Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co z tą Polską?

Featured Replies

Napisano

Grecja dąży do samozagłady, w kolejce stoją też Włosi i Hiszpania. Przez praktycznie całe wakacje nie było mnie w Europie i trochę stroniłem od newsów i wyborów. Oglądałem kilka ostatnich dzienników i mam wrażenie, że ciąle mówi sie o Libii i śmierci Kadaffiego, o długach Grecji i zdejmowaniu Krzyża w sejmie. Co więcej wczoraj na jedynce widziałem, że Polska w ubiegłym roku(?) korelując wkład i zysk z UE wyszła najlepiej z wszystkich Państw, tj. na +65 mld euro. Brzmi to wszystko jakby Polska była bezpieczną, zieloną wyspą. Ba, za kontynentem też tak słyszałem!

No ale stop, stop. Co z naszym potężnym długiem? :-| Mam wrażenie, że mydli się nam trochę oczy... Czy ktoś z Was jest troche bardziej na bieżąco i mógłby obiektywnie napisać kilka słów ... po prostu... o sytuacji naszego kraju.

Pozdrawiam i jestem ciekaw!

• 3 weeks later...
Napisano

Ja mam niestety troche podobne odczucia - ostatnio Fotyga fajnie powiedziała, że to trochę wstyd, że dziennikarze w momencie kiedy Polska i Europa tonie w długach to dla nich najważniejszym newsem jest kwestia posła Ziobry. Ja bym do tej wypowiedzi dorzucił jeszcze fakt, że przez 4 dni mówiono o świetnym awaryjnym lądowaniu (nie ujmując załodze i kapitanowi, ale to nie jest jak dla mnie informacja na kilka dni na czołówki wiadomości wszystkich).

Napisano

Jaja sobie robicie? Chcecie, żeby mówiono o czymś co wymaga wiedzy i przedstawienia różnych możliwości, o czymś, co naprawdę wpłynie na nasze życie? Zapomnijcie. To tak jak z biografiami fizyków- piszą, że lubili poezje i grali na skrzypcach, bo mało kto jest w stanie ogarnąć, czym się zajmowali.

Napisano

Oka zauważyłem, że masz trafne riposty. Tak, zdecydowanie chciałbym zobaczyć jakie szanse ma Polska żeby nie stracić wierzytelności finansowej i nie popaść w kryzys. Z tego co kreują media obecnie wygląda na to, że u nas jest super :o

Napisano

taaa, jest super, ale tylko z pozoru, chociaż jeszcze jako tako się trzymamy jakimś cudem :huh:

tylko, że jakby się głębiej przyjrzeć, to przeglądając ostatnio portale ekonomiczne natknęłam się na informację, iż jakaś agencja ratingowa (bodajże Moody's) chwile temu groziła nam obniżeniem wiarygodności kredytowej z wartości a2 na negatywną, a to by było niefajne kolokwialnie rzecz ujmując :unsure:

• 2 weeks later...
Napisano

no to już nas ocenili za kraj niegodny inwestowania w nim:/ to już pozamiatane

• 3 weeks later...
Napisano

Całe te agencje ratingowe to jedna wielka ściema. Nie ma nad nimi żadnej niezależnej kontroli- utrzymują się zapewne z poeniędzy, które ktoś im wpłaca, by samemu zyskac.

W ogóle jak słyszę, że "rynki" nerwowo reagują na jakieś oświadczenie. To jest naprawdę żenujące. To są chyba ludzie na poziomie: babcia mówi, że od przyszłego tygodnia wnuczkowi będzie kupować lody tylko raz tygodniowo, to on w tym nażera się do bólu brzucha. Nie da się ukryć, ze to ciagle produkowanie nieistniejącego realnie pieniądza na giełdach jest irracjonalne i musi co jakiś czas doprowadzić do krachu, gdy ktoś powie "Sprawdzam!"

• 9 months later...
Napisano

Myślę żę największym problemem jest stopień świadomości społeczeństwa. Grecja, Hiszpania, Włochy to kraje neokomunistyczne którym nie dane było żyć w śwecie do szpiku kości "urzadzonym" przez komunistów. Dla nich myśl przewodnia Marksa, czy Lenina jest słodką utopią która im się po prostu należy. Do tego na siłę weszli do unii monetarnej licząc że Niemcy będą ich utrzymywać. O ile w Polsce dotacje unijne kojarzą sie przeciętnemu człowiekowi z koniecznością dawania łapówki jakiemuś urzednikowi, o tyle w Grecji, Hiszpani czy Włoszech to sposób na wyłudzenie pieniędzy za każdą cenę. Hitem sezonu we Włoszech były niedawno sztuczne oliwki które "sadzono" na polach by dostać dotację unijną. Tam nie bano się lokalnego urzędnika państwowego, ale zdjęć satelitarnych urzędników z Brukseli. W Polsce na odwrót. Bruksela chce dać ale mafia stworzona przez lokalnych urzędasów robi wszystko by takich dotacji nie dać

Napisano

Wracając do afery Amber Gold zastanawiam się dlaczego ambitni w inwestowaniu w kruszce nie wybiorą po prostu Mennicy Polskiej. Przecież bez ryzyka, z gwarancją wykupu oraz z ofertą depozytu można spać spokojnie. Łatwo za jej pośrednictwem pobawić się w spekulanta z dawnej epoki i zainwestować w złoto, a jeszcze lepiej w srebro inwestycyjne. Amplituda wahań ceny tego kruszcu wynosi nawet 20 % w skali roku więc wytarczy kupić jak tanieje i sprzedać jak zdrożeje.

Napisano

Oliwka, miło mi powitać fankę pana Janusza Korwin-Mikke. Trzeba też zwrócić uwagę, że takie kraje jak Hiszpania czy Włochy to nie tylko neokomunistyczne, ale także KATOLICKIE. Może trzeba iść tym tropem?

Grecy mają taką świadomość, że im się wszystko należy za nicnierobienie, że mają drugie miejsce (po Korei Płd.) w rankingu roboczogodzin na pracownika. A to, że nie płacili podatków to też neokomunizm, anarchizm czy może przedsiębiorczość, sprytność itd.?