Napisano 17 Styczeń 201214 l comment_19734 Cześć, czy uważacie, że warto jest aby mieć na okres studiów i pracy swój otoskop i oftalmoskop? Zamierzam sobie upolować ale nie wiem czy w sumie nie będzie tak, że gdzie bym nie pracował to taki sprzęt będzie. Zawsze jednak myślałem, że skompletuje sobie torbę lekarską z podstawowymi potrzebnymi akcesoriami. Pozdrawiam i będę wdzięczny za Wasze przemyślenia Zgłoszenie
Napisano 17 Styczeń 201214 l comment_19752 Zależy czy będą Ci potrzebne. Ja mam własny otoskop i młotek neurologiczny bo w ramach "praktyk" chodzę na SOR i z nich korzystam przy badaniu pacjentów. Jeśli chcesz ich używać na uczelni na zajęciach to lepiej wydaj pieniądze na coś innego bo nie będziesz miał ku temu zbyt wielu okazji. Zgłoszenie
Napisano 18 Styczeń 201214 l comment_19774 Moim zdaniem nie ma sensu kupować. Stetoskop i latarka (ew młotek neuro) w zupełności wystarczą. Zgłoszenie
Napisano 18 Styczeń 201214 l comment_19783 Oftalmoskop bez sensu. Chyba, że chcesz działać na okulistyce/neurologii i w ramach zajeć dodatkowych masz możliwość takiego badania (ale skoro masz taką możlwiość to zwykle sprzęt też jest...) Dna oka porządnie nie zbadasz bez rozszerzenia źrenicy, a nie będziesz na pewno kropić wszystkim pacjentom tropikamidu przy ogólnym badaniu. Nie przejdzie Zgłoszenie
Napisano 18 Styczeń 201214 l comment_19790 Na okulistyce badają obecnie i tak w lampie szczelinowej soczewką Volka. Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 201214 l comment_19885 osobiście nie widzę sensu, młotek neurologiczny już bardziej, choć ich cena mnie odpycha żeby sobie własny sprawdzić. Otoskopem można pobadać na pediatrii czy laryngologii i i tak trzeba mieć spore doświadczenie, żeby nawet podstawowe patologie rozpoznać. Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20074 na pediatrii chyba nie da się bez? poza tym to chyba najlepszy sposób żeby się nauczyc- oczywiście używać nie tylko kupić Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20104 Jak bardzo chcesz albo interesujesz się pediatrią/laryngo, rzecz jedna - musisz mieć różnej wielkości końcówki i dość dużą liczbę, czyli sporo kasy. Na ww. izbach przyjęć/SOR-ach, są otoskopy i możesz sobie oglądać do woli (szpitale poza kliniczne), bez posiadania swojego. Długopis, latarka, stetoskop, ew. młotek neur./linijka kardio + duże kieszenie w fartuchu. Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20112 hehehe na "moim" SOR nie ma otoskopu i dlatego mam własny xD w ogóle cała przygoda z otoskopem zaczęła się podczas praktyk na pediatrii gdzie zbadałem w ten sposób koło setki dzieciaków. Często były też konsultacje okulistyczne i pani doktor używała też oftalmoskopu - bez kropelek i ogromnych maszynerii. Pokazała nam jak najlepiej badać dno oka dziecka. a w sumie to noszę taki zestaw małego doktora 2 długopisy flamaster identyfikator latarka staza otoskop + jednorazowe końcówki (na allegro można kupić 100 końcówek za 40 zł z wysyłką - starcza na dosyć długo) młotek neurologiczny stetoskop kartka na bieżące zapiski mieści się to w kieszeniach + futerał na otoskop w którym większość z tych rzeczy sobie leży. jak myślicie? TURBO-doktor? xD Zgłoszenie
Napisano 24 Styczeń 201214 l comment_20116 jak myślicie? TURBO-doktor? xD Brakuje Ci przenosnego respiratora i defibrylatora na plecach^^ Zgłoszenie