Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co po Bio-Chem? Czyli najlepszy kierunek po tym profilu oraz perspektywy młodych lekarzy w PL

Featured Replies

Napisano

No, głowa do góry- na ksieży zawsze będą nadawać gorzej.

• Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 122.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak się nie podoba, zawsze można zrezygnować. Więcej miejsca dla mnie.

• Ale to, że medycyna jest ciężką i niewdzięczną pracą chyba nie jest odkryciem sezonu? berbelek, nie rób z siebie zdziwionego życiem frustrata, ktory będąc na IV roku czuje się niespodziewanie oszukany

• Berbelek czytając tą twoją długą wypowiedź chciałem się zgodzić ale po tym jak przekroczyłem "połowę" straciłem tę chęć   Naprawdę sądzisz że bycie repciem jest lepsze niż przeciętnym lekarzem ?  

Napisano
  • Autor

a wy jako już studenci, macie jakieś zajęcia np w prosektorium by poznać lepiej budowę ciała człowieka? Czy to dopiero w późniejszych latach. Na studiach ma się wcześniej jakieś praktyki, czy dopiero na stażu zdobywa się pierwsze doświadczenie z prawdziwymi pacjentami?

Napisano

Zajęcia w prosektorium to anatomia na pierwszymn roku, ale to co nam pokazują średni przypomina człowieka. Prepararty są zazwyczaj stare i wysuszone, choba, że ma się szczęście i dostanie coś nowego. Kości pokruszone, niektórzy asystenci pozyczają własne. Poza tym trzymają nas w piwnicy i nie pozwalają się zbliżać do żywego człowieka.

Napisano

Oka, nie pisz tak, bo jeszcze uwierzy :P z jednej strony zabawne są te pytania, bo jak niby mamy się uczyć? Musimy mieć zajęcia i w prosektorium, i z żywym pacjentem. Mamy też 4-tygodniowe praktyki wakacyjne po każdym roku na różnych oddziałach w szpitalach i w przychodni, czyli sporo roboty na tych studiach jednak jest. Z drugiej strony najwyraźniej nie wiesz praktycznie nic o tych studiach, więc nic dziwnego, że pytasz. Aha, stomatologia też ma takie zajęcia jak my, mimo że potem same zębuszki leczą.

Napisano

SaNataANa, no niby tak, ale na pierwszym roku to poza praktykami to ja sobie nie przypominam, żebym żywego pacjenta widziała :) na drugim też nie, choć był wstęp do klinik w postaci pnmk. Może Wro jest bardziej przyjaźnie nastawione do studentów pod tym względem ;) W każdym razie jmuhha, do stażu masz sporo styku z pacjentami (u nas zaczyna się od 3 roku), a jak się wkręcisz gdzieś na jakieś dyżury czy coś to jeszcze więcej.

Napisano

U nas nawet nie istnieje coś takiego jak pnmk 

Wiec pacjenci od 3 tak jak się rozpoczyna propedeutyka chorób dzieci i propedeutyka chorób wewnętrznych 

Napisano

bardziej mialam na mysli pisanie o trzymaniu nas w piwnicy :D No jasne, że nie mielieśmy kontaktu z zywymi pacjentami na pierwszych 2 latach (oprócz praktyk), nie bez powodu nazywają się one latami "przedklinicznymi".

Napisano

hypersonic, na pnmk żywych pacjentów też nie dostajemy :P wszelakie badania przedmiotowe (brzucha, klatki, ekg) ćwiczymy na sobie, ewentualnie fantomach (wkłucia, per rectum), pierwsi pacjenci "prawdziwi" to dopiero 3 rok.

SaNataANa, u nas niestety anatomia tak wygląda jakbyśmy w piwnicy siedzieli :P poziom jest niby "0", ale sam wygląd to jak jakieś lochy :P stąd może stwierdzenie Oki o tej piwnicy.

Napisano

Przez 2,5 roku to ja widziałem fantoma na pierwszej pomocy , oraz fantoma do osłuchania na propedeutyce chorób wew.

A anatomia na poziomie -1 :D

Napisano
a wy jako już studenci, macie jakieś zajęcia np w prosektorium by poznać lepiej budowę ciała człowieka? Czy to dopiero w późniejszych latach. Na studiach ma się wcześniej jakieś praktyki, czy dopiero na stażu zdobywa się pierwsze doświadczenie z prawdziwymi pacjentami?

Akurat u nas zajęcia w prosektorium są na świetnie zachowanych preparatach (każda element był preparowany bezpośrednio przed danym blokiem tematycznym, np. kończyliśmy kończynę górną -> preparowana była klatka piersiowa, kończyliśmy omawiać klatkę -> preparowany był brzuch itd.)

Z pacjentem pierwsze "starcie" na praktykach, które są po każdym roku jak wspomnieli przedmówcy