Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specjalizacja w Polsce po studiach w Anglii

Featured Replies

Napisano

To takie pytanie do lekarzy/studentów, którzy może coś na ten temat wiedzą. Od kilku lat uczę się w Anglii, za niedługo będę tutaj zdawał maturę i mam zamiar ukończyć kierunek lekarski, również tutaj. Jednak chciałbym w przyszłości wrócić do ojczyzny (jeżeli nie na stałe, to na jakiś czas) i zastanawialem się czy jest możliwość zrobienia specjalizacji gdzieś w Polsce po studiach brytyjskich? Jeżeli tak, to jak to działa? :smile:

Napisano

Z tego co wiem, to dyplom ukończenia studiów powinieneś w takim przypadku złożyć w wybranej Izbie Lekarskiej i wtedy otrzymasz ograniczone prawo wykonywania zawodu... Nie wiem jak jest z Egzaminem Lekarskim (LEK)? Czy ktoś się orientuje?

Napisano

hmmm czy autor tego wątku się aby nie pomylił? Nie chodziło mu o specjalizację w Anglii po studiach w Polsce? Wydaje się to być bardziej naturalna droga xD

Napisano

Hmm, wydaje mi się, że nie powinieneś mieć problemu, a najwyżej zdasz lep/lek. Dowiedz się jednak u źródła - zadzwoń np. do izby lekarskiej.

Pozdrawiam!

Napisano

czy ktoś wie może, jak to wygląda jednak odwrotnie - czyli kończę studia tutaj, a na staż i/lub speckę chcę jechać do UK? Ostatnio słyszałam, że są z tym problemy.

Napisano

czy ktoś wie może, jak to wygląda jednak odwrotnie - czyli kończę studia tutaj, a na staż i/lub speckę chcę jechać do UK? Ostatnio słyszałam, że są z tym problemy.

Z tego co wiem to w UK z chęcią przyjmują specjalistów, a na specjalizację tak łatwo nie jest. Ale fajnie jakby ktoś to potwierdził.

Napisano

też słyszałam takie wieści, ale one są straszne i złe, nie chcę spędzać kolejnej dekady w tym głupim kraju :(

• 1 month later...
Napisano

Ja się trochę orientowałem w tych kwestiach: generalnie w UK chętnie przyjmują lekarzy i dają dobre wynagrodzenie, ale bardzo trudno jest tam zrobić specjalizację.

Sytuacja jaką podaje autor wątku jest na tyle rzadka, że nie spotkałem się z podobną jak dotąd.

Moim skromnym zdaniem przyjazd do Polski na specjalizację w tym przypadku to po prostu błąd. Wydawać by się mogło, że to nielogiczne, ale z tego co mi wiadomo komuś z zewnątrz nie jest łatwo otrzymać polskie prawo wykonywania zawodu. Dotyczy to szczególnie krajów poza UE, ale znając polskie urzędy i ich tendencje do utrudniania wszystkiego co się da, nie spodziewałbym się gładkiej sprawy.

Po drugie: dostać polskie prawo wykonywania zawodu to jedno, a miejsce na specjalizację to już osobna historia. Nie wiem co CIę interesuje, ale dobrze zrób rozeznanie.

Do niedawna nie było problemu z dostaniem się na internę/pediatrię. Po ostatnim rozdaniu był płacz i zgrzytanie zębami. Ilość mniejsc szkoleniowych i rezydentur jest zmienna i dość nieprzewidywalna. Zmieniają się też gusta kandydatów, a to też ma wpływ na dostępność miejsc.

Nie zmienia się jednak jedno: jeśli wybierasz specjalizację, która daje szybko możliwości prywatnej praktyki i ogólnie uchodzi za dochodową,a przy tym niezbyt wyczerpującą, to będzie baaardzo trudno i dużo konkurencji.

Okulistyka, dermatologia, chiruria plastyczna- zapomnij w ogóle, chyba że masz potężne plecy.

Dyscypliny zabiegowe: nie jest tak źle z dostaniem rezydentury, ale już ze szkoleniem rożnie bywa. Jak nie zrobisz rozeznania i trafisz na kiepski ośrodek, to możesz skończyć rezydenturę mając na koncie 5 operacji samodzielnych i jeśli nie przedłużą rezydentury (a nie liczyłbym na to), to możesz się obudzić bez specjzalizacji, na lodzie i z ręką w nocniku...pełnym.

Można się w Polsce nauczyć i wyspecjalizować, ale trzeba bardzo dobrze i starannie wybrać miejsce i rozsądnie do tego podejść.

Prawda jest niestety taka, że jest u nas pod pewnymi względami po prostu do dupy i nie bójmy się tego stwierdzenia. Nie zapowiada się, żeby miało się poprawić, a ma być wręcz jeszcze gorzej.

Nie powiem co masz zrobić, bo każdy swój los ma wykuć, ale na Twoim miejscu szukałbym gdzieś indziej, w zależności od języków jakie znasz.

pozdrawiam.