Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kwas acetylosalicylowy

Featured Replies

Napisano

tak, tylko my się tu nie bawimy w eminence based medicine, a dane naukowe są tu jakby inne - cała grupa NLPZ mimo jednakowego mech. działania jest niezwykle heterogenna zarówno pod względem siły jak i pod względem działań n/poż.

A co demonizowania to sądząc po roczniku masz zapewne wielki przegląd chorych zobaczonych w życiu i możesz tak wnioskować - ja mimo nadal niewielkiego doświadczenia zliczyłbym kilkanaście przypadków krwawienia z p.pok., ostrego uszkodzenie nerek przy samoleczeniu przeziębień aspiryną i to nie wcale przez osoby stare, które się mi przewinęły, więc znowu polecam przejrzeć duże badania czy pożądną książkę do farmakologii czy interny,

Napisano
  • Autor

Widzisz tylko że podkreśliłem subiektywnosc opinii Ja w czytanych badaniach, opisach przypadków czy wśród pacjentów jakich spotkałem na praktykach czy zajęciach spotkałem przypadki powikłań samoleczenia ale były to duże dawki asa i przyjmowane długo a nie np 3 dni kilka razy w roku, oraz łączyły się z innymi czynnikami typy dieta czy nałogi Tak samo spotkałem ofiary 14 dni ibupromu czy paracetamolu Nie zmienia to faktu że jest to ogolnoswiatowo stosowany lek więc i statystycznie więcej osób może cierpieć

Napisano
więc znowu polecam przejrzeć duże badania czy pożądną książkę do farmakologii czy interny,

A są w tym kraju takowe? :P

Napisano
jaki problem?

W Norwegii metamizol co prawda jest, ale do użytku weterynaryjnego - konkretnie do leczenia kolki u krów i koni. Znam takich co stosują i mają się dobrze.

Podobno w populacyjnych polskich badaniach nie potwierdziła się ta jej cecha.

Potwierdzić to się potwierdziła - mieliśmy takie przypadki, sam zresztą miałem okazję takowy widziec. Po prostu biorąc pod uwagę populacje ilość przypadków była marginalna.

Więcej mieli Szwedzi, ale okazało się, że badano populację, która łykała metamizolu dużo (dawki o wiele większe niż zalecane),  w dodatku przez długi okres czasu (powyżej miesiąca).

Co do pyralginy również mam osobiste dobre doświadczenia, ale i tak zgodnie z tym jak mnie i nauczono i co stosuje najbezpieczniejszy jest DOBRZE dawkowany ibuprofen względnie na przemian z paracetamolem również w adekwatnej dawce, a nie żadne aspiryny.

Najbezpieczniejszy pewnie tak, ze skutecznością to już tak różnie. Zresztą trzeba umieć dobrać preparat do konkretnego pacjenta i jego sytuacji klinicznej i pamiętać nie tylko o wpływie na śluzówkę.

Ja w czytanych badaniach, opisach przypadków czy wśród pacjentów jakich spotkałem na praktykach czy zajęciach spotkałem przypadki powikłań samoleczenia ale były to duże dawki asa i przyjmowane długo a nie np 3 dni kilka razy w roku, oraz łączyły się z innymi czynnikami typy dieta czy nałogi Tak samo spotkałem ofiary 14 dni ibupromu czy paracetamolu

Wśród części lekarzy i pacjentów pokutuje przeświadczenie, że krótkie zastosowanie NLPZtu nie ma wpływu na śluzówkę, bo lek nie zdąży jej uszkodzić. Tymczasem na początku terapii ryzyko jest praktycznie 2 razy większe niż dajmy na to po 20 dniach stosowania leku.

A co do przypadków klinicznych to mieliśmy przypadki kiepskiego doboru NLPZtu do stanu klinicznego pacjenta - ot chociażby starszy pan z kiepskim sercem leczony diklofenakiem i 26 latek bodajże, z przerzutami nowotworu leczony ketoprofenem.

Napisano
Metamizol and paracetamol are difficult to classify as both agents are characterized by poor or lack of anti-inflammatory effects, are weak COX-1 and COX-2 inhibitors, hence cannot be classified as NSAIDs; unfortunately, such a factual mistake can still be found in some reports or even textbooks of pharmacology

http://anestezjologia.net/en/articles/item/10063/safety_of_metamizol_and_paracetamol_for_acute_pain_treatment

A ASA na kaca jest niezastąpiony ;)

Dokładnie, ASA, Mg +B6, 0,7 wody i człowiek jak nowy, sam często stosuję : )

w jakim mechanizmie tu działa ASA? o ile witaminy, nawodnienie idzie zrozumieć o tyle to nie bardzo. Współczuję żołądkowi.

W mechaniźmie p/bólowym. Po prostu. Paracetamolu nigdy nie biorę, bo w połączeniu z alkoholem jest toksyczny, pyralgina też się z etanolem kłóci o wiele bardziej niż ASA.

to jeśli mechanizm p/bólowy to czemu nie ibuprofen silniejszy i bezpieczniejszy? osobiście martwi mnie taka opinia o ASA wśród medyków.

W tym konkretnym przypadku zastosowania mówię konkretnie o sobie i używam ASA, bo nie lubię ibuprofenu, jest dla mnie mało skuteczny. Wolę wziąć jedną tabletkę ASA niż 3 ibuprofenu. Co do polecania pacjentom to już inna para kaloszy.

A co do włączania Pyralginy do grupy NLPZów to zdania są, jak widzę, podzielone. Część źródeł mówi tak, część tak.

Napisano
Wśród części lekarzy i pacjentów pokutuje przeświadczenie, że krótkie zastosowanie NLPZtu nie ma wpływu na śluzówkę, bo lek nie zdąży jej uszkodzić. Tymczasem na początku terapii ryzyko jest praktycznie 2 razy większe niż dajmy na to po 20 dniach stosowania leku.

A co do przypadków klinicznych to mieliśmy przypadki kiepskiego doboru NLPZtu do stanu klinicznego pacjenta - ot chociażby starszy pan z kiepskim sercem leczony diklofenakiem i 26 latek bodajże, z przerzutami nowotworu leczony ketoprofenem.

chcesz mi powiedzieć, że to jednak możliwe, że uszkodziłam sobie śluzówkę żołądka po stosowaniu ASA przez 2 dni po 500 mg 3 razy dziennie? Bo tak mi powiedziała moja zwykle nieudolna lekarka rodzinna.

Napisano
jaki problem?

W Norwegii metamizol co prawda jest, ale do użytku weterynaryjnego - konkretnie do leczenia kolki u krów i koni. Znam takich co stosują i mają się dobrze.

metamizol ma stosunkowo dobre działanie spazmolityczne i chirurdzy nasi lubią go podawać i.m. przy kolce nerkowej czy żółciowej.

ba, panuje przekonanie że ASA czy inny NLPZ w kaps. dojelitowych też żołądka nie uszkodzi. W PL jest plaga łykania gigadawek ASA w różnych preparatach łączonych na przeziębienie i efekty jak pisałem bardzo często są tragiczne. W ogóle mam wrażenie że z leczeniem bólu w Polsce jest fatalnie - w POZ morfiny pacjentowi nie przepiszą mimo że ma silny ból nowotworowy, bo się boją, ale nimesulidy i diklofenaki idą tonami na zwyrodnienie stawów mimo ich b.dużej toksyczności, bez względu czy ktoś ma NT, NS czy NN. Zgroza.

Napisano
chcesz mi powiedzieć, że to jednak możliwe, że uszkodziłam sobie śluzówkę żołądka po stosowaniu ASA przez 2 dni po 500 mg 3 razy dziennie? Bo tak mi powiedziała moja zwykle nieudolna lekarka rodzinna.

Konsultowałem kiedyś chłopaka z ŁZS, który zakrwawił po bodajże jedno czy dwudniowym stosowaniu ASA. Summa summarum skierowany został na leczenie itrem.

w POZ morfiny pacjentowi nie przepiszą mimo że ma silny ból nowotworowy, bo się boją

Za bardzo też nie mają na czym, bo często gęsto różowych recept tam nie uświadczysz - przynajmniej w POZach gdzie leczyli się moi pacjenci.

Pamiętam jak mieliśmy mały wysyp OCŚZN po zastosowaniu NLPZtów u pacjentów z RZSem, ChZS i innymi tego typu dolegliwościami. Wysyp się skończył gdy pewna pani dr reumatolog zmieniła  miejsce zamieszkania.

Napisano
jest dostępna tylko w Polsce, Indiach, Rosji i Kazachstanie. We wszystkich cywilizowanych krajach została wycofana bo wywołuje aplazję szpiku. Podobno w populacyjnych polskich badaniach nie potwierdziła się ta jej cecha.

Nieprawda....

http://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole#Availability_around_the_world

U mnie na oddziale leci metamizol w zasadzie jako standard ;)