Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20099 Dodałabym jeszcze " w każdym bądź razie", "a więc", "okres czasu", "jednoczasowo", gorzej jeśli mówi tak wykładowca, a czasem dziennikarz.... Zgłoszenie
Napisano 16 Marzec 201213 l comment_21432 @up: Racja. Od siebie dodam jeszcze "włanczać, wyłanczać"... przy tym dopiero uszy więdną... Zgłoszenie
Napisano 22 Marzec 201213 l comment_21521 zdecydowanie "wziąść" najbardziej boli i jeszcze oczywiście nieśmiertelne: "poszłem, przyszłem, doszłem" Zgłoszenie
Napisano 22 Marzec 201213 l comment_21532 Mnie do szału doprowadza: "w roku dwutysiecznym jedenastym(...)" ---> W ROKU DWA TYSIĄCE JEDENASTYM!!! Wyjątkiem był rok 2000 - poprawnie jest: "w dwutysięcznym roku". głupia maniera, ale nagminna także wśród lekarzy... :/ Ostatnio byłam świadkiem jak pani pediatra tłumaczyła rodzicom dziecka jak dojechać do innego szpitala, gdzie chłopiec miał mieć zrobiony PET- "pojedzie prosto do skrzyżowania, potem skręci w lewo..." i czułam się zażenowana, szczególnie, że ci rodzice naprawdę sprawiali wrażenie niegłupich, wykształconych ludzi i też mieli trochę dziwne miny, gdy słychali tych instrukcji... uwielbiam ten fragment dobry kawałek, chociaż on też jakoś dziwnie akcentuje, szczególnie na początku Zgłoszenie
Napisano 22 Marzec 201213 l comment_21534 W toku dwutysięcznym którymś. "Pisze" zamiast "jest napisane". W cudzysłowiu zamiast w cudzysłowie. Akcentowanie na pierwszą sylabę zamiast na drugą od końca. Poszłem, weszłem itp. - o tym to już nawet nie wspomnę. Ogólnie boli mnie gdy ktoś kaleczy język polski. Nie żebym sam był wybitnym i niezwykle poprawnym erudytą, bo często też błędy popełniam, ale do szału mnie doprowadza, gdy ktoś nagminnie używa form niepoprawnych, nawet gdy zwróci mu się na to uwagę; poprawi się go. Zgłoszenie
Napisano 22 Marzec 201213 l comment_21535 Ja również nad tym ubolewam, chociaż sama mam straszny problem z oduczeniem się mówienia "pisze" zamiast "jest napisane". Moi znajomi poprawiają mnie za każdym razem i zdarza mi się już pamiętać, ale mimo wszystko częściej "rozpędem" mówię "pisze" ciężko pozbyć się złych nawyków :/ "wziąść" i "wyłanczać" to moje ulubione:) mam też wyjątkową alergię na używanie ą/ę i om/em tam, gdzie nie trzeba. Nagminnie widoczne jest to w komentarzach na różnych portalach (widząc "kompię" zamiast "kąpię" i "dziennikarzą" zamiast "dziennikarzom" dostaję białej gorączki). Do tego mylenie słów "każe" i "karze" - jedna literka, ale zmienia wiele. Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l Autor comment_21675 A zauważyliście jak często w naszych książkach NIE z przymiotnikami i przysłówkami jest pisane oddzielnie? Autorzy chyba miewają obawy, że to może podchodzi pod regułę "NIE z czasownikami piszemy oddzielnie" i tak powstają np. "substancje nie uzależniające" Od jakiegoś czasu zacząłem zwracać na to uwagę i teraz ciągle mnie to denerwuje ;p Polkens dobry filmik ;p Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21678 To jest fragment filmu "Pora umierać" Czaję się na niego od dłuższego czasu, ale albo nie mam kiedy go obejrzeć, albo o nim zapominam, bo wtedy śpię, czytam, albo idę na imprezę, heh. Hmm, nie zauważyłam...ale ja z "nie" zawsze miałam problemy, więc może dlatego nie zwróciłam na to aż tak bardzo uwagi Zgłoszenie