Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrócenie studiów - nastroje

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Odpowiadajac jako asystent powiem tak. Jestem zdecydowanie na NIE. Fakt ze na studiach medycznych jest wiele patologii nie jest uzasadnieniem do ich skracania. Autorom zmian nie chodzilo o poprawe jakosci ksztalcenia tylko o obnizenie kosztow.

Zgadzam sie by asystenci w potoku zadan mieli czas dla studentow potrzebne sa pieniadze, ktore umozliwily by by sie wiecej czasu spedzalo w pracy i by grupy byly mniejsze. Mysle ze liczebnosc oraz mizeria dydaktyczna - brak pomocy dydaktycznych to podstawa problemow na kierunkach teoretycznych. Choc niektore z nich sa byc moze zbyt ambitnie traktowane. Z drugiej strony na Klinikach studenci powinni prowadzic pacjentow pod nadzorem asystentow. I tyle. Ale nie wierze ze kiedys tak bedzie:)))

Czyli z tego co Doktor sugeruje (cięcie kosztów, a nie jakoś nauczania), można się spodziewać, że wszystko raczej pozostanie po staremu, tylko "jakos" zrobi się to szybciej? Mieć tylko nadzieje, że za jakiś czas i sam program dostosuje się do tej zmiany. Tylko mnie zastanawia czy na tej drodze faktycznie stoją kurczowo trzymające się katedry nauk podstawowych? Nie jest przypadkiem tak, że głównym źródłem ich finansowania jest praca naukowa, a nie dydaktyka?

@Newman: może ja mam spaczone podejście do sprawy, ale powiedz mi, czy myślisz, że jak ktoś nie ma smykałki do nauczania, werwy i chęci to pomogą jakieś kursy pedagogiczne? Wydaje mi się, że zawsze trafimy na lepszych i gorszych nauczycieli.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 37
  • Wyświetleń 16.6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Współczuć trzeba wszystkim tym, którzy zaczynają studia w tym roku i tym, którzy zaczęli je już rok temu. Te 2 roczniki zrównają się - pierwszy po 6.roku i pseudo stażu, a drugi - po swoim "normalnym"

• zdecydowanie na nie - u nas już rocznik niżej idzie wg nowych zasad (jako "Operacja sukces" - następne roczniki będą mieć prawdopodobnie taki sam rozkład jak oni) więc mogę porównywać ze swoim: obecny

• ŁukaszFrąckowski
    ŁukaszFrąckowski

Zdecydowanie nie. Obcinanie nauk podstawowych + pakowanie ich w jednym roku lub semestrze jest po prostu barbarzyństwem. (Biochem+ Fizjo+ Anata na jednym roku!)

Napisano

medycyna to rzemiosło i moim zdaniem powinna być nauczana na zasadzie mistrz-uczeń. Jak wrócę do domu to napiszę dłuższego posta na ten temat.

Jestem zdecydowanie za skróceniem tych studiów bo w obecnej formie to kolosalna strata czasu...

Napisano

Medycyna do szkół zawodowych!!! Proponuję, żeby był takie kursy jak na fryzjera - kilkanaście miesięcy na kardiologa/neurologa i styka. Heja heja heja.

Napisano

Nooo wiecie, na zachodzie niby te studia są krótsze, ale oni mają w ogóle inny system nauczania (Stany, UK), więc u nas trzeba by duuużo większej reformy niż tegoroczna.

Napisano

Właściwie to Kot ma 100% rację.

Może od razu nie skracać studia ale przedmioty kliniczne na zasadzie mistrz - max 2 uczniów prowadzić.

I korzyść dla dra bo będzie miał pomoc i korzyść dla studentów bo będą mięli mentora tylko dla siebie.

Napisano

Ale trzeba wziąć na to pieniądze. Czyli albo skończą się darmowe studia i rok medycyny będzie kosztował 40 tys. (zresztą na WUM już jest 36) i będzie wreszcie normalnie! Można też niby podnieść podatki, ale tego nie wolno robić, bo własność prywatna jest święta!

A co do meritum to właśnie widziałem pan dla 1. roku: anatomia, histologia, cytofizjologia, biochemia, fizjologia, biofizyka plus zapychacze chemia, biologia, biostatystka, higiena, historia med. i pomoc przedmedyczna.

Czy oni chcą ich pozabijać?

Napisano

Właściwie to Kot ma 100% rację.

Może od razu nie skracać studia ale przedmioty kliniczne na zasadzie mistrz - max 2 uczniów prowadzić.

I korzyść dla dra bo będzie miał pomoc i korzyść dla studentów bo będą mięli mentora tylko dla siebie.

u nas tak odbywały się ćw. z chirurgii i to był ich największy plus. Jak się miało dobrego asystenta to się można było wszystkiego nauczyć. Więc się da, tylko watpię czy im teraz kasy starczy na tego typu rozwiązania,

Napisano

Tylko też właśnie trzeba trafić na odpowiednią osobę ;)

Bo jak trafi się na przysłowiowego gbura to i zajęcia w parach nic nie pomogą ...

• 1 month later...