Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kwas acetylosalicylowy

Featured Replies

Napisano

Opinie na temat tej substancji bardzo podzielone

Z 1 strony skuteczny lek przeciwzapalny,wg niektórych badań zmniejszając ryzyko niektórych nowotworów np trzustki, w małych dawkach działa kardioprotekcyjnie

Z drugiej strony może sprzyjać powstawaniu wrzodów , krwotocznego zapalenia żołądka itd

Czy jako lekarze przepisujecie pacjentom, lub stosujecie w samoleczeniu ?

Ja zauważyłem np. na sobie pozytywny wpływ dlatego też kiedy łapie mnie przeziębienie stosuje od 0.5 do 1 g raz dziennie (na noc) 

Napisano
Czy jako lekarze przepisujecie pacjentom, lub stosujecie w samoleczeniu ?

Mam pacjentów poradnianych, którzy przyjmują ASA w ramach prewencji migreny i twierdzą, że działa świetnie więc nie przestawiam ich na inne leczenie. Problemu z wrzodami nie ma - stosujemy preparat łączony z esomeprazolem.

Sam nie używam, jestem wielkim fanem Pyralginy co stanowi pewien mały problem logistyczny, na szczęście udało mi się go już rozwiązać.

Napisano
Sam nie używam, jestem wielkim fanem Pyralginy co stanowi pewien mały problem logistyczny, na szczęście udało mi się go już rozwiązać.

jaki problem?

Napisano

jest dostępna tylko w Polsce, Indiach, Rosji i Kazachstanie. We wszystkich cywilizowanych krajach została wycofana bo wywołuje aplazję szpiku. Podobno w populacyjnych polskich badaniach nie potwierdziła się ta jej cecha.

Napisano

Co do Pyralginy to podobno także reakcje anafilaktyczne występują w polskiej populacji bardzo rzadko w stosunku do populacji światowej i jest to jeden z powodów utrzymywania jej na rynkuj;) Nie wiem ile w tym prawdy, nie mniej, ja też wolę Pyralginę od innych NLPZów.

A ASA na kaca jest niezastąpiony ;)

Napisano

Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : )

Ale głównie używam w razie gorączki. Działa na mnie zdecydowanie lepiej niż np. paracetamol, którego działania p. gorączkowego ani ja, ani mój termometr nie odczuwają.

Napisano
Co do Pyralginy to podobno także reakcje anafilaktyczne występują w polskiej populacji bardzo rzadko w stosunku do populacji światowej i jest to jeden z powodów utrzymywania jej na rynkuj;) Nie wiem ile w tym prawdy, nie mniej, ja też wolę Pyralginę od innych NLPZów.

pyralgina nie ma działania p/zapalenego i podobnie jak paracetamol nie jest NLPZ.

A co do ASA - nie stosuje, z domu rodzinnego również już dawno znikła. Lek ten jak i nas uczą, jak i z wielu przykładów choćby z dyżurów chirurgicznych powoduje niewspólmiernie wiele dzialań n/poż wobec swojej słabej w porównaniu z innymi lekimi z tej grupy siły działania. ASA w dawkach kardiologicznych w prewencji pierwotnej i wtórnej zawału serca i udaru mózgu, ASA w leczeniu bólów głowy ale już w chemioprofilaktyce ca j. grubego wytyczne nie zalecają mimo że były prace sugerujące że zmniejsza ryzyko nowotworzenia.

Co do pyralginy również mam osobiste dobre doświadczenia, ale i tak zgodnie z tym jak mnie i nauczono i co stosuje najbezpieczniejszy jest DOBRZE dawkowany ibuprofen względnie na przemian z paracetamolem również w adekwatnej dawce, a nie żadne aspiryny.

w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi.

Napisano

w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi.

W mechaniźmie p/bólowym. Po prostu. Paracetamolu nigdy nie biorę, bo w połączeniu z alkoholem jest toksyczny, pyralgina też się z etanolem kłóci o wiele bardziej niż ASA.

Kaamil, Pyralgina ma działanie p/zapalne tylko, że dość słabe w porównaniu do innych popularnych NLPZów. I pierwszy raz slyszę, że nie jest NLPZem... Z ciekawości po Twoim poście zajrzalam do podręcznika i do Pharmindexu i wszędzie figuruje jako NLPZet.

Napisano

Metamizol and paracetamol are difficult to classify as both agents are characterized by poor or lack of anti-inflammatory effects, are weak COX-1 and COX-2 inhibitors, hence cannot be classified as NSAIDs; unfortunately, such a factual mistake can still be found in some reports or even textbooks of pharmacology

http://anestezjologia.net/en/articles/item/10063/safety_of_metamizol_and_paracetamol_for_acute_pain_treatment

Jak widać nie tylko mnie dziwi, że na farmakologii gdzieś w Polsce nie mówi się o faktycznej pozycji metamizolu czyli pyralginy jako nieopioidowego leku p/bólowego, którego faktyczny mechanizm działania wciąż budzi kontrowersje. Nawet na polskiej wikipedii widzę jest nieścisłość.

W mechaniźmie p/bólowym. Po prostu. Paracetamolu nigdy nie biorę, bo w połączeniu z alkoholem jest toksyczny, pyralgina też się z etanolem kłóci o wiele bardziej niż ASA.

to jeśli mechanizm p/bólowy to czemu nie ibuprofen silniejszy i bezpieczniejszy? osobiście martwi mnie taka opinia o ASA wśród medyków.

Napisano
  • Autor

Paracetamol subiektywnie slabiej zmniejsza ból w porównaniu porównaniu do ibuprofenu, aczkolwiek asa lepiej radzi sobie z przeziebieniem względem ibu . Ale są to moje odczucia . Sądzę też że szkodliwość asa jest trochę deminizowana i w sporadycznie przyjmowaniu jest bezpiecznym środkiem