Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Czyli wydaje się, że raczej "panuje" Mutschler.

Jednakże ma on zbyt długie wstępy do każdego rozdziału, podaje za dużo dawek leków, a część wiedzy (np. leczenie choroby wieńcowej) jest już nieaktualna. Nie podaje tez najnowszych leków.

Niedogodnością jest, że jest to farmakologia niemiecka - np. głównym doustnym lekiem p-krzepliwym jest tu fenprokumon (bo tak jest w Niemczech).

Generalnie zatem, mimo że bije Kostowskiego na głowę, jest to jednak dość ciężka w strawieniu "cegła", z pewnymi zaległościami.

• Odpowiedzi 105
  • Wyświetleń 140k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• W Kostowskim denerwujące jest to, że przebrniesz przez x stron o jakimś preparacie, żeby na koniec się dowiedzieć, że został wycofany z produkcji

• Mutschler - zwłaszcza nowe wydanie - może być (chociaz mozna ponarzekac na opis mechanizmow). Do powtórek polecam skrypty z mojej Alma mater - Cm UJ. Szczególnie niebieski - Farmakologia po prostu. Cz

• Ja korzystałem z Goodmana&Gilmana - jest to bardzo konkretny podręcznik. Przede wszystkim jest aktualny (w porównaniu do reszty na pewno najbardziej aktualny - obecne tłumaczenie na podstawie ksią

Napisano

Widzę że żwirek dalej uporczywie reklamuję nową Farmakologię Korbuta :P

Czy oprócz niego na forum ktoś widział tę książkę i podziela entuzjazm?

Napisano

U nas obowiązują: Kostowski i Goodman + najważniejsze: seminaria i wykłady, które są najaktualniejsze.

Krakowski podręcznik raczej nie przejdzie, przy obecnym kierownictwie.

Sam jestem ciekaw, czy jest taki super - po fragmencie w pdf ze strony PZWL mnie nie zachwyca. Oby był lepszy niż te a'la "skawiny" - farmakologicznie tyleż ubogie, co w błędy bardzo bogate, tego samego autora zresztą, co go tu się zachwala tak bardzo.

Napisano

A gdzie Ty widzisz na stronie PZWL fragmet tego podręcznika? Bo aj tylko spis treści.

Napisano

Właśnie :-| Przecież nie ma w pdf fragmentów książki, więc skąd ta ocena? Ze spisu treści?

A skrypty miały wielką zaletę, nieznaną do tej pory w Polsce, że były "megaskrótem", bez lęku usuwającym rzeczy zbędne. To była nowa jakość.

Radzę podejść do księgarni i przekartkować nową książkę.

Napisano

A gdzie Ty widzisz na stronie PZWL fragmet tego podręcznika? Bo aj tylko spis treści.

był fragment o histaminie na samym początku jak reklamowali książkę, jak widać usunęli - wybacz nie śledzę tego, bo mnie to raczej mało obchodzi.

A skrypty miały wielką zaletę, nieznaną do tej pory w Polsce, że były "megaskrótem", bez lęku usuwającym rzeczy zbędne. To była nowa jakość.

tylko żeby jeszcze megaskót był w miarę wolny od błędów, a nie pisany "na kolanie".
Napisano

Rozdział o histaminie nie pokazuje w pełni wysokiej jakości książki :-|

Co do skryptu, całkowicie się nie zgadzam.

Jak możesz mówić, że był "pisany ma kolanie"? Skąd bierzesz takie informacje? :eek:

Żeby napisać duży i zwarty skrót, często trzeba większego wysiłku, niż dopisać coś do istniejącego podręcznika (vide Kostowski, który "wypączkował" do 2 tomów).

A w całym skrypcie są może w sumie 2-3 błędy - nie więcej.

NATOMIAST opracowanie w tym skrypcie przykładowo takich tematów jak: oś renina-angiotensyna-aldosteron, eikozanoidy, tlenek azotu - nie ma sobie równych w całym piśmiennictwie polskojęzycznym (łącznie z tłumaczeniami zachodnich książek).

• 9 months later...
Napisano

Przez przypadek trafiłem na to forum i przeglądając ten wątek, doszedłem do wniosku, że osobom tu zaglądającym z czystym sumieniem mogę polecić: http://allegro.pl/fiszki-brenner-kostowski-farmakologia-i3541283312.html zapewne większość uzna to jako reklamę, ale moim zdaniem warto pokazać nowe pomysły na farmakologię, a to jeden z nich

• 4 weeks later...
Napisano

Wydaje się być dobrym pomysłem, ale wątpię żeby wszystkim się to podobało niestety :) Raczej nie przejdzie :P

Napisano

U nas standoardowo obowiązuje Mutschler, ale i Katzung w tłumaczeniu katedry. Mutschlera mam nadal i bardzo sobie cenię.