Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Korbuta nigdy nie czytałam, więc się nie wypowiem, ale z dwóch pozostałych poleciłabym Mutschlera.

• Odpowiedzi 105
  • Wyświetleń 140k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• W Kostowskim denerwujące jest to, że przebrniesz przez x stron o jakimś preparacie, żeby na koniec się dowiedzieć, że został wycofany z produkcji

• Mutschler - zwłaszcza nowe wydanie - może być (chociaz mozna ponarzekac na opis mechanizmow). Do powtórek polecam skrypty z mojej Alma mater - Cm UJ. Szczególnie niebieski - Farmakologia po prostu. Cz

• Ja korzystałem z Goodmana&Gilmana - jest to bardzo konkretny podręcznik. Przede wszystkim jest aktualny (w porównaniu do reszty na pewno najbardziej aktualny - obecne tłumaczenie na podstawie ksią

Napisano

Ja się uczyłam z Mutschlera, a jak wyszedł Korbut, to i do niego zaglądałam.

Osobiście polecam bardziej Korbuta - w miarę aktualny, fajnie się czyta i nie ma wzorów na całą stronę, jak to się zdarza w Mutschlerze.

Mutschler też całkiem spoko, choć przyznam, że na temat niektórych leków jest w nim mniej, niż w podręcznikach dla pielęgniarek (Rajtar-Cynke - btw. fajne repetytorium).

• 1 month later...
Napisano

U nas od tego roku Katzung jest obowiązkową pozycją, głównie (lub wyłącznie) dlatego, że jest najbardziej aktualny. Książka nie jest zła, ale tak jak pisali poprzednicy, zgłębianie wiedzy z farmy aż prosi się o doczytywanie dużego Szczeklika i Pharmindexu. Dużym minusem Katzunga są słabe ryciny (tak, wiem, że to akurat średnio istotny element książki, ale jednak Mutschlera czy G&G otwiera się z przyjemnością tylko dla tych ładnych schematów :wink:) i beznadziejny, niedokładny spis treści, który uniemożliwia swobodne wyszukiwanie zagadnień. Poza tym nie ma wszystkiego, dlatego u nas seminaria są idealnym uzupełnieniem wiedzy.

• 11 months later...
Napisano

Ja się uczę z Korbuta, krótko i na temat. Mam też Mutschlera 2 wyd. i czasem jest napisany niejasnym językiem, pomijam już pierdyliard wzorów i gabaryty książki. Może 3 wyd jest lepsze.

• 5 months later...
Napisano

Hej :) Czy orientujecie się jak bardzo różni się wydanie 2 od 3 Mutschlera? Może ktoś jeszcze pokusi się o opinię Korbuta? :)

• 2 years later...
Napisano

Słyszałam od kolegów rok wyżej, że teraz bardzo dobre do nauki jest wydanie II poprawione i uzupełnione "Farmakologii" Korbuta (2017). Ponoć najlepszy obecnie podręcznik z farmy na rynku polskim (student-friendly), choć jednocześnie zawarta jest w nim pełna wiedza i co ważne, dobrze wyjaśniona. Ładnie wydany, kolorowe i logiczne ryciny. Wkrótce sama się przekonam :-)