Napisano 26 Styczeń 201313 l comment_25503 Intubacja na fantomach? O.O Chciałabym dożyć zajęć, na których będę robić coś takiego. oho, nawet u nas we Wrocławiu, na bardzo kiepsko zorganizowanym przedmiocie pierwszej pomocy intubowaliśmy fantomy, ale jesteśmy PRO Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25509 Na mojej uczelni program nauczania jest bardzo dobry, wręcz doskonały. Opisane w przewodniku dydaktycznym oraz innych miejscach programy zajęć, syllabusy, podziały na zajęcia teoretyczne i praktyczne, zagadnienia wyczerpują niemalże każdy zakątek wiedzy medycznej. Szkoda, że w praktyce nie jest tak jak na papierze W praktyce pierwsza pomoc na naszych studiach wyglądała tak, że przychodził doktor anestezjolog i opowiadał anegdoty oraz różne śmieszne historie ze swojego długiego życia zawodowego. Potem mieliśmy godzinę zajęć z fantomami. Krążyły pogłoski, że niektórzy uczyli się na pierwszej pomocy zakładać venflony, podłączać kroplówki, robić zastrzyki itp. rzeczy - tak jak to było opisane w przewodniku dydaktycznym. Aczkolwiek nikt z nas nie wie gdzie, ani która dokładnie grupa. W sumie ciekawe, że zakładanie venflonu znalazło się właśnie w zakresie pierwszej pomocy.... A! Już wiem - pełna nazwa tego przedmiotu to "Pierwsza pomoc i elementy pielęgniarstwa" - cokolwiek to oznacza zgoda, ale zależy może gdzie się miało - my wenflony zakładaliśmy o ile "miało się dobre żyły" i tych fantomów trochę było, choć za mało, zgadzam się, że to powinien być przedmiot ważny a nie na odwal się, ale cóż. Nie miałem jeszcze anestezjologii i med. ratunkowej, ale starsi sobie chwalili zajęcia tam, zobaczymy. Na OIOKu w ramach kardiologii na 5 roku był dzień z fantomami do resyscytacji, intubacji i ten fajny manekin co mu się dało mierzyć RR, osłuchiwać, podawać leki, robić kardiowersję czy defibrylację - zajęcia bardzo fajne, szkoda że tylko 1 dzień. Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25512 chciałbym sprostować swoje słowa - godzina z fantomami była tylko JEDNEGO, OSTATNIEGO DNIA zajęć. Nie na każdych zajęciach a na 6 roku w semestrze letnim mamy mieć medycynę katastrof i medycynę ratunkową w jednym tygodniu. Są to przedmioty, które powinny trwać po tygodniu tymczasem ktoś je upchnął w 5 dniach. Co to będzie? co to będzie? Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 201313 l comment_25520 Ja najwięcej z pierwszej pomocy nauczyłem się na... lekcjach PO w liceum Muszę przyznać, że nauczyciel, były żołnierz, bardzo cisnął z tego przedmiotu i oceny w klasie na PO były jedne z najgorszych ze wszystkich przedmiotów. Jednak dzięki niemu umiem zrobić np czepiec Hipokratesa tak, że można go ściągać i zakładać po kilka razy, a on się nie rozwali, wiem jak PRAWIDŁOWO wezwać pogotowie ratunkowe czy opatrzyć różne rany (skaleczenia, oparzenia, zmiażdżenia, urwanie członków, odmrożenia czy różnorakie złamania). Manekiny "torturowaliśmy" wielokrotnie, więc dobrze pamiętam co i jak robić i gdy na praktykach pielęgniarskich przyszło mi brać udział w reanimacji pacjenta lekarz stwierdził, że musimy mieć niezłą pierwszą pomoc na studiach, bo dobrze mi to wychodziło ( ). Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o zajęciach na uczelni -.- Jednym słowem HAŃBA (pewnie to wina Tuska, że nie uczą nas tego tak jak Pan Bóg przykazał...) Zgłoszenie
Napisano 14 Marzec 201313 l comment_26369 odszczekuję głośno i wyraźnie swój post poprzedni - intubowaliśmy ostatnio fantomy na medycynie ratunkowej doszliśmy jednak do wyższego poziomu wtajemniczenia Zgłoszenie
Napisano 14 Marzec 201313 l comment_26370 na woj-leku na 4/5 roku wprowadzono zajecia o nazwie "Inwazyjne procedury medyczne ratujące życie". Ogolnie rzecz biorac zabawa na fantomach we wklucia dozylne, doszpikowe, podawanie lekow przez pępowinę, intubacja, defibrylacja, odbarczanie odmy, aa no i przygotowanie do transportu. Jedyny minus zajec to czas trwania bo to wszystko odbylo sie w ciagu dwoch zajec po 3 godz lekcyjne. Troche malo, ale to i tak duzy postep... Zgłoszenie
Napisano 15 Marzec 201313 l comment_26372 Ja jestem moimi rozczarowana.... choć może mniej niż inni, bo przychodząc na studia już pierwszą pomoc (oprócz intubacji i używania worka ambu) miałam w małym palcu (setki godzin praktycznego przygotowania do zawodów pierwszej pomocy PCK w LO). Koledzy z grupy po tym kursie w praktyce nie potrafią zrobić NIC. Ćwiczeń praktycznych mieliśmy jedno - pod koniec semestru, a do tego - uwaga - pani prowadząca (nota bene nie na najniższym stanowisku w szpitalu) nauczyła całą grupę intubować DO PRZEŁYKU. Zgłoszenie
Napisano 16 Marzec 201312 l comment_26390 Na SUM wybudowali Centrum Dydaktyki i Symulacji Medyczny za kosmiczne pieniądze. Faktem jest, że wyposażaone na światowym poziomie, zajęcia z pierwszej pomocy byłby niesamowite. No właśnie, "byłyby" ponieważ centrum to tylko taka wizytówka rektora który używa jej do celów autopromocji. Zajęcia mieliśmy raz i zostaliśmy po nim oprowadzeni jak biedne dzieci z afryki Prawdziwe zaj z pierwszej pomocy na SUM można scharakteryzować jednym zdaniem 1 fantom 25 studentów 30min praktycznych zajęć. Zgłoszenie
Napisano 16 Marzec 201312 l comment_26391 Trochę OT ale my mamy pracownie biostruktury i jakieś inne wodotryski a na wycieczce oprowadzającej nawet nie byłem , tylko ED i licealiści w ramach projektów edukacyjnych Zgłoszenie
Napisano 16 Marzec 201312 l comment_26393 Na SUM wybudowali Centrum Dydaktyki i Symulacji Medyczny za kosmiczne pieniądze. Faktem jest, że wyposażaone na światowym poziomie, zajęcia z pierwszej pomocy byłby niesamowite. No właśnie, "byłyby" ponieważ centrum to tylko taka wizytówka rektora który używa jej do celów autopromocji. Zajęcia mieliśmy raz i zostaliśmy po nim oprowadzeni jak biedne dzieci z afryki Prawdziwe zaj z pierwszej pomocy na SUM można scharakteryzować jednym zdaniem 1 fantom 25 studentów 30min praktycznych zajęć. Bo to Centrum nie dla Ciebie i Tobie podobnych tylko dla zagranicznych studentów, którzy kładą na stół prawdziwe pieniądze i za to wymagają, a jak nie to pójdą gdzie indziej i wtedy rektor bez pieniędzy. A polaczki i tak przyjdą i tak, chociażby mieli się uczyć w barakach. Zgłoszenie