Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co po Bio-Chem? Czyli najlepszy kierunek po tym profilu oraz perspektywy młodych lekarzy w PL

Featured Replies

Napisano

Myślę, że sedno dyskusji znajduje się w jednym prostym zdaniu, które usłyszałem od starego lekarza z dużym doświadczeniem: "Praca lekarza jest ch***** bo trzeba za********* jak dziki osioł."

Nikt nie lubi się przemęczać a obawiam się, że jest kilka zawodów, które przynoszą równie dobre pieniądze przy mniejszym wysiłku i mniejszej odpowiedzialności.

Na ciężką pracę należy się przygotować idąc na te studia. Ciężką pracę przez całe życie.

• Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 122.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak się nie podoba, zawsze można zrezygnować. Więcej miejsca dla mnie.

• Ale to, że medycyna jest ciężką i niewdzięczną pracą chyba nie jest odkryciem sezonu? berbelek, nie rób z siebie zdziwionego życiem frustrata, ktory będąc na IV roku czuje się niespodziewanie oszukany

• Berbelek czytając tą twoją długą wypowiedź chciałem się zgodzić ale po tym jak przekroczyłem "połowę" straciłem tę chęć   Naprawdę sądzisz że bycie repciem jest lepsze niż przeciętnym lekarzem ?  

Napisano

Kot, dobre podsumowanie. Ja bym dodał, że na ciężką pracę, z której gówno będziesz miał. Moim zdaniem, lekarz to niewdzięczny zawód, obrosły wieloma mitami, przez to, często i gęsto rozczarowujący.

Napisano

Ale to, że medycyna jest ciężką i niewdzięczną pracą chyba nie jest odkryciem sezonu? berbelek, nie rób z siebie zdziwionego życiem frustrata, ktory będąc na IV roku czuje się niespodziewanie oszukany realiami pracy lekarza. Chcesz być lekarzem? To nim zostań i albo zaakceptuj realia pracy w  PL albo wyjedź (DE, a jak się zakręcisz to speckę otworzysz w UK, a nawet w Skandynawii) a jak czujesz się rozczarowany medycyną to miej jaja żeby z niej zrezygnować. Nikt nikogo nie trzyma, ani na studiach, ani w Polsce.

Napisano

Kot oczywiście ze tak chyba że się znajdzie niszę(ustawi się) albo znajdzie odpowiedni zakątek świata

Wciąż trzeba będzie dać z siebie dużo , na początku bardzo ale po pewnym czasie (krótszym bądź dłuższym ) pracując przyzwoitą liczbę godzin w przyzwoitych warunkach będzie można mieć i bardziej jak przyzwoite życie i czas dla rodziny

Trzeba pokazywać młodym ludziom że każdy medal ma 2 strony oraz ,że to jak będą musieli za********* zależy też od ich finansowych oczekiwań (bo znam lekarzy którym nie zależy na rzeczach doczesnych a przez to pracują nawet w Polsce w rozsądnym wymiarze godzin ).

Co nie zmienia sytuacji ze obecnie w Polsce nie jest kolorowo ale mam nadzieje na zmianę.

Napisano
  • Autor

Ale przecież jacyś lekarze muszą być!. Niestety świat sprawiedliwy nie jest, a z tego Co się czyta w polsce o prace trudno - i nawet nie chce myśleć co bd kiedy to ja będę po jakiś studiach...

A co uważacie o "tytule doktora" czy doktor dziś to tyle samo co doktor wcześniej? Tyle samo znaczący? 

Słyszałem, też, że teraz lekarzom zabrali staż tak? Czyli jak to wygląda, od razu po studiach "student zamienia się w lekarza"?

Napisano

My jeszcze staż będziemy mieć. Ale ci, którzy teraz są na 1 roku i którzy będą w przyszłości szli na te studia będą mieli coś na kształt stażu na ostatnim, szóstym roku. Przez 5 lat będą musieli wyrobić wszystkie przedmioty, na które my mamy przewidziane 6 lat. I nasz staż jest płatny, a ten "nowy" jest za darmo, bo jest w ramach studiów. Dlatego my kończymy studia, dostajemy ograniczone prawo wykonywania zawodu, ale już mamy tytuł lekarza, potem robimy staż i dopiero dostajemy pełne prawo wykonywania zawodu. Studenci z reformy dostają ten tytuł i pełne prawo od razu po skończeniu szóstego roku, czyli rok szybciej niż my.

A z tym doktorem to chodzi Ci o posiadanie doktoratu, tak?

Napisano
  • Autor

Nie nie, chodzi mi po prostu o samego "lekarza", w społeczeństwie.

Czy być dzisiaj lekarzem to takie wyróżnienie czy już nie?

Napisano

I tak, i nie. Ale wydaje mi się, że jednak większość społeczeństwa uważa zawód lekarza za trudny i godny szacunku. Chociaż jak się spotka w życiu setkę partaczy i konowałów, to zatraca się ten szacunek, co mnie zupełnie nie dziwi.

Napisano

Z lekarzami jest tak samo jak z ludźmi - zdarzają się wybitni, zdarzają się patałachy. :)