Napisano 16 Marzec 201411 l comment_29272 "Nogi, Ręce przyszywamy - tanio! ;-)" To już nie precedens - w Polsce tworzy się powoli wyspecjalizowana szkoła transplantologii "urazowej". Najpierw palce, dłonie, całe ręce przyszywane po urazach ich pechowym właścicielom w Szpitalu w Trzebnicy (prof. Jerzy Jabłecki). Następnie wielki przełom w światowej medycynie - pierwszy pełny przeszczep twarzy od dawcy w wykonaniu zepołu prof. Marii Siemionow z UM w Poznaniu w klinice w Cleveland w USA. Ciekawe przypadki obojga powyższych lekarzy można zobaczyć w videorelacji z I Konferencji PrzypadkiMedyczne.pl we Wrocławiu, na której byli prelegentami. Ostatnio głośno jest o ośrodku Gliwickim, gdzie pod dyrekcją prof. Adama Maciejewskiego dokonano w roku 2013 dwóch udanych transplantacji twarzy, w tym pierwszego na świecie tego typu przeszczepu ratującego życie. Do zachodu wybitnie wiele nam brakuje pod względem liczby przeszczepów organów. Czy sądzicie, że Polska ma szansę stać się "zagłębiem urazowo-transplantacyjnym"? A może medialność tego typu zabiegów wpłynie pozytywnie i popularyzująco na całą transplantologię w RP? Zgłoszenie
Napisano 16 Marzec 201411 l comment_29274 Niech oni się lepiej za profilaktykę wezmą. Polityka jak w związku radzieckim - rakiety w kosmos, a zwykli ludzie jedzą zupę z kamieni. Zgłoszenie
Napisano 17 Marzec 201411 l Autor comment_29293 Sądzę, że o "zupie" nie wolno zapominać, ale to nie znaczy, że nie warto wybiegać myślami w "kosmos". Współczesny świat opiera się na innowacji. Zgłoszenie
Napisano 17 Marzec 201411 l comment_29296 Berbelek, Twoim zdaniem zwykli ludzie nie tracą palców/rąk? Przeszczep twarzy też nie zabieg kosmetyczny, a gromisz, jakby tu o liftingach była mowa. Zgłoszenie
Napisano 17 Marzec 201411 l comment_29302 przeszczepy tego typu bodaj wciąż nie są refundowane z NFZu, więc nikomu teoretycznie się niczego nie zabiera. Ja tam trzymam kciuki za kolejne i to nie tylko Tx twarzy, ale przede wszystkim narządów wewnętrznych. Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201411 l comment_29309 http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/coraz-wiecej-amputacji-nog-przez-miazdzyce-polska-jedynym-takim-krajem-w-ue,408237.html No proszę w czymś jesteśmy potęgą - może nie w przeszczepach twarzy, ale w amputacjach tak! "Zagłębie amputacyjne" to właśnie lecznictwo w Polsce Zgłoszenie
Napisano 18 Marzec 201411 l comment_29311 "Zagłębie amputacyjne" to właśnie lecznictwo w Polsce To jest lecznictwo pacjentów, którzy, nawet gdy grozi im utrata nogi, nie mają najmniejszej ochoty zmieniać nawyków (dieta, palenie, alkohol, brak ruchu). Nie jestem lekarzem z 30-letnim stażem, a już widziałam takich pacjentów na pęczki. Tak uparte i niedbające o siebie społeczeństwo jak u nas, jest trudno spotkać w Europie. Kończyny dolne amputuje się z konieczności, a nie z braku leków na cukrzycę, więc nie wiem co ma piernik do wiatraka. Poza tym przestałam nadążać: to drażnią Cię w końcu takie "prymitywne" sposoby leczenia, czy "marnowanie" pieniędzy na te nowoczesne? A zresztą, co mnie to obchodzi. Zgłoszenie