Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co po Bio-Chem? Czyli najlepszy kierunek po tym profilu oraz perspektywy młodych lekarzy w PL

Featured Replies

Napisano
W Warszawie jest ok 280 miejsc i co roku 450 chętnych. Miasto jest drogie, brudne a w wymarzonych klinikach do których pchaja sie ludzie z całej polski traktują młodych lekarzy jak śmieci. Zastanów sie więc czy warto tu przyjeżdżać. Nie jest to żadna ziemia obiecana. Staż faktycznie jest lepiej robić w małej miejscowości, gdzie brakuje lekarzy. Wtedy dostajesz np na internie własnych chorych do prowadzenia. W wielkomiejskiej klinice trudno sie dopchac nawet do papierów.

Też tak sądziłem i wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie tak pchają sie do tej Warszawy na staż? Sądzą że to im doda 10pkt do LEPu czy wyrobią sobie plecy przez rok w jednym szpitalu? Przypomina mi to trochę lot ćmy do płomienia świecy... Może mi ktoś wyjaśnić ten fenomen, bo nie bardzo to kumam :/

• Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 122.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak się nie podoba, zawsze można zrezygnować. Więcej miejsca dla mnie.

• Ale to, że medycyna jest ciężką i niewdzięczną pracą chyba nie jest odkryciem sezonu? berbelek, nie rób z siebie zdziwionego życiem frustrata, ktory będąc na IV roku czuje się niespodziewanie oszukany

• Berbelek czytając tą twoją długą wypowiedź chciałem się zgodzić ale po tym jak przekroczyłem "połowę" straciłem tę chęć   Naprawdę sądzisz że bycie repciem jest lepsze niż przeciętnym lekarzem ?  

Napisano
  • Autor

Powracając do tematu BIO-CHEM mam do was pytanie, czy wy jako dzisiejsi już studenci od małego marzyliście o byciu lekarzem, czy to raczej czysty przypadek, że jesteście na kierunku "lekarskim?" Ile lat przed końcem LO byliście pewni swojego wyboru? Czy jednak do końca mieliście inne perspektywy?

• 2 months later...
  • 1 month later...
Napisano

koleżanka po biol-chemie wybrała się na polonistykę :D teraz podyplomowo robi jeszcze psychologię, kto co lubi :D

• 3 months later...
Napisano
  • Autor

Czym uzupełniać wiedzę?

Chodzi mi oczywiście o dodatkowe książki - jak na razie pracuje na biologii Villego + podręcznik szkolny - Jakie książki do uzupełnienia wiedzy radzilibyście? Coś dodatkowego z chemii?

Napisano

Czym uzupełniać wiedzę?

Chodzi mi oczywiście o dodatkowe książki - jak na razie pracuje na biologii Villego + podręcznik szkolny - Jakie książki do uzupełnienia wiedzy radzilibyście? Coś dodatkowego z chemii?

a po co Ci uzupelnianie wiedzy? Bo jeśli do matury, to naprawdę daruj sobie, jej nadmiar jest tak samo szkodliwy jak niedobór. Ucz się z podręczników obowiązujących do matury i tyle, więcej naprawdę nie jest potrzebne i nie wiem, ile razy można to powtarzać. Na tym forum pisaliśmy o tym wielokrotnie.

Napisano
  • Autor

Ok :-) Skoro studenci medycyny tak mówią to nie pozostaje mi nic innego jak się do tego dostosować. SaNataAN

jeśli mogę spytać, co bylo twoją mocniejszą stroną w całym LO? [bio czy chem?]

Napisano

daj sobie spokój z Villem, chyba że rzeczywiście cokolwiek Ci ten podręcznik rozjaśnia. Naprawdę nie wiem, dlaczego wszyscy powtarzają, że to jest must have dla biolchemów.
Nie wiem, co było moją mocniejszą stroną, z biologii, chemii i fizyki zawsze byłam dobra i rzadko miałam problemy.