Napisano 26 Wrzesień 201114 l comment_3533 Jaki polecacie najlepszy do nauki anatomii anatomii i podręcznik??? Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201114 l comment_3537 Ja uczyłem się głównie z dwóch atlasów:Atlas anatomii 2 tomy - Sobotta -> dla tych co mają choć trochę wyobraźni w pełni wystarcza. Jest tam wszystko co wystarczy na zajęcia i praktyczne zaliczenia ("szpilki"). Dobre rysunki, solidnie opisane. Jedynie co do mózgu i czaszki można się wesprzeć:Atlas anatomii 4 tomy- Worobiew Sinielnikow -> można wybrać wydanie w jakimkolwiek języku - tu chodzi tylko o opis obrazków które są i tak po łacinie w każdym wydaniu (ja miałem przez pół roku hiszpański a drugie pół czeski). Atlas bardzo dobry ale już prawie niedostępny na sprzedaż, a szkoda. Dobrze że jest w bibliotekach! Rysunki wprawdzie stare, ale bardzo jare - przeglądając kilka różnych atlasów pod kątem mózgu i czaszki nie znalazłem lepszego. Co do podręcznika to wybór na rynku jest mega duży. To zależy w głównej mierze od wymagań asystenta oraz od tego jak się lubisz uczyć. Czy wolisz dużo czytać, czy też mieć same konkrety wypisane linijka pod linijką. Ja się uczyłem z:Anatomia człowieka - Pituchowa - Bardzo fajna książka, nie za gruba nie za chuda. Typ bardziej opisowy. Po przeczytaniu 2 razy danego działu praktycznie większość rzeczy się kojarzyło. Dobra do układu kostno-mięsnego, zmysłów i ukł.hormonalnego, ukł.krwionośnego.Anatomia prawidłowa człowieka - Skawina - kilka tomów w których informacje sa bardziej wypunktowane niż opisane. Dobra do powtórki i poszerzenia wiedzy książki z pkt.1.Neuroanatomia czynnościowa - Narkiewicz - książka do nauki ukł. nerwowego - fajnie i prosto przedstawiony ten skomplikowany temat. Do tego jest w niej pierwiastek zagadnień klinicznych np. chorób wynikłych z uszkodzenia poszczególnych części ukł. nerw. co bardzo sie przydaje aby dobrze sobie wszystko wyobrazić, a później ułatwia naukę fizjologii i neurologii.Anatomia czynnościowa ośrodkowego układu nerwowego - Gołąb - książka stosunkowo stara, ale świetnie i treściwie opisane w niej są drogi układu nerwowego i budowa mózgu. Również bardzo polecam do ukł. nerwowego Kiedyś dostałem, jeszcze przed studiami dostałem 5 tomów Anatomii Człowieka Bochenka i... generalnie jest tam mnóstwo wiedzy, wszystko w cholerę szczegółowo. Jak dla mnie bardziej dla pasjonatów anatomii, bądź osób uczestniczących w kołach anatomicznych. Mi książki praktycznie przeleżały na półce. Zwykłem czasem do nich zaglądać, ale skończyło się to na przeczytaniu "streszczenia" na końcu działu który był wyłącznie powtórką z w/w książek. Jedynym działem jaki przeczytałem w całości był ukł. krwionośny i fakt że po jednokrotnym przeczytaniu już dużo wiedziałem, ale czy warto było tyle czytać zamiast mniej i tyle samo umieć? jak kto woli. Uff ale się rozpisałem. Mam nadzieję że sie przyda Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201114 l comment_3546 Mr. H muszę się w dużej mierze podpisać pod tytułami, które podałeś! Dodam jeszcze, że na dokładkę dla mnie (a czasem jako ksiązka główna) spisywały się:Zarys anatomii człowieka - Adam KrechowieckiSkrypty UJ Fajnie gdyby wypowiedział się ktoś "świeżo" po anatomii, bo chyba jest dużo nowości Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201114 l comment_3551 Skrypty UJ = Anatomia prawidłowa człowieka - Skawina Zgłoszenie
Napisano 27 Wrzesień 201114 l comment_3560 Jesli chodzi o atlas, to bardzo dobre jest nowe wydanie Nettera. Polecam rowniez atlas anatomii Prometeusz, ktory jest swego rodzaju polaczeniem "streszczonego" podrecznika i atlasu anatomii w 3 tomach. Zgłoszenie
Napisano 27 Wrzesień 201114 l comment_3561 Ja też używałem Sobotty, ale powiem, że ciągle mnie irytowało, że są dwa tomy. Mam tak w sumie z wszystkimi książkami - lubie poskakać z wątku na wątek, przeglądać w te i we wte, a to zawsze ograniczenie. Zdarzalo mi się również, że brałem gdzieś zły tom. Z tego punktu widzenia polecam jakiś atlas jednotomowy, ale sam żadnego nie testowałem. Z tego co się jednak orientuję jednotomowy jest Grant. Zgłoszenie
Napisano 2 Październik 201114 l comment_3704 Polecam Prometeusza - podręcznik i atlas w jednym... Dorzućmy skrypt i anatomia jest nasza Zgłoszenie
Napisano 6 Październik 201114 l comment_3817 Ja polecam atlas Nettera. Uzywalam Sobotty,ale jakos Netter mi sie bardziej spodobal-bardzo dokladne i ladne rysunki Co do ksiazek-ja sie uczylam z Bochenkow...i ze skryptow CM UJ,ktore polecam. Zgłoszenie
Napisano 7 Październik 201114 l comment_3858 Zarys anatomii człowieka - Adam Krechowiecki - to co ważne bardzo skondensowane bochenek - wszystko i bardzo dużo treści atlas Sinielnikowa bo są unikatowe projekcje które przydają sie głownie w głowie ( np kosć skroniowa ), ale też netter, sobotta Korzystałem, zdałem więc chyba warto ( dobra w II gim ale zdałem) Zgłoszenie
Napisano 7 Październik 201114 l comment_3876 Zazwyczaj każdy chwali to, z czego sam się uczył. Ja Bochenka pożyczyłam dla św. Spokoju, ale na co dzień korzystałam ze Skawiny i Gołębia dla układu nerwowego (żółty dla centralnego, zielony dla obwodowego). Atlas miałam Nettera, nie lepszy i nie gorszy niż inne. Zgłoszenie