Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co po Bio-Chem? Czyli najlepszy kierunek po tym profilu oraz perspektywy młodych lekarzy w PL

Featured Replies

Napisano
Witam serdecznie. 
Temat może nie do końca związany z medycyną, ale można powiedzieć, że z tej rodziny.
Mam 17 lat i i za rok pisze mature, uczęszczam do Liceum Ogólnokształcącego na profil bio-chem. Lubię Biologie i "trochę mniej" chemię. Ale nie o to się rozchodzi. Chciałbym zapytać się starszych już osób jaką ścieżkę zawodową obraliście i czy dziś jesteście z tego wyboru zadowoleni?  Czy za te kilka lat wciąż medycyna czy kierunki medyczne będą dobrym wyborem?

Kim dziś jesteście? Napiszcie! Moje drugie pytanie brzmi; Jakie są dobre kierunki studiów dla osób po bio-chemie [pomijając farmacje, medycyne i stome] 

Pozdrawiam!
  • Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 122.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak się nie podoba, zawsze można zrezygnować. Więcej miejsca dla mnie.

• Ale to, że medycyna jest ciężką i niewdzięczną pracą chyba nie jest odkryciem sezonu? berbelek, nie rób z siebie zdziwionego życiem frustrata, ktory będąc na IV roku czuje się niespodziewanie oszukany

• Berbelek czytając tą twoją długą wypowiedź chciałem się zgodzić ale po tym jak przekroczyłem "połowę" straciłem tę chęć   Naprawdę sądzisz że bycie repciem jest lepsze niż przeciętnym lekarzem ?  

Napisano

Zmień profil na mat-inf. Idź na informatykę na dobrą politechnikę (Gdańsk, Warszawa, Wrocław).

Napisano

Zależy od osobistych predyspozycji. Choć po tej sesji stwierdzam, że nie mam pojęcia, po co ja się tak męczę, kiedy mój brat na 1 roku informatyki (który przecie najgorszy jest wszędzie i zawsze) na fakt, że jest sesja niemalże nie zwrócił uwagi (a jakimś wybitnym geniuszem nie jest). Więc chyba przyznaję rację berbelkowi.

Pytanie czy jesteś w stanie poświęcić na te studia jednak "trochę" czasu, dokształcać się przez całe życie (no dobra, tutaj informatyka stoi z nami na równi) i jeszcze parę innych uroczych aspektów.

Napisano

ew. SGH - jak ktoś chce dużo zarabiać to tylko po tym. + języki obce oczywiście

Napisano

Po SGH to kasa jest głownie w audycie a tam  wszystkich absolwentów nie przyjmą wiec jak się jest lepszym od kolegów z roku OK ale żeby wszystkim dawało super start to nie do końca 

Napisano

hmm koledzy z SGH już na studiach zarabiali tyle ile może ja będę kiedyś zarabiał po specjalizacji, więc nie do końca.

Zresztą słabi czy niezaradni życiowo czy po SGH czy po medycynie mogą się nie załapać, takie przypadki pominąłem.

Napisano

Każdy ma swoich znajomych tak poza tym

Ale wydaje mi się że wciąż nawet dla tych szarych myszek medycyna oferuje bezpieczniejsza perspektywę- może kariery czy własnej cessny nie zdobędą ale o bezrobociu to jeszcze nie słyszałem w przeciwieństwie do innych branż

Napisano

Oczywiście, wszystko zależy od Twoich preferencji, jeśli dobrze czujesz się w biol-chemie i w ogóle nie widziałabyś się w mat-fizie to nawet nie ma co się nad tym zastanawiać - lepiej pociągnąć tę ścieżkę kształcenia do końca. Lekarze i stomatolodzy na pewno będą potrzebni zawsze, tym bardziej, że lekarzy brakuje ciągle, mimo coraz większej ilości przyjmowanych studentów, i to w każdym kraju. Dobra rada - zdaj maturę międzynarodową i idź na studia za granicę (jeśli masz możliwości finansowe, chociaż jeszcze niedawno w Szkocji były darmowe studia, nie wiem jak jest teraz) lub przemęcz się w Polsce, ucz się języków na potęgę i wyjedź do pracy gdziekolwiek za zachód lub północ, bo tam dopiero można zarabiać i żyć godnie, jak na człowieka, który całą swoją młodość spędził nad książkami.

Napisano
Oczywiście, wszystko zależy od Twoich preferencji, jeśli dobrze czujesz się w biol-chemie i w ogóle nie widziałabyś się w mat-fizie to nawet nie ma co się nad tym zastanawiać - lepiej pociągnąć tę ścieżkę kształcenia do końca.

Całkowicie się nie zgadzam, bo co ma wspólnego nauka o paprotnikach, roślinkach i ekologii czy rozwiązywanie zadań chemicznych do późniejszej pracy lekarza, farmaceuty, dentysty, fizjoterapeutki, pielęgniarki, masażystki etc.etc.? Nic.

A co do tego, że lekarze będą potrzebni - to z tego nic nie wynika. Bo są i będą potrzebni, ale czy będą pieniądze na to zapotrzebowanie? Na ich szkolenie i pensje? Można wyjechać za granicę, ale dokąd i co robić. Czy w Niemczech jest tak różowo? Możesz jechać do Skandynawii na koło podbiegunowe. W UK specjalizacji nie zrobisz.

Dlatego, proponuję szybko naprawić swój błąd, póki jeszcze można i zdawać maturę z tego, co jest potrzebne do rekrutacji na politechnikę.

Napisano

W UK specjalizacji nie zrobisz.

Skad takie przypuszczenie?