Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i mamy rewolucje! Specjalizacje modułowe

Featured Replies

• Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 29.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Napisano

Mówił nam o tym dobrze poinformowany pan na zajęciach z prawa medycznego, ale, że to weszło już w Wigilię to szok ;

Myślę, że nie tak źle. 
Ale nie jestem na stażu teraz, tylko na VI roku, więc nie będę zapewne rocznikiem eksperymentalnym.
A jak wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Napisano
  • Autor

Zapewne są plusy ale i wg mnie powstaną duże problemy, bo... chociażby każda chirurgia będzie musiała zostać poprzedzona 2-letnim modułem z chir. ogólnej. Nawet jeśli znajdzie się tyle miejsc na tym module, to jaka bedzie jego jakość? Kto wyszkoli tyle ludzi? Czy te 2 lata nie będą prowizorką? Tak samo pytanie o inne moduły podstawowe.

Napisano

Wiadomo że te zmiany Ministerstwa Zdrowia (z wcześniejszym zlikwidowaniem stażu dla obecnego I roku) i teraz te specjalizacje modułowe wiążą się z obniżeniem jakości szkolnictwa.Niestety.

Ale zbyt wiele na to nie poradzimy.

Wiec chyba lepiej zacząć specjalizację już nowym systemem i zdobyć wcześniej tytuł specjalisty.
Miejsca jakieś muszą się znaleźć. Chyba, że będą chcieli rzucić 80 % na medycynę rodzinną ;P

Napisano

Przewertowałem rozporządzenie jak też wcześniej szukałem informacji gdy usłyszałem o tym planie

Niestety nie odnalazłem informacji których szukam dlatego byłbym wdzięczy jakbyście mogli odp

Rekrutacja nadal będzie odbywać się na poszczególną specjalność czy na  na specjalność (systemy jednolite) bądź moduł podstawowy )system modułowy ) ?

Czy po ukończeniu modułu będzie można zmienić specjalizację w obrębie wspólnego modułu ?

Napisano
Rekrutacja nadal będzie odbywać się na poszczególną specjalność czy na  na specjalność (systemy jednolite) bądź moduł podstawowy )system modułowy ) ?

Czy po ukończeniu modułu będzie można zmienić specjalizację w obrębie wspólnego modułu ?

Z tego co zrozumiałam z rozporządzenia, rekrutacja będzie odbywać się jak dotychczas, czyli na konkretną specjalizację. Ale myśle, że nie będzie problemu ze zmianą specjalizacji w obrębie modułu. Będzie to odbywało się jak dotychczas, z tą jednak przewagą, że w poczet nowej specjalizacji zaliczany będzie cały okres pracy (w końcu wspólny), a nie jak do tej pory jedynie staże cząstkowe.

Napisano

z tego co ja zrozumiałem, to są specjalizacje jednolite (np anestezjologia) oraz takie które składają się z modułów tzn najpierw jest jeden, który "otwiera drogę" do pozostałych (takie drzewko decyzyjne :D). Są też takie dla których trzeba mieć już skończone 2 moduły by móc ją otworzyć (np by zrobić transplantologię musisz mieć 2 moduły z chirurgii lub jeden z kardiochirurgii która jest jednolita). Ponadto lekarze którzy już teraz mają jakąś speckę np I stopnia mogą brac udział w rekrutacji na określone moduły tak jak jest w rozporządzeniu. Nie będzie już rekrutacji na specki stopnia I czy II tylko odpowiadające im moduły.

Napisano
Nie będzie już rekrutacji na specki stopnia I czy II tylko odpowiadające im moduły.

Z rozporządzenia wynika trochę inaczej. 

§ 15. 1. W ramach realizacji szczegółowego planu szkolenia specjalizacyjnego, o którym mowa w art. 16m ust. 7 ustawy, kierownik specjalizacji: 

1)

kieruje do odbycia modułu podstawowego oraz modułu specjalistycznego;

Czyli dostajemy się na konkretną specjalizację i nasz kierownik przekierowuje nas do odbycia modułu podstawowego gdzieś tam. 

2. W czasie odbywania modułu podstawowego lub stażu kierunkowego funkcję kierownika specjalizacji obejmującą realizację zadań wymienionych w ust. 1 pkt 2–6 i 8–10 pełni lekarz wyznaczony przez kierownika jednostki organizacyjnej, w której lekarz odbywa moduł podstawowy lub staż kierunkowy.

Odbywając moduł dostajemy drugiego kierownika modułu. 

Generalnie w całym rozporządzeniu nie ma słowa o osobnej rekrutacji modułowej, więc chyba jednak będzie tak, jak napisałam wcześniej.