klinikach (dlatego jeśli ktoś wiąże przyszłość w mieście, którym chce studiować to jest słaba opcja). A poza tym, niczym się nie wyróźnia na plus, stąd nikt go nie bierze za "czołówkę".

Napisano

berbelek, rozumiem, że tu studiujesz/studiowałeś, skoro znasz to wszystko aż tak dobrze?

Napisano

Oczywiście, że nie studiuję, po co miałbym to sobie robić wiedząc to wszystko?

Napisano

Pozwolę sobie po kolei odnieść się do Twojej wypowiedzi:

Ponieważ Łódź to syfiaste miasto (...)

Wierz mi - gdybyś poznał je nieco lepiej, zauważyłbyś jego niewątpliwe uroki. Niewątpliwie jest to specyficzne miasto - młode, stworzone jako miasto dla robotników przemysłu włókienniczego. Ale na pewno nie jest "syfiaste", a także staje się coraz ładniejsze i bardziej przyszłościowe.

(...) a UM to ruina (...)

Absolutnie się z tym nie zgadzam - choćby dlatego, że zajęcia odbywają się albo w budynkach dawniej należących do pałacowych (naprawdę urokliwych) albo w dopiero co niedawno wyremontowanych, tudzież całkowicie od nowa wybudowanych. Jedyne do czego mogę się przyczepić to, że CKD - w idei najbardziej nowoczesne centrum dydaktyczne - zbyt powoli jest oddawane do użytku (choć z drugiej strony to, co zostało oddane do użytku - robi wrażenie).

(...) oraz nepotyzm i feudalne stosunki w klinikach (...)

Jestem niezmiernie ciekawy, skąd bierzesz takie informacje. Owszem, zdarzały się pojedyncze przypadki, kiedy w danej klinice pracował mąż i żona albo ojciec i syn, ale te przypadki są naprawdę nieliczne - zresztą, w jednym z takich wypadków ojciec się stanowczo temu sprzeciwiał, ale syn postawił na specjalizację którą można robić tylko w Klinice ojca i tak z kością niezgody, ale robi specjalizację i doktorat. O feudalnych stosunkach w klinikach się nawet nie wypowiadam - wierutna bzdura.

(...) dlatego jeśli ktoś wiąże przyszłość w mieście, którym chce studiować to jest słaba opcja (...)

Tak się składa, że znam starszych kolegów którzy doskonale sobie radzą, wiążąc przyszłość z Łodzią, ba - nawet z UMEDem. I nie, nie są to synowie czy córki profesorów.

(...) A poza tym, niczym się nie wyróźnia na plus, stąd nikt go nie bierze za "czołówkę".

Chociażby właśnie ostatnie wyniki LEPów mówią coś innego - oczywiście, za wynik LEPu nie odpowiada wyłącznie uczelnia, a sami studenci, ale jakoś tak się przypadkiem złożyło, że wyniki się poprawiły i stoją na podobnym poziomie cały czas od momentu, kiedy obecny Rektor wprowadził istotne zmiany w systemie nauki i oceniania.

Wyróżnia się też wieloma innymi rzeczami - długo by wymieniać, naprawdę.

Przepraszam za ten wywód, ale nieco mnie irytuje, kiedy ktoś czerpie wiedzę o danej uczelni z mediów albo plotek lekarzy (bo podejrzewam, że właśnie te dwa źródła były tutaj naistotniejsze) - warto choćby popytać kolegów, poszperać nieco głębiej, szukać również informacji u źródła.

Ja jestem bardzo zadowolony ze studiów na UMEDzie - wiadomo, nie zawsze jest kolorowo, wiele rzeczy można zmienić, ale te zmiany właśnie następują i idą w naprawdę dobrym kierunku. Stąd właśnie ja osobiście umieszczam Łódź w mojej czołówce. Tak samo, jak wielu innych studentów, nie tylko z Łodzi.

Napisano

ROTFL, Szatana, rozbawiłaś mnie do łez przypominając mi ten film i w szczególności tę scenę ; )

/Co do miasta Łodzi samej w sobie, a tym bardziej co do tamtejszej uczelni nie wypowiem się, bo nie mam żadnych znajomych, którzy mogą mi cokolwiek powiedzieć. W mieście też nigdy nie byłem, to nie powiem czy ładne. Kto wie, może industrialny styl też ma swoje uroki.

A berbelek trolluje nieustannie ; )

Napisano
Wierz mi - gdybyś poznał je nieco lepiej, zauważyłbyś jego niewątpliwe uroki.

Masz rację - gdybym pomieszkałbym tam trochę to bym się przyzwyczaił.

Ale na pewno nie jest "syfiaste", a także staje się coraz ładniejsze i bardziej przyszłościowe.

Masz rację - bardzo przyszłościowe, szczególnie, że jest najszybciej wyludniającym się dużym miastem w Polsce i najbardziej się starzejącym.

Absolutnie się z tym nie zgadzam - choćby dlatego, że zajęcia odbywają się albo w budynkach dawniej należących do pałacowych (naprawdę urokliwych) albo w dopiero co niedawno wyremontowanych, tudzież całkowicie od nowa wybudowanych. Jedyne do czego mogę się przyczepić to, że CKD - w idei najbardziej nowoczesne centrum dydaktyczne - zbyt powoli jest oddawane do użytku (choć z drugiej strony to, co zostało oddane do użytku - robi wrażenie).

Cóź, może poczyniono jakies inwestycje ostatnio, ja się orientowałem, jak sam się rekrutowałem 3 lata temu.

Jestem niezmiernie ciekawy, skąd bierzesz takie informacje. Owszem, zdarzały się pojedyncze przypadki, kiedy w danej klinice pracował mąż i żona albo ojciec i syn, ale te przypadki są naprawdę nieliczne - zresztą, w jednym z takich wypadków ojciec się stanowczo temu sprzeciwiał, ale syn postawił na specjalizację którą można robić tylko w Klinice ojca i tak z kością niezgody, ale robi specjalizację i doktorat. O feudalnych stosunkach w klinikach się nawet nie wypowiadam - wierutna bzdura.

Biorę to z mediów i "plotek" lekarzy. Nie mam na myśli tylko koneksji rodzinnych, ale ogólnie - kolesiostwa i wysługiwania się rezydentami.

Jakoś bardziej ufam tym doniesieniom, niż opinii jednego studenta, że "przypadki są nieliczne", kto wierzy w takie rzeczy? W Barlickim to jest feudalizm i quasi-niewolnictwo ze zrównoważonym systemem czasu pracy.

Tak się składa, że znam starszych kolegów którzy doskonale sobie radzą, wiążąc przyszłość z Łodzią, ba - nawet z UMEDem. I nie, nie są to synowie czy córki profesorów.

Wow. Coś się jednak nielicznym udaje!

Chociażby właśnie ostatnie wyniki LEPów mówią coś innego

Ostatnie wyniki LEPów pokazują, że UM Łódź jest uczelnią, co najwyżej średnią.

Ale ja nie fetyszyzuje wyników LEPów. Tam są różnice 2 pkt. pomiędzy uczelniami, zmieniający się z sesji na sesje. Jednakże, jakiś wskaźnik to jednak jest.

Wyróżnia się też wieloma innymi rzeczami - długo by wymieniać, naprawdę.

No to wymień chociaż 17.

Nie, żebym był wrogiem Łodzi albo łódzkiego UM. W końcu miasto, jak miasto, uczelnia jak uczelnia. Ale jeśli się bawimy w jakieś rankingi, to trudno Łódź umieścić w czubie jakiegokolwiek.

Napisano

co do Łodzi to bardzo negatywne opinie o środowisku (skorumpowane, feudalne, komunistyczne kliniki) sa też na młodylekarz.pl , więc coś w tym musi być. Ja słyszałem pdoobnie od osób ode mnie z uczelni w Łodzi mieszkających, a mimo to wybrali uczelnię inną (nie są to pojedyncze przypadki). CHoć się ponoć od niedawna uczelnia reformuję, wiec może z tego wyjdzie.

ps. Łodź wg mnie osobiscie jest najbrzydszym miastew, w jakim byłem. Nawet ślaskie maisteczka i miasta są jakoś ładniejsze.